Interessant:

Televisie kijken op je mobieltje

achtergrond 4 juni 2008 om 08:00

KPN lanceerde eind mei een grootschalig, speciaal netwerk voor televisie kijken op de mobiele telefoon: MobielTV. PortableGear vertelt je er alles over.

Eerder uitgebrachte mobieltjes die DVB-H ondersteunen zijn ondere andere enkele modellen in de N-serie van Nokia, zoals de N92, N93 en N77. Ook de Nokia 7700 ondersteunt DVB-H. Niet al deze mobieltjes zijn echter (meer) in Nederland verkrijgbaar. In het derde kwartaal van 2008 zal Nokia echter ook de nieuwe Nokia N96 (foto) introduceren, die ook DVB-H ondersteunt. Het ligt in de lijn der verwachting dat KPN ook voor dit mobieltje MobielTV beschikbaar stelt. Op termijn volgen er ook meerdere (nieuwe) toestellen van Samsung, Nokia en LG waarop MobielTV van KPN te zien zal zijn.

Andere DVB-H mobieltjes
Andere DVB-H mobieltjes

Mobiele televisie was tot nu toe alleen populair in verschillende Aziatische landen, waaronder Korea. In Europa is televisie kijken op je mobieltje tot nu nog niet erg populair. Met MobielTV probeert KPN daar verandering in te brengen door als eerste telecom operator in Europa een grootschalig, speciaal netwerk voor televisie kijken op de mobiele telefoon te introduceren. Het gaat om een zogeheten DVB-H netwerk, de nieuwe standaard voor Europa. MobielTV biedt 10 kanalen en een goede beeld- en geluidskwaliteit. Ook ondertitels zijn op het scherm te lezen. Helaas duurt het opstarten van MobielTV nog wel iets meer dan een minuut, maar het zappen gaat vloeiend. Onbeperkt kijken naar MobielTV van KPN gaat € 9,95 per maand kosten. Je moet natuurlijk wel een speciaal mobieltje hebben dat DVB-H ondersteunt. Over die mobieltjes meer in de volgende paragrafen.

MobielTV
MobielTV

Een van de mobieltjes waarop je in eerste instantie MobielTV kan ontvangen, is de Samsung P960 TV (foto). Dit is een stijlvolle slider die ook beschikt over FM-radio, mp3-speler, een 3 megapixel camera en HSDPA-ondersteuning, waardoor je er ook snel mee kan internetten. Ook beschikt de Samsung P960 TV over een electronische programmagids (EPG), Picture in Picture (de mogelijkheid om twee tv-kanalen tegelijkertijd te volgen) en Time-Shifting, waarmee je het programma automatisch opneemt bij een binnenkomend gesprek. De Samsung P960 TV maakt gebruik van de audiotechnologie van Bang & Olufsen ICEpower, zodat je ook beste geluid hebt als je lekker televisie kijkt. Een perfect mobieltje dus om onderweg lekker televisie op te kijken.

Samsung P960 TV
Samsung P960 TV

De LG KB620 Elbrus (foto) is het tweede mobieltje dat, net als de Samsung P960 TV, als eerste MobielTV ondersteunt. De LG KB620 Elbrus is een prettige clamshell die beschikt over speciale toetsen, extra antenne en electronische programmagids, zodat je tijdens het televisiekijken voorzien bent van alle gemakken. Ook is het mogelijk om tijdens het TV kijken gesprekken en sms'jes te ontvangen. Daarnaast biedt de LG KB620 Elbrus ook e-mail- en internetmogelijkheden en beschikt hij over een 2 megapixel camera, muziekspeler en Bluetooth. Naast de LG KB620 en Samsung P960 komen er in de toekomst ook meer DVB-H mobieltjes beschikbaar waarop je MobielTV kan ontvangen. Daarover meer in de volgende paragraaf.

LG KB620 Elbrus
LG KB620 Elbrus

portablegear.nl