Interessant:

Navigeren met TomTom NAVIGATOR op de GSM

achtergrond 3 november 2008 om 14:39

Naast Route 66 is TomTom NAVIGATOR een van de belangrijkste navigatiepakketten voor de GSM. PortableGear helpt je er stap voor stap mee op weg.

TomTom NAVIGATOR is een van de belangrijkste navigatiepakketten op de mobiele telefoon, naast onder andere Route 66. PortableGear helpt je er in deze gids stap voor stap mee op weg. Voor deze gids is gebruik gemaakt van TomTom NAVIGATOR 7 voor Windows Mobile op de HTC Touch Pro.

Introductie
Introductie

1 - Zorg dat je telefoon of smartphone goed opgeladen is en zet hem aan.

2 - Er zijn twee mogelijkheden om de TomTom Navigator op te starten. De kortste is om eerst het startmenu (Windows-symbool) te selecteren en vervolgens op het TomTom-logo (met de tweede rode handjes) te drukken. Een andere mogelijkheid is om eerst het startmenu te activeren en vervolgens 'Programma's' te selecteren. In het volgende selecteer je dan 'TomTom Navigator'.

TomTom NAVIGATOR afb. 1

TomTom NAVIGATOR afb. 2

3 - Je komt nu in het navigatievenster. Raak het scherm aan om verder te gaan.

TomTom NAVIGATOR afb. 3

4 - Selecteer Navigeer naar... >> Adres >> Straat en huisnummer.

TomTom NAVIGATOR afb. 4

TomTom NAVIGATOR afb. 5

TomTom NAVIGATOR afb. 6

5 - In het volgende venster voer je de plaats, de straat en het huisnummer in waar je heen wilt navigeren.

TomTom NAVIGATOR afb. 7

TomTom NAVIGATOR afb. 8

6 - Selecteer het door jou gewenste adres. Het systeem vraagt vervolgens of je op een bepaalde tijd wil aankomen. Hier kan je eventueel een tijd invullen. Je navigator berekent dan je aankomsttijd en of je op tijd zult aankomen. Onderweg wordt vervolgens je aankomsttijd bijgewerkt, zodat je weet of je te vroeg of te laat komt.

TomTom NAVIGATOR afb. 9

7 - Het systeem gaat op zoek naar een bruikbaar GPS-signaal. Dit kan enige tijd duren.

8 - Zodra het GPS-signaal is ontvangen, wordt de route berekend.

TomTom NAVIGATOR afb. 10

9 - Je kan hierna gelijk beginnen met navigeren.

TomTom NAVIGATOR afb. 11

10 - Mochten er problemen met de route zijn, dan kan je makkelijk een alternatieve route zoeken door te klikken op 'Zoek alternatief' en vervolgens 'Bereken alternatief'. Er word je dan een alternatieve route gewezen.

TomTom NAVIGATOR afb. 12

1 - Navigeren naar een contactpersoon verloopt grotendeels hetzelfde als navigeren naar een adres. Je moet uiteraard wel het adres van je contactpersoon in je telefoon hebben ingevoerd bij 'Contactpersoon'.

2 - Selecteer Windows Mobile en start de TomTom Navigator.

3 - Selecteer 'Navigeren naar...' en druk vervolgens op de grijze pijl rechtsonder. Kies hier voor 'Contactpersoon'.

TomTom NAVIGATOR afb. 13

4 - Selecteer de contactpersoon naar wie je wilt navigeren en selecteer in het volgende scherm het door jou gekozen adres.

5 - Het systeem gaat op zoek naar een bruikbaar GPS-signaal. Dit kan enige tijd duren.

6 - Zodra het GPS-signaal is ontvangen, wordt de route berekend.

7 - Je kan hierna gelijk beginnen met navigeren.

1 - Navigeren naar een POI (Point of Interest) verloopt grotendeels hetzelfde als navigeren naar een adres of contactpersoon.

2 - Selecteer Windows Mobile en start de TomTom Navigator.

3 - Selecteer 'Navigeren naar...' en kies vervolgens 'Nuttige plaats' (in het vervolg op het systeem afgekort tot 'NP').

4 - Kies 'NP dicht bij'.

TomTom NAVIGATOR afb. 14

5 - In dit menu kan je kiezen naar wat voor POI je wilt navigeren. Dit kan bijvoorbeeld een openbare parkeergelegenheid, geldautomaat, politiebureau of museum zijn. Wij kozen voor 'Museum'.

TomTom NAVIGATOR afb. 15

6 - Kies het museum (of andere specifieke POI) waar naar je wilt navigeren.

TomTom NAVIGATOR afb. 16

7 - Het adres van de door jou gekozen POI verschijnt op het scherm. Als je wilt an je de POI bellen door op 'Bel' te drukken. Om er heen te navigeren, drukt u op 'Navigeer'.

8 - Het systeem gaat op zoek naar een bruikbaar GPS-signaal. Dit kan enige tijd duren.

9 - Zodra het GPS-signaal is ontvangen, wordt de route berekend.

10 - Je kan hierna gelijk beginnen met navigeren.

Navigeren op de mobiele telefoon biedt zowel veel voor- als nadelen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je geen apart navigatiesysteem hoeft aan te schaffen. Een mobiele telefoon is altijd nog vele malen handzamer als een gemiddeld navigatiesysteem en daardoor is het een stuk prettiger hem lange tijd bij je dan te dragen dan een regulier navigatiesysteem. Handig is dat je met de navigatie op een GSM ook kan wandelen, aangezien er aparte navigatie voor wandelaars beschikbaar is. Bovendien is een navigatiesysteem op je mobiele telefoon relatief goedkoop in verhouding tot een los navigatiesysteem, zeker als er standaard navigatiesoftware ge´nstalleerd is op uw telefoon. De software los kopen is wel prijzig, daar kan je bijna een heel standalone navigatiesysteem voor aanschaffen.

Ondanks de vele voordelen is navigeren op een mobiele telefoon toch geen volwaardige vervanging van een los navigatiesysteem. Bepaalde onderdelen van de navigatie, zoals de routeberekening, gaan vaak wat trager als op een standaard GPS en ook kan het wat langer duren (soms extreem lang!) voordat het systeem verbinding met een satelliet vindt. Daarnaast komt het nog wel eens voor dat de positiebepaling niet geheel goed verloopt waardoor het systeem denkt dat je op bijvoorbeeld een parallelweg rijdt, met allerlei verwarring tot gevolg. Veel mobiele telefoons die claimen 'GPS' te ondersteunen bieden overigens alleen Google Maps. Daarmee kan je geen navigatieinstructies krijgen, maar alleen uw positie op de kaart bepalen. Als er aparte navigatiesoftware is meegeleverd, wordt dat vermeld. Deze moet je vaak nog wel zelf installeren.

portablegear.nl


Gerelateerde producten