Interessant:

De MP3-speler viert tiende verjaardag

achtergrond 21 mei 2008 om 08:00

De MP3-speler bestaat in 2008 tien jaar. PortableGear bekijkt het verleden, het heden en de toekomst van de populaire muziekspeler.

In 1998, toen bijna iedereen nog een walkman of discman had, kwam de eerste MP3-speler op de markt: de MPman F10 (foto). Deze MP3-speler had een geheugen van slechts 32 MB, zodat je er niet meer dan 8 liedjes op kon zetten. Bovendien duurde het een half uur voordat je de liedjes op de speler had, omdat je ze er op moest zetten via een analoge kabel of via de printerpoort. Daarnaast had het apparaat een heel klein en onduidelijk schermpje, zodat je amper kon zien waarnaar je luisterde. Dit prehistorische stukje techniek kostte in 1998 echter toch nog zo'n 700 gulden (ongeveer 320 euro)! Sinds deze eerste speler is de techniek met sprongen vooruit gegaan. Zo introduceerde Creative in 2000 de D.A.P Jukebox, een MP3-speler met 6 gigabyte opslagruimte, genoeg voor 150 cd's of 1500 liedjes. Nadeel van deze speler was dat hij wel vrij zwaar was (zonder batterijen 400 gram) en dus niet echt draagbaar was. De MPman F10 en Creative D.A.P Jukebox zijn natuurlijk echte fossielen vergeleken met de muziekspelers van vandaag de dag. Over de hedendaagse MP3-spelers kan je meer lezen in de volgende paragraaf.

Verleden
Verleden

In tien jaar tijd hebben de MP3-spelers een reusachtige ontwikkeling meegemaakt en de walkman en discman volledig gepasseerd. De meeste MP3-spelers beschikken tegenwoordig over kleurendisplay, FM-radio en veel meer opslagruimte dan de muziekspelers uit het verleden. Populaire MP3-spelers vandaag de dag zijn onder andere de Microsoft Zune, Apple iPod nano en Creative Zen. Ook doen fabrikanten er alles op hun muziekspeler op te laten vallen. Archos biedt complete personal mediaplayers, zoals de Archos 605 WiFi, waarop je ook films kan kijken. MobiBlu bracht een MP3-speler met het formaat van een kleine dobbelsteen (MobliBLU Cube) en SanDisk in de vorm van een 'shaker' (SanDisk Sansa Shaker). Apple bracht in 2007 de eerste MP3-speler met touchscreen, de Apple iPod touch. Uniek is ook de Samsung S2 (foto), die Samsung in 2008 op de markt bracht. Dit is een trendy MP3-speler in de vorm van een ronde kiezelsteen en een echte lifestyle-accessoire, waarop je makkelijk je muziek beluistert. Vergeleken bij vroeger zijn de MP3-spelers van momenteel dus echte topproducten. Wat de toekomst zal brengen, lees je in de volgende paragraaf.

Heden
Heden

Het is spannend wat de toekomstige generatie MP3-spelers zal brengen. Te verwachten is dat ze nog kleiner worden en dat er meer experimenten op het gebied van vormgeving zullen plaatsvinden. (zoals al het geval bij de 'kiezelsteen' Samsung S2). Ook de opslagruimte van de spelers zal steeds meer capaciteit bieden, zodat je er nog meer muziek op kwijt kan. Daarnaast is het niet onwaarschijnlijk dat steeds meer MP3-spelers, net als de iPod touch, gebruik gaan maken van een touchscreen. Verder zullen de muziekspelers steeds meer geintegreerd raken met internet, waardoor muziek uitwisselen nog makkelijker wordt. Ook de integratie met mobiele telefoons is spannend: wanneer zouden we net zoveel muziek (met dezelfde kwaliteit) kwijt kunnen op de GSM? Een goed voorbeeld van een hedendaagse kwalitatieve muziektelefoon is de Sony Ericsson W980i (foto). Maar wanneer we net zoveel muziek op een mobieltje als op een MP3-speler kunnen zetten, is nog even afwachten...

Toekomst
Toekomst

portablegear.nl