Interessant:

Geotaggen: multimedia voorzien van GPS-info

achtergrond 14 mei 2008 om 08:00

Geotaggen, het toekennen van GPS-gegevens aan verschillende multimedia, is een nieuwe trend op mobiel gebied. In dit artikel lees je er meer over.

Geotagging is een nieuwe trend in de mobiele telefonie. Maar wat is geotaggen nu eigenlijk precies? Geotaggen is het toekennen van GPS-gegevens, zoals hoogte- en breedtegraad, aan verschillende multimedia zoals video's en foto's. Omdat veel mobieltjes tegenwoordig GPS hebben, kan je dat automatisch doen. Als je een foto maakt met je mobieltje, kan je die foto rechtstreeks naar bijvoorbeeld een website met wereldkaart als Flickr.com sturen. Op deze site wordt dan automatisch een geotag toegevoegd aan de plek waar jij bent, zodat jij of anderen online kunnen terugzien waar je bent geweest! Ook is het handig om te herinneren waar je precies bent geweest, bijvoorbeeld als je niet meer precies weet waar je dat filmpje of die foto hebt gemaakt, of misschien wil je nog wel eens op dezelfde plek terugkeren.

Wat is geotaggen?
Wat is geotaggen?

Er zijn al heel wat mobieltjes met GPS beschikbaar. Enkele actuele modellen zijn de Samsung G810, Sony Ericsson C702 en HTC P3470. De Samsung G810 (foto) is een verbeterde versie van zijn populaire voorganger, de Samsung G800. De G810 beschikt in tegenstelling tot het voorgaande model over GPS en WiFi, zodat geotaggen dus ook tot de mogelijkheden behoort. Ook een van HTC's nieuwste zakelijke smartphones, de HTC P3470, beschikt over GPS en goede intermogelijkheden, waardoor geotaggen goed mogelijk is. Helaas heeft deze smartphone wel maar een 2 megapixel camera in tegenstelling tot de 5 megapixel van de Samsung G810. Daarnaast heeft ook Sony Ericsson recentelijk een cameraphone met aGPS uitgebracht, de Sony Ericsson C702. Deze aGPS-chipset houdt automatisch bij welke foto je waar hebt genomen; en je deelt je foto's vervolgens makkelijk dankzij de ingebouwde blogfunctie. De C702 heeft een 3.2 megapixel camera en is geschikt voor in extreme omstandigheden, want de telefoon kan tegen regen, zand en stof. Geotaggen kan dus met al deze modellen, maar de Sony Ericsson C702 is geschikt voor in alle omstandigheden en met de Samsung G810 maak je de scherpste foto's.

Mobieltjes met GPS (1)
Mobieltjes met GPS (1)

Ook de grootste fabrikant van mobieltjes, Nokia, heeft natuurlijk al enkele mobieltjes op de markt gebracht met geintegreerde GPS-functies. Vrijwel alle nieuwste multimedia-modellen in de N-serie, zoals de Nokia N78, Nokia N82, Nokia N95 en Nokia N96 beschikken over GPS, zodat geotaggen op deze telefoons tot de mogelijkheden behoort. Daarnaast heeft Nokia een mobieltje op de markt gebracht die speciaal gericht is op navigeren, de Nokia 6210 Navigator (foto). Deze mobiel kan je zowel te voet als in de auto als navigatiesysteem gebruiken. Omdat dit model ook een ingebouwde kompas beschikt, kan je het toestel ook gebruiken voor navigatie in een gebied zonder gps-signaal of voor onbekende gebieden. De Nokia 6210 Navigator maakt gebruik van de handige Nokia Maps 2.0 applicatie en kan je zowel gesproken als visuele instructies geven. De camera van de 6210 Navigator heeft 3.2 megapixel, dus je kan je gegeotagde foto's mooi terugzien.

Mobieltjes met GPS (2)
Mobieltjes met GPS (2)

Geotaggen gaat een grote toekomst tegemoet. De moderne mobiele telefoons worden immers steeds multifunctioneler en krijgen steeds meer functies, waarbij GPS standaard zal worden. Bekende fabrikanten van navigatiesystemen spelen ook in op het succes van mobiele telefonie door speciale GPS-mobieltjes uit te brengen, wat de GPS-standaard voor mobieltjes op een hoger niveau zal brengen. Voorbeelden van navigatiemobieltjes die binnenkort op de markt komen, zijn de Garmin nuvifone (foto) en Mio Leap G50 (Lovebird). Ook gaat het gerucht dat TomTom met een eigen mobiel komt. Daarnaast worden de camera's op mobieltjes steeds beter hoewel nog niet zo goed als hedendaagse digitale camera's, omdat nog slechts enkele telefoons (zoals de Samsung G800 en G810) gebruik maken van een optische zoom. Maar het kan niet meer lang duren voordat ook andere fabrikanten inspelen op nog betere fotokwaliteit. Verder wordt natuurlijk internet steeds sneller, zodat ook het uploaden en verzenden van foto's en video's steeds sneller gaat, waardoor geotaggen nog aantrekkelijker wordt.

Toekomst van geotaggen
Toekomst van geotaggen

portablegear.nl