Interessant:

Zo werkt een Marktplaats-oplichter

achtergrond 10 november 2008 om 15:51

Op de veilingsite Marktplaats zijn er talloze oplichters actief. PortableGear benaderde er een en achterhaalde zijn dubieuze praktijken.

Op de veilingsite Marktplaats.nl zijn talloze oplichters actief. PortableGear benaderde expres een oplichter die poogde Nokia N96's aan de man te brengen, om te bekijken hoe een dergelijke oplichter te werk gaat. In dit artikel vind je naast tips voor veilige transacties dan ook ervaringen met een Marktplaats-oplichter, waaruit je lering kan trekken om in de toekomst te voorkomen dat je zelf opgelicht wordt. Verstandig is om ook de tips voor Veilig handelen (afbeelding) die Marktplaats zelf geeft even door te nemen.

Introductie
Introductie

Dubieuze advertenties op Marktplaats zijn met een beetje goede wil makkelijk te herkennen. Als je iets op Marktplaats koopt, is het verstandig om op de volgende te punten te letten om er achter te komen of je eventueel met een oplichter te maken hebt.

- Prijs. Reken je niet rijk: een onwaarschijnlijk lage prijs voor een duur product klinkt leuk, maar is meestal geen zuivere koffie.
- Taal. Zoek het niet te ver van huis en heb altijd een gezond wantrouwen voor advertenties in het Engels of andere talen, zeker als deze advertenties ook nog eens een gebrekkige grammatica vertonen (die soms rechtstreeks uit een vertaalmachine afkomstig lijkt).
- Spelling. Een advertentie die geschreven is in goed Nederlandse met een correcte spelling en grammatica, is vaak (niet altijd) betrouwbaarder dan een advertentie waarin MSN-taal wordt gebruikt.
- Afzender. Let op de naam en e-mail van de afzender. Gratis e-mailadressen (Hotmail, Gmail, AOL) zijn minder betrouwbaar dan afzenders van betaalde mailadressen in Nederland. Adressen uit het buitenland zijn vaak ook dubieus.
- Product. Uiteraard moet je ook goed het product bekijken dat je aanschaft, zeker als dat een mobiele telefoon is. Krijg je er een abonnement bij of is hij simlockvrij? En in welke staat verkeert het model eigenlijk? Ook belangrijk: bij mobiele telefoons worden er op Marktplaats veel neppe modellen uit China aangeboden. Als je hiervoor veel geld betaalt, ben je een dief van je eigen portemonnee.
- Keurmerk. Ten slotte heeft Marktplaats ook nog een eigen keurmerk. Aanbieders die een groen rondje met een wit vinkje achter hun naam hebben (zie afbeelding) kan je het merendeel van de gevallen wel vertrouwen. Als je bij deze gecontroleerde verkopers iets koopt, kom je ook in aanmerking voor voor Kopersbescherming tot maximaal Ç250 als er toch iets mis mocht gaan.

Zo werkt een Marktplaats-oplichter, deel I
De Marktplaats-oplichter die PortableGear op het spoor kwam voldeed aan geen een van bovengenoemde voorwaarden: hij bood in gebrekking Engels voor een lage prijs (2 simlockvrije modellen voor 500 euro) een Nokia N96 aan, had geen Marktplaats-keurmerk en gebruikte een AOL-adres. Daarbij stelde hij ook eens dubieuze randvoorwaarden voor de levering, maar daarover meer in de volgende paragraaf.

Dubieuze advertenties
Dubieuze advertenties

Het veiligste is natuurlijk altijd als je je product zelf gaat ophalen (kijk daarbij ook altijd even in de doos of verpakking om te zien of het product er daadwerkelijk in zit!), maar daar heb je natuurlijk niet altijd zin in of tijd voor. Een andere mogelijkheid voor veilig handelen is je bestelling als rembours pakket te laten verzenden. Hierbij wordt de zending pas overhandigd als het opgegeven bedrag is betaald. Voor een rembours pakket betaal je 1% provisie over het opgegeven bedrag (tot 2000 euro). Enige nadeel aan een rembourzending is dat je niet kan bekijken wat je hebt besteld. Bij een product van meer dan 100 euro is het altijd verstandig het zelf te bekijken en te gaan ophalen.

Betaalmethodes die je beter niet kan gebruiken om een internettransactie te doen met een onbekende, zijn betaalopties via Western Union Bank (afbeelding), MoneyGram, HSBC bank of soortgelijke bedrijven. Deze methode van betalen is ook vaak erg omslachtig, zodat het adres van een oplichter goed verduisterd en niet meer te achterhalen is.

Zo werkt een Marktplaats-oplichter, deel II
Ook de door PortableGear opgespoorde oplichter maakt gebruik van dubieuze transactiemethodes. Hij wil dat we geld overmaken via Western Union Transfer en zodra hij het geld binnen heeft, "you Nokia n96 will be sent by FedEx to you shipping adress and a tracking number will be given to you just to know the status of your order." Nadat we een verzonnen adres (het Koninklijk Paleis in Brussel) hebben opgegeven, zegt de handelaar dat de "shipping cost" (transportkosten) ook nog eens 50 dollar extra bedragen. Als we schrijven dat we enige vorm van garantie willen, kan de afzender niet meer geven dan het "shipping number" waarmee we kunnen zien "waar de goederen zich in het transactieproces bevinden".

Dubieuze voorwaarden
Dubieuze voorwaarden

In de voorgaande paragrafen heb je al de nodige tips kunnen lezen en je weet nu dus dat je nooit moet ingaan op advertenties die de genoemde dubieuze punten of voorwaarden vertonen. Het beste is nog altijd direct contact te leggen en het product zelf te gaan ophalen en als je dit niet wilt het als rembours pakket te laten verzenden. Laat je nooit verleiden tot dubieuze betaalmethoden op internet, want voor je het weet ben je dan je geld kwijt.

Zo werkt een Marktplaats-oplichter, deel III
Nadat we onze N96-oplichter verschillende mails hebben gestuurd waarin we zeggen dat we enige vorm van garantie willen hebben alvorens het geld over te maken, reageert hij niet meer. Hij heeft blijkbaar eieren voor zijn geld gekozen en zal op zoek gaan naar een nieuw slachtoffer. Voorkom dat jij dat slachtoffer bent!

Tips voor een veilige transactie
Tips voor een veilige transactie

portablegear.nl