Interessant:

De grootste gadgetflops

achtergrond 24 oktober 2008 om 14:07

In de loop der jaren zijn er al heel wat goed bedoelde technologieŽn en gadgets geflopt. PortableGear zet enkele gedenkwaardige gevallen van de afgelopen jaren op een rij.

Rond 2002, toen bijna iedereen nog met een discman (of walkman) liep, introduceerden fabrikanten als Philips, Freecom en Waitec zogenaamde MP3-mini-CD-spelers. Op deze spelers kon je kleine CD's afspelen, waarop je zelf MP3's moest branden. Je kreeg daarvoor ook software bij deze spelers geleverd. Mini-CD's met MP3's waren vanwege het copyright op de muziek natuurlijk bijna niet in de winkel te koop. Ook was het nogal omslachtig dat je eerst de muziek zelf op een CD moest branden alvorens het te kunnen afspelen. Je beseft met een dergelijke speler pas goed hoe ideaal het is dat je tegenwoordig je MP3's gelijk kan overzetten naar je MP3-speler! Een bekende MP3-mini-CD-speler was de Freecom Beatman (foto).

MP3-mini-CD-speler
MP3-mini-CD-speler

WAP (Wireless Application Protocol) werd in 1999 in Nederland geintroduceerd en is een methode om webdiensten op je mobieltje te bekijken. Het eerste toestel waarop je kon 'wappen' was de Nokia 7110 (foto). Wappen is nooit erg populair geworden, vooral omdat de diensten en de mogelijkheden niet erg uitgebreid waren en de snelheid ernstig te wensen over liet. Met de komst van UMTS en HSDPA, nieuwe bandbreedtes voor snel mobiel internet, is WAP tegenwoordig daadwerkelijk veroordeeld tot het verdomhoekje.

WAP
WAP

ZipDisk, een opslagmedium voor de computer, werd in 2003 ontwikkeld door elektronicafabrikant Iomega. Een ZipDisk was iets dikker als een ouderwetse diskette en je had er een speciale zipdrive voor nodig. Voordeel van ZipDisks was dat je er informatie kon opzetten en afhalen, in tegenstelling tot CD-roms (nog lang niet iedereen had een eigen cd-writer). Nadeel van de disks was de prijs en de traagheid waarmee gegevens werden afgelezen (hoe meer informatie op de schijf, hoe langer het vaak duurde voordat de computer alles gelezen had). Fabrikant Iomega bracht zelfs ook nog een speciale muziekspeler op de markt waarmee je ZipDisks kon afspelen - de Iomega HipZip (foto). De HipZip was geen lang leven beschoren: het was omslachtig om allemaal losse ZipDisks mee te nemen en het medium werkte te traag voor de meeste gebruikers. De komst van USB-sticks met een grote opslagcapaciteit betekende het einde van de ZipDisk. Met de teloorgang van de ZipDisk belandde ook de HipZip in de eeuwige jachtvelden van geflopte gadgets.

ZipDisk
ZipDisk

i-Mode was een 'gesloten' webdienst voor mobiele telefoons waarmee je met je GSM een dataverbinding kon maken via internet. De Japanse telecomgigant NTT DoCoMo ontwikkelde i-Mode en introduceerde de dienst in 1999 in Japan, waar het een groot succes werd. In 2005 introduceerde KPN de dienst ook in Nederland. i-Mode bleef in Nederland echter onpopulair en in 2007 trok KPN de stekker uit i-Mode. De lage populariteit was vooral te wijten aan de traagheid en de geslotenheid van de webdienst (waardoor er allerlei extra kosten bij kwamen om bijvoorbeeld iets op het netwerk te zetten). Hoewel KPN's hoge verwachtingen van i-Mode dus niet werden nagemaakt, zei KPN dat "de dienst uiteindelijk wel heeft gediend als breekijzer voor de mobiele markt."

i-Mode
i-Mode

De N-Gage (foto) werd in 2003 door Nokia geintroduceerd en was de eerste mobiele telefoon waarmee je ook kon gamen. Een groot succes is de N-Gage nooit geworden. Het toestel was behoorlijk prijzig, de knoppen waren wel geschikt voor bellen maar niet voor gamen en in Nederland waren de spellen op weinig plaatsen te koop. Ook was het niet bepaald handig dat je het halve toestel uit elkaar moest halen als je er een spel in wilde stoppen; de games stonden bovendien slechts op een MMC-kaart (met relatief weinig opslagcapaciteit) waardoor ze er niet bijzonder fraai uitzagen. De N-Gage heeft het daarom in Nederland niet lang volgehouden. In 2008 blies Nokia N-Gage echter nieuw leven in: ditmaal niet als los toestel, maar als een dowloadservice van games voor de nieuwste high-end Nokia-telefoons.

N-Gage
N-Gage

SanDisk, vooral bekend als fabrikant van geheugenkaartjes, introduceerde in september 2008 slotMusic, een nieuw fysiek formaat waarmee microSD-kaartjes een volledig (DRM-vrije) muziek-CD in MP3-formaat kunnen bevatten. Hoewel slotMusic op moment van dit schrijven pas een maand oud is, is nu al duidelijk dat het medium geen lang leven toegemeten zal zijn. Waarom zou je immers je MP3-bestanden eerst op een microSD-kaart zetten als je ze ook direct op een MP3-speler kan zetten, zoals met de nieuwste MP3-spelers het geval is? En als je echt een CD zoekt, koop je waarschijnlijk eerder de CD dan een slotMusic-kaartje. In het voordeel van de slotMusic spreekt wel dat er grote geheugenkaarten in passen (tot 4 GB) en dat het medium relatief goedkoop is. Je kan de slotMusic-kaart bovendien zowel in je mobieltje als in je MP3-speler stoppen (als deze een microSD-slot heeft uiteraard). Niettemin was slotMusic op het moment van release eigenlijk al een verouderd medium. SanDisk gelooft echter in het medium en bracht zelfs een aparte (goedkope) slotMusic-MP3-speler uit: de SanDisk Sansa slotMusic Player (foto). Waarschijnlijk een muziekspeler die hetzelfde lot staat te wachten als de eerder genoemde Freecom Beatman en Iomega HipZip.

slotMusic
slotMusic

portablegear.nl