Interessant:

MID's: Mobile Internet Devices

achtergrond 29 september 2009 om 14:28

MID's (Mobile Internet Devices) zijn mobiele apparaten die alles in zich moeten gaan verenigen - smartphone, internet tablet en mobiele computer.

Voorheen was er een duidelijk afgebakende grens tussen netbooks, smartphones en internet tablets. Met de internet tablets kon je niet bellen en netbooks leken meer op traditionele PC's dan smartphones. De grens tussen deze elektronica is echter steeds meer aan het vervagen - smartphones gaan steeds meer op netbooks lijken en met de nieuwste internet tablets of netbooks is het bijvoorbeeld mogelijk om te navigeren of te bellen. Deze nieuwe generatie hybride apparten worden ook wel smartbooks, MID's (Mobile Internet Devices) of UMPC's (Ultra Mobile PC's) genoemd. In de volgende paragrafen vind je een overzicht van de belangrijkste spelers die zich momenteel op de MID/UMPC-markt begeven.

MIDs, netbooks, smartphones
MIDs, netbooks, smartphones

Een van de belangrijkste fabrikanten achter de promotie van MID's is chipfabrikant Intel. De chipgigant heeft momenteel een nieuw platform onder de codenaam Moorestown in ontwikkeling. Dit nieuwe platform moet de opvolger worden van de al zeer compacte Intel Atom-processor (nu vooral gebruikt in netbooks), maar dan nog zuiniger en krachtiger. Het is de bedoeling dat MID's gebaseerd op het Moorestown-platform (gepland voor 2009-2010) ook veel draadloze technologie zoals WiMAX, WiFi, GPS, Bluetooth, Mobiele TV en 3G/HSDPA gaan ondersteunen. In september 2009 startte Intel het Intel Atom Developer Program om developers te stimuleren innovatieve applicaties voor Intel Atom-apparaten te maken. Het is te verwachten dat Intel een soortgelijk programma voor het Moorestown-platform doorzet. Het Moorestown-platform moet in de loop der tijd nog verder doorontwikkeld worden naar het Medfield-platform. Intel hoopt dat deze nieuwe (nog compactere) chip rond 2011 in zoveel mogelijk smartphones gebruikt wordt.

Intel Moorestown
Intel Moorestown

Intel richt zich niet alleen op het fabriceren van processors, maar zet zich ook in voor de ontwikkeling van het Moblin-besturingssysteem. Moblin is een open source-besturingssysteem gebaseerd op Linux. In september 2009 introduceerde Intel Moblin 2.1, dat nu ook speciaal geschikt is voor het gebruik op smartphones en MID's. Deze versie ondersteunt Flash en er is een SDK (Software Development Kit) voor ontwikkelaars voor beschikbaar. Interessant is dat ook het gebruik van sociale netwerken geoptimaliseerd is door verschillende widgets. Uiteraard koestert Intel de hoop dat smartphone- en UMPC-fabrikanten hun toestellen in de toekomst standaard gaan uitrusten met het Moblin OS. Al met al wijst alles erop dat Intel een steeds prominentere positie in de smartphone en MID-markt gaat bekleden. Wij zouden dan ook niet verrast zijn als we in de toekomst de bekende "Intel Inside"-sticker ook op mobiele telefoons gaan aantreffen.

Intel & Moblin
Intel & Moblin

Uiteraard timmert niet alleen Intel aan de weg wat betreft Mobile Internet Devices. Ook veel andere fabrikanten begeven zich steeds meer op het UMPC-terrein, waaronder de Finse telefoongrootmachtheid Nokia. Met de Nokia N97 introduceerde het bedrijf in 2008 al een smartphone die erg veel weg had van een mini-laptop, maar in 2009 deden de Finnen een serieuze stap richting het MID-segment. Het Finse bedrijf introduceerde toen de Nokia Booklet 3G, Nokia's eerste netbook, en de Nokia N900 (foto). De N900 is de eerste Internet Tablet van Nokia die ook geschikt is als mobiele telefoon. De N900 draait op Maemo 5, net als Moblin 2.1 een geavanceerd open source-besturingssysteem gebaseerd op Linux. Een andere overeenkomst met Moblin 2.1 zijn de vele mogelijkheden om in contact te blijven met sociale netwerken. Net als met Moblin 2.1 ondersteunt Maemo 5 Flash en is ook multitasking met meerdere applicaties tegelijkertijd mogelijk. De Nokia N900 is de eerste echte trendsetter als Mobile Internet Device.

Nokia & Maemo
Nokia & Maemo

portablegear.nl