Interessant:

SAR-waarden: alles over straling van GSM's

achtergrond 29 september 2008 om 15:16

De SAR-waarde is de straling die een mobieltje afgeeft. PortableGear deed een inventarisatie naar de GSM's met de hoogste en laagste SAR-waarden.

Alle elektronica die een radiostralingsfrequentie afgeeft, hebben een zogenaamde SAR-waarde. SAR staat voor Specific Absorption Rate. Met een theoretisch getal wordt het dempen van radiofrequente energie in het menselijk lichaam aangeven. Het theoretische maximum voor mobiele telefoons is 2,0 Watt/kg. De Duitse Bundesamt fŁr Strahlenschutz" (Duitse departement voor stralingsbescherming) adviseert geen mobieltjes met een SAR-waarde van boven de 0,6 W/kg te gebruiken.

Fabrikanten worden geacht de SAR-waarde van de telefoon in de handleiding te vermelden. Vaak wordt de SAR-waarde voor het dragen van de telefoon op het lichaam en voor het bellen (bij het hoofd) apart vermeld. Sommige fabrikanten melden alleen de hoogst gemeten waarden, andere maken apart melding van deze twee waarden.

Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat de straling van mobiele telefoons schadelijk is voor de gezondheid. De straling van mobieltjes wordt echter door het menselijk lichaam opgenomen als energie, waardoor het lichaam wordt verwarmd. Het is mogelijk dat als ons lichaam, of een deel van ons lichaam, sterk verwarmd wordt er gezondheidsproblemen optreden, zoals hoofdpijn of misselijkheid. Vooral jongeren en kinderen kunnen hier last van krijgen. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat mobiele straling het slaappatroon ernstig kan verstoren.

Wat zijn SAR-waarden?
Wat zijn SAR-waarden?

Hoewel het dus nog niet wetenschappelijk bewezen is dat mobiele telefoons schadelijk zijn voor de gezondheid, is het het beste het zekere voor het onzekere nemen en te proberen hoge straling zoveel mogelijk te voorkomen. Het Duitse departement voor stralingsbescherming zet hiervoor de volgende tips op een rij:

- als je een vaste telefoonlijn tot beschikking hebt, gebruik dan deze en niet je mobieltje.
- probeer alleen korte gesprekken te voeren met je GSM.
- de straling komt van de antenne van je GSM; door een headset te gebruiken heb je daardoor minder straling direct bij je hoofd.
- SMS'en en MMS'en is te verkiezen boven bellen, omdat je ook hierbij de telefoon verder van je hoofd houdt.
- probeer bellen bij een slechte ontvangst te vermijden; hoe slechter de ontvangst namelijk is, hoe meer moeite je mobieltje moet doen om de verbinding tot stand te brengen waardoor hij meer straling afgeeft.
- gebruik alleen mobieltjes met een SAR-waarde bij het hoofd van 0,6 W/kg of minder; deze waarde moet wettelijk in de handleiding van de telefoon zijn aangegeven.

Hoe voorkom ik hoge straling?
Hoe voorkom ik hoge straling?

PortableGear deed onderzoek naar de hoogste en laagste SAR-waardes van recente beschikbare mobiele telefoons (in Nederland en/of BelgiŽ) van de bekendste fabrikanten: Apple, HTC, Motorola, Nokia, Samsung en Sony Ericsson. Bij de inventarisatie werd alleen naar de hoogst gemeten waarde gekeken.

HTC en Sony Ericsson komen er het slechts van af met beide twee modellen in de top 5 van hoogste stralingswaarden. Op 1 staat de Sony Ericsson K770i met een stralingswaarde van 1,690 W/kg. HTC bekleedt met de HTC Touch Dual (1,590) en de HTC TyNT II (1,660) zowel de tweede als derde plaats. Op 4 staat de Nokia E71, de populaire smartphone van Nokia met een SAR-waarde van 1,530 W/kg. Een andere telefoon van Sony Ericsson, de muziektelefoon W350, sluit de top 5 van mobieltjes met de hoogste straling af met een SAR-waarde van 1,460 W/kg.

Top 5 GSMs met hoogste SAR-waarden*

1 Sony Ericsson K770i (1,690 W/kg) (foto)
2 HTC TyTN II (1,660 W/kg)
3 HTC Touch Dual (1,590 W/kg)
4 Nokia E71 (1,530 W/kg)
5 Sony Ericsson W350 (1,460 W/kg)
* samenstelling augustus 2008

Top 5 GSM's met hoogste straling
Top 5 GSM

Opvallend is dat de top 5 van recent uitgebrachte mobieltjes met laagste stralingswaarden enkel bestaat uit modellen van Samsung. De Samsung G800 heeft de laagste stralingswaarde (0,194 W/kg), gevolgd door twee sportieve muziektelefoon en een dual-sim model: de F210 (0,201 W/kg), D880 (0,219 W/kg) en F200 (W/kg). Samsungs robuuste model, de M110, bekleedt de vijfde plek op de lijst van laagste stralingswaarden (0,288 W/kg).

Top 5 GSMs met laagste SAR-waarden*

1 Samsung G800 (0,194 W/kg) (foto)
2 Samsung F210 (0,201 W/kg)
3 Samsung D880 (0,219 W/kg)
4 Samsung F200 (0,287 W/kg)
5 Samsung M110 (0,288 W/kg)
* samenstelling augustus 2008

Top 5 GSM's met laagste straling
Top 5 GSM

portablegear.nl