Interessant:

Windows Mobile 6.1 upgraden naar 6.5

achtergrond 27 oktober 2009 om 12:10

Sommige Windows Mobile 6.1 telefoons zijn te upgraden naar Windows Mobile 6.5, Microsofts nieuwste mobiele OS. PortableGear legt je uit hoe.

Windows Phone

In oktober 2009 introduceerde Microsoft in Nederland officieel Windows Phone. Windows Phone is een nieuwe verzamelnaam voor verschillende mobiele Windows diensten. Daarnaast wordt de naam voortaan gebruikt als een label voor alle mobieltjes die draaien op het Windows Mobile besturingssysteem. Een nieuwe Windows Phone-dienst is MyPhone, een gratis service waarmee via een mobieltje data direct op internet kan worden opgeslagen. Deze data is vervolgens weer te raadplegen vanuit een PC of een ander Windows toestel. Ook nieuw is Windows Marketplace, waarmee (betaald) applicaties zijn te downloaden uit een app store. Verder komen er voor Windows Phone enkele betaalde premium services beschikbaar, zoals de mogelijkheid je eigen nummer te bellen (handig als je je telefoon kwijt bent) of data op te telefoon te wissen via internet. Toegang tot al deze services is mogelijk via een Windows (Hotmail) Live ID; de premium services zijn de eerste periode wel gratis. Uiteraard behoren ook de bekende Windows Mobile services zoals Outlook Mobile, Live Messenger en Office Mobile tot Windows Phone.

Tegelijkertijd met de introductie van het Windows Phone-label toonde Microsoft Windows Mobile 6.5, de opvolger Windows Mobile 6.1. Verschillende smartphones worden reeds standaard geleverd met Windows Mobile 6.5. De belangrijke telefoons die meteen bij aanschaf draaien op Microsofts nieuwe besturingssysteem zijn de Sony Ericsson XPERIA X2, HTC HD2, HTC Touch2, Samsung B7330 Omnia Pro en de LG GM750. Daarnaast is er nog een categorie smartphones die draait op Windows Mobile 6.1 en te upgraden zijn naar versie 6.5.

Windows Phone
Windows Phone

Welke toestellen zijn te upgraden?

Of een smartphone met Windows Mobile 6.1 te upgraden is naar Windows Mobile 6.5 hangt nauw samen met de hardware. Verrassend genoeg gaat een upgrade van een telefoon daarom niet uit van Microsoft, maar bepaalt de fabrikant of en hoe een toestel te upgraden is. De toestelfabrikant plaatst de upgrade en informatie over de upgrade op de eigen website. De belangrijkste fabrikanten die inmiddels al hebben aangekondigd dat zij een Windows Mobile 6.5 upgrade voor enkele toestellen beschikbaar stellen, zijn HTC en Samsung. Het betreft dan de Samsung Omnia II (foto), Samsung Omnia Qwerty, HTC Snap, HTC Diamond2 en HTC Touch Pro2. Andere toestellen die draaien op Windows Mobile 6.1 zijn niet (op legale wijze) te upgraden naar versie 6.5.

Welke toestellen zijn te upgraden?
Welke toestellen zijn te upgraden?

Upgraden naar WM6.5 - stap 1

Microsoft geeft enige toelichting over het upgraden naar Windows Mobile 6.5 op www.microsoft.com/windowsmobile/nl-be/meet/wm65-upgrade.mspx. Je kan ook eenvoudig zelf controleren op welke versie van Windows Mobile je telefoon draait. Bij een touchscreen-telefoon selecteer je start > settings > system > about. In de bovenste regel zie je de naam en versie van jouw Windows Phone. Bij een toestel zonder touchscreen selecteer je start > settings > about voor hetzelfde resultaat. Als je 'settings' niet ziet staan selecteer dan 'all programs' en scroll verder totdat je 'settings' vindt. Als je in het settings-menu 'About' niet kan vinden, selecteer dan 'More' voor additionele settings.

Upgraden naar WM6.5 - stap 1
Upgraden naar WM6.5 - stap 1

Upgraden naar WM6.5 - stap 2

Surf naar de website van de fabrikant van de telefoon. Klik hier op de 'Support' of 'Ondersteuning' sectie. Bij de Nederlandse telecom-website van Samsung (www.samsungmobile.nl) (afbeelding) kies je vervolgens voor het model telefoon waar je support voor zoekt of je klikt direct op 'Telefoonsoftware upgraden'. Bij de Nederlandse website van HTC (www.htc.com/nl) is het eveneens mogelijk direct het toestel naar keuze te selecteren. Kies de telefoon die een update moet krijgen. Als een upgrade beschikbaar is, moet deze in de lijst beschikbare upgrades van het toestel staan. Meestal zijn Engelse upgrades eerder beschikbaar dan Nederlandse upgrades. Maak eerst een back-upvan alle data op de telefoon, want alle data op de telefoon wordt bij het updaten gewist!

Upgraden naar WM6.5 - stap 2
Upgraden naar WM6.5 - stap 2

Upgraden naar WM6.5 - stap 3

Om een een toestel te updaten is speciale PC-software benodigd. Deze software wordt vaak op een CD met de telefoon meegeleverd, maar is ook te vinden op de website van de fabrikant. De software is gratis te downloaden op de Support/Ondersteuning-pagina's van de fabrikanten (zie stap 2). Upgrades voor Samsung Windows Phones zijn te installeren via ActiveSync (afbeelding) of Samsung PC Studio. HTC Windows Phones zijn te upgraden via ActiveSync. Download eerst deze software alvorens de telefoon op de computer aan te sluiten.

Upgraden naar WM6.5 - stap 3
Upgraden naar WM6.5 - stap 3

Upgraden naar WM6.5 - stap 4

Download de gewenste update van de supportsite (bij de Samsung supportsite moet je je eerst inschrijven) en start de gedownloade software. Sluit de mobiele telefoon op de computer aan via een USB-kabel die met de telefoon moet zijn meegeleverd. Zet je telefoon aan. Wees er zeker van dat er geen applicaties meer draaien en dat je toestel een batterijduur van boven de 50% heeft. De update kan namelijk meer dan een half uur in beslag nemen. Of de accu van je telefoon nog vol genoeg is, kan je zien via start > settings > system > power. Als je PC draait op Windows XP, vindt ActiveSync vanzelf verbinding. Bij Windows Vista zorgt Windows Mobile Device Center voor de verbinding tussen telefoon en PC. Start de ROM-update op de PC (afbeelding) en volg vervolgens de instructies. Hieronder valt het herinstellen van je persoonlijke zaken zoals je mail, twitter, tijdzone, etc. Onderbreek het update proces niet door te bellen, knoppen in te drukken of de telefoon van de PC los te koppelen. Als de installatie toch om een of andere reden mislukt krijg je vaak tijdens de ROM update al een melding. Ga dan terug naar de fabrieksinstellingen en probeer nogmaals de ROM-update uit te voeren.

Upgraden naar WM6.5 - stap 4
Upgraden naar WM6.5 - stap 4

Upgraden naar WM6.5 - stap 5

Klaar! Je kan nu bellen en werken metWindows Mobile 6.5!

Upgraden naar WM6.5 - stap 5
Upgraden naar WM6.5 - stap 5

portablegear.nl