Interessant:

Schatzoeken met een GPS-ontvanger

achtergrond 13 augustus 2008 om 08:00

Geocaching is een spel waarbij je met een GPS-ontvanger een schat (cache) moet zoeken. Ook steeds meer GSMs krijgen GPS en worden dus geschikter voor geocaching.

Geocaching is een spel waarbij je met een GPS-ontvanger ergens ter wereld een schat (cache) moet zien te vinden. De cache is meestal een waterdichte doos met daarin een logboek en een "schat" (meestal wat ruildingen voor kinderen of een wegwerpcamera). Als de schatplaatser de schat heeft verstopt, maakt hij via internet de locatie bekend aan andere geocachers. Deze kunnen dan de schat zoeken en als dat lukt hun naam in het logboek schrijven. Geocaching gebeurt nu nog veelal met apart aan te schaffen losse hand-GPS-systemen. Je moet de co÷rdinaten van de GPS altijd wel goed afstemmen, want doorgaans is een GPS ingesteld op WGS84, hetgeen afwijkt van de Nederlandse Bessel-co÷rdinaten of de RD-co÷rdinaten. Om de co÷rdinaten om te rekenen zijn er verschillende omrekenroutines te vinden op internet. Het kan niet meer lang duren of geocaching wordt ook op mobiel gebied, na geotagging (multimedia voorzien van GPS-gegevens) een regelrechte hype. Er verschijnen tenslotte steeds meer mobieltjes met uitgebreide navigatiemogelijkheden. PortableGear zet er enkele op een rij.

Wat is geocaching?
Wat is geocaching?

De Nokia 6210 Navigator kan gebruikt worden als navigatiesysteem in de auto en als navigatiesysteem te voet, zodat hij zeer geschikt is voor geocaching. Nokia heeft in de 6210 Navigator namelijk een kompas ingebouwd zodat je het toestel ook kan gebruiken om te navigeren in gebieden zonder gps-signaal, of gebieden die nog niet in kaart gebracht zijn. De 6210 Navigator wordt geleverd met Nokia Maps 2.0 en geeft de gebruiker zowel gesproken als visuele instructies. Ook op het gebied van multimedia biedt de Nokia 6210 Navigator de nodige functies, zoals 3.2 megapixel camera en FM-tuner.

Nokia 6210 Navigator
Nokia 6210 Navigator

De Samsung G810 Navi is de grote broer van de enorm populaire Samsung G800. Er zijn twee grote verschillen tussen de Samsung G810 Navi en de G800. De G810 Navi biedt namelijk als extra zowel WiFi als GPS (vandaar 'Navi'). Hierdoor is de Samsung G810 Navi ook geschikt om te gebruiken als navigatiesysteem en daardoor is de telefoon ook interessant om te gebruiken voor geocaching. Daarnaast is nu draadloos internet via het huis- of kantoornetwerk mogelijk. De overige zaken, zoals de ingebouwde kwalitatief hoogwaardige 5 megapixel camera, HSDPA ondersteuning en uitgebreide ge´ntegreerde softwaresuite zijn onveranderd gebleven.

Samsung G810 Navi
Samsung G810 Navi

De HTC Touch Cruise is de eerste smartphone uit de HTC Touch serie met ingebouwde GPS. Wegenkaarten van West-Europa worden meegeleverd, waardoor je met de Touch Cruise niet gauw de weg zal kwijtraken. De HTC Touch biedt net als de Touch Dual razendsnelle mobiel toegang tot mobiel internet via HSDPA, zodat je je locatie ook even kan opzoeken op Google Earth. Even als de andere Touch toestellen bevat de Touch Cruise HTCĺs TouchFLO-technologie, waarmee het toestel met ÚÚn vinger kan worden bediend. Daarnaast ondersteunt de HTC Touch Cruise ook WiFi voor draadloos internet en beschikt hij over 3 megapixel camera en FM-radio voor als je even genoeg hebt van het schatzoeken.

HTC Touch Cruise
HTC Touch Cruise

De Nokia N95 8GB is een verbeterde versie van de Nokia N95 en aangezien beide telefoons beschikken over GPS, kunnen ze ook gebruikt worden voor geocaching. Zoals de naam al doet vermoeden is het interne geheugen flink uitgebreid ten opzichte van de N95: van 160 MB naar 8000 MB. Je kan er dus veel meer muziek, video's en foto's op kwijt dan op het voorgaande model. Ook het scherm is groter, waardoor je er makkelijker mee kan navigeren. Snel en draadloos internet behoort net als op de N95 ook nog steeds tot de mogelijkheden dankzij de ondersteuning van WiFi en UMTS/HSDPA, zodat je ook op internet de weg kan raadplegen.

Nokia N95 8GB
Nokia N95 8GB

portablegear.nl