Interessant:

Alternatieven voor de Apple iPad

achtergrond 12 februari 2010 om 12:30

De Apple iPad is de eerste internet tablet van Apple, maar tablet-computers bestaan al heel lang. PortableGear bekijkt de alternatieven voor de de iPad.

Eind januari 2010 introduceerde Apple met veel tamtam de Apple iPad, de eerste internet tablet van Apple. Net zoals met veel producten van Apple ging de lancering van de iPad gepaard met een grote mediahype. Toch is er ook veel kritiek op Apple's tablet gekomen, onder andere op de grote hoeveelheid accessoires die nodig zijn om simpele zaken voor elkaar te krijgen, zoals externe apparatuur aansluiten. Hoewel de iPad veel aandacht trok, zijn internet tablets eigenlijk niets nieuws. Ze bestaan al enkele jaren, onder andere in de vorm van tablet-pc's. Dat zijn laptops met een kantelbaar touchscreen die je in ingeklapte toestand kan gebruiken als een internet tablet. Het voordeel van veel van deze modellen ten opzichte van de iPad is dat je erop kan installeren wat je wil, terwijl je met de iPad bent gebonden aan en beperkt tot de applicaties in de App Store. Ook ondersteunen de meeste van deze modellen multitasking (meerdere applicaties tegelijkertijd kunnen draaien), terwijl de iPad dat niet doet. PortableGear bespreekt daarom enkele interessante alternatieven voor de iPad.

Introductie
Introductie

De Asus Eee PC T91 is een van de eerste netbooks met een kantelbaar touchscreen in de populaire Eee PC-serie van Asus. Als je het 8,9 inch display invouwt, is de Eee PC T91 te gebruiken als internet tablet. Om de bediening te vereenvoudigen wordt deze mini-tablet-pc geleverd met een styluspennetje. De T91 op is zijn dikste punt slechts 28,4 mm dik en hij weegt slechs 960 gram, zodat je hem makkelijk met je meeneemt. Bluetooth en WiFi zijn standaard. Een voordeel ten opzichte van de iPad is dat de Eee PC T91 beschikt over een ingebouwde webcam, zodat je er ook mee kan videochatten. Een ander pluspunt is dat de T91 je een grotere vrijheid geeft bij het installeren van software, omdat deze netbook gewoon draait op Windows. Dankzij de 2 USB-poorten is ook externe apparatuur een stuk eenvoudiger aan te sluiten dan op de iPad.

Asus Eee PC T91
Asus Eee PC T91

Telefoonfabrikant Nokia draait al enige tijd mee in het tablet-circuit. In 2007 introduceerde de Finnen de Nokia N810, een internet tablet die niet echt is aangeslagen. Niettemin liet Nokia zich niet ontmoedigen en introduceerde in 2009 met de Nokia N900 een prima opvolger voor de N810. De N900 is een internet tablet met een groot 3,5 inch touchscreen en een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord. Het is de eerste tablet waarmee je ook kan bellen. Dankzij de ondersteuning van WiFi, 3G/HSDPA en Bluetooth is surfen op internet uiteraard geen probleem. De N900 biedt veel voordelen ten opzichte van de iPad. Zo kan je er niet alleen mee bellen, maar ook prima mee fotograferen dankzij de 5 megapixel camera met Carl Zeiss-lens. Op de N900 is ook multitasking (werken met meerdere applicaties tegelijkertijd) mogelijk terwijl de iPad dit niet ondersteunt. Tevens is de N900 een stuk compacter dan de iPad, hoewel het model voor een telefoon wel weer een beetje groot is. Klein nadeel is dat voor het besturingsysteem waarop de N900 draait, Maemo 5, momenteel bij lange na nog niet zo applicaties beschikbaar zijn als in de App Store (waar iPad-bezitters hun applicaties vandaan kunnen halen).

Nokia N900
Nokia N900

De Chinese fabrikant Lenovo timmert al enige jaren flink aan de weg in het laptopsegment. In 2010 kwamen de Chinezen met twee bijzondere netbooks die prima concurrenten voor de iPad zijn. Meest bijzondere model is de Lenovo IdeaPad U1 Hybrid. Dit is een 11,6 netbook met een multi-touch screen dat je los van het toetsenbord kan halen en vervolgens gebruiken als internet tablet. Als je het scherm weer in de behuizing klikt, is het gewoon weer een mini-laptop. Voordeel ten opzichte van de iPad is dat je de IdeaPad U1 dus echt gewoon als netbook kan gebruiken als je het scherm vastklikt. In de netbookstand draait de U1 op Windows, zodat je ook een grotere vrijheid hebt bij het installeren van software. In de tabletstand wordt overigens een Linux-interface gebruikt.

Lenovo IdeaPad U1
Lenovo IdeaPad U1

Tegelijkertijd met de IdeaPad U1 introduceerde Lenovo een vernieuwde editie van de Lenovo IdeaPad S10, de S10-t3. Voorheen was de S10 een traditionele netbook, maar dit nieuwe model is voorzien van een kantelbaar multi-touch touchscreen, zodat je hem kan omtoveren tot internet tablet. Grootste nadeel is dat de Lenovo netbooks niet of beperkt op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn.

Lenovo IdeaPad U1 / IdeaPad S10-3t
Lenovo IdeaPad U1 / IdeaPad S10-3t

De Acer Aspire Timeline 1820PTZ is een tablet-pc in de Timeline-laptopserie van Acer, waarvan alle modellen zeer compact en dun zijn. De notebook heeft een kantelbaar 11,6 inch touchscreen, waarmee je hem in een handomdraai omtovert in een internet tablet. De Aspire Timeline 1820PTZ is voorzien van een zuinige Intel Pentium SU4100-processor, waarmee je volgens Acer een volle 8 uur op één acculading kan werken. Voor optimale connectiviteit is de Timeline 1820PTZ voorzien van WiFi, Bluetooth en een ingebouwde webcam. Wederom zijn de grootste voordelen ten opzichte van de iPad dus de ingebouwde webcam en grotere vrijheid bij het installeren van software (de 1820PTZ draait op Windows 7). Dankzij de 3 USB-poorten sluit je ook eenvoudiger externe apparatuur aan dan op de iPad.

Acer Aspire Timeline 1820PTZ
Acer Aspire Timeline 1820PTZ

De Packard Bell Butterfly Touch is de eerste tablet-pc van Packard Bell. De Butterfly Touch beschikt over een verstelbaar 11,6 inch touchscreen, waarmee je de laptop in een handomdraai omtovert in een internet tablet. De Butterfly Touch draait standaard op Windows 7 Home Premium en volgens Packard Bell heeft de Touch een accuduur van 8 uur. Ook voor dit model gelden weer de al eerder genoemde pluspunten ten opzichte van de iPad: grotere installatievrijheid, een ingebouwde webcam en meerdere USB-poorten.

Packard Bell Butterfly Touch
Packard Bell Butterfly Touch

De Toshiba Portege M750 / M780 is niet helemaal vergelijkbaar met de iPad. Deze tablet-pc is namelijk meer voor de zakelijke markt bedoeld, waar de iPad vooral gericht is op de consumentenmarkt. Niettemin kan de Portege M750 / M780 ook dienen als een prima, hoewel enigszins kostbare, vervanger voor de iPad op de consumentenmarkt. Dit model heeft een groot 12,1 inch inch touchscreen dat volledig gebruik maakt van de mogelijkheden van Windows 7. In uitgeklapte toestand fungeert de M750 / M780 als een laptop met een volwaardig toetsenbord voor het invoeren van tekst. Ingeklapt, als een tablet-pc, kunnen er eenvoudig handgeschreven notities, tekeningen, schetsen en schema's op worden gemaakt. Met een gewicht vanaf 2 kilo (afhankelijk van de configuratie) is het een betrouwbare compagnon die bestand is tegen een val tot een hoogte tot 1 meter. Het toetsenbord is bestand tegen gemorste vloeistof. Via de 2 USB-poorten sluit je eenvoudiger externe apparatuur aan dan op de USB-poortloze iPad. Tevens beschikt deze tablet wel over een webcam om mee te videochatten, waar deze op de iPad ontbreekt.

Toshiba Portege M750 / M780
Toshiba Portege M750 / M780

De HP Slate is op moment van dit schrijven (februari 2010) nog niet echt een concurrent van de iPad. Deze "slate-computer" / internet tablet is namelijk alleen nog aan de wereld getoond als prototype. Dit prototype zag er echter al zeer veel belovend uit. De HP Slate beschikt over een 10,1 inch touchscreen met multi-touch en draait op Windows 7. HP werkt nauw samen met Microsoft bij de ontwikkeling van de HP Slate. Het is nog even afwachten wanneer HP deze tablet op de markt brengt.

HP Slate
HP Slate

portablegear.nl