Interessant:

AMOLED: de nieuwe generatie displays

achtergrond 27 juli 2009 om 11:00

De nieuwste generatie high-end mobiele telefoons beschikt over superheldere AMOLED-displays. PortableGear bespreekt de voordelen van AMOLED.

AMOLED-displays zijn een nieuwe generatie scherpe en heldere LED-schermen, die momenteel vooral te vinden zijn op mobiele telefoons van Samsung. AMOLED staat voor Active Matrix Organic Light Emitting Diode. Een AMOLED scherm bestaat net als een LED scherm uit een aantal lagen. Het grote verschil is dat bij LED een lichtbron constant aanstaat om de pixels te verlichten. Bij OLED geven de pixels zelf licht. De Active Matrix is daarbij een laag die elke pixel afzonderlijk aanstuurt. AMOLED-schermen zijn daardoor vele malen scherper, helderder en lichter dan reguliere LED-schermen. In dit artikel lees je meer over de voordelen van AMOLED-displays.

Wat is AMOLED?
Wat is AMOLED?

AMOLED-displays bieden een enorm hoog contrast tot wel 10.000:1 voor haarscherpe beelden met hoge zwartwaarden. In vergelijking: reguliere LCD-displays hebben een constrast van 300:1. Door het hoge contrast zie je meer kleurnuances en is het beeld scherper dan op LED-displays. Door de 40 procent meer kleur ziet het beeld er ook warmer uit. Daarnaast heeft een AMOLED-scherm nog twee voordelen ten opzichte van reguliere LED-schermen. Ten eerste biedt AMOLED een grotere kijkhoek van 160 graden, zodat meerdere mensen tegelijkertijd het scherm goed kunnen zien. Ten tweede is de responsietijd van het scherm 20x sneller dan van conventionele LCD-schermen.

Afbeelding: Samsung i8910 JD

Constrastrijk, scherp en helder
Constrastrijk, scherp en helder

Nog een voordeel van AMOLED-schermen is dat ze relatief milieuvriendelijk zijn. Omdat de pixels zichzelf verlichten, hoeft er niet constant een lamp aan te staan zoals bij LCD-schermen het geval is. AMOLED-displays kunnen daardoor tot 40 procent energie besparen, waardoor je de accu minder vaak hoeft op te laden, waarmee het milieu weer minder belast wordt.

Afbeelding: Samsung Jet

Milieuvriendelijk
Milieuvriendelijk

Samsung is tot nu toe de enige fabrikant die een grote hoeveelheid mobiele telefoons met AMOLED-display aanbiedt. Zo is er de Samsung Ultra TOUCH, een telefoon met uitschuifbaar keypad en 2.8" touchscreen-display. Ook de Samsung BEAT DJ, waarop je op via het touchscherm muziek kan scratchen, beschikt over een superhelder 2.6" AMOLED-display. Ook twee Windows Mobile-smartphones, de Samsung B7610 Omnia Pro en Samsung Omnia II, hebben inmiddels de beschikking over een AMOLED-scherm, net als de Samsung i7500 Galaxy Android-smartphone en Samsung Allure S Ladyphone. Een andere topper met een 3,1" AMOLED-display en daarnaast ook een 800Mhz processor voor nog snellere prestaties is de Samsung Jet. Het toestel met het grootste AMOLED-display (3.7 inch) van Samsung tot dusverre is de Samsung i8910 HD. Bijzonder is dat je met deze telefoon ook video in HD kan opnemen. Behalve Samsung zijn er nog maar weinig mobiele fabrikanten met AMOLED-telefoons. Een van bekendste AMOLED-smartphones van een andere fabrikant is de 4.1 inch Toshiba TG01.

Afbeelding: Samsung Omnia II

AMOLED-toestellen tot dusverre
AMOLED-toestellen tot dusverre

portablegear.nl