Interessant:

Geschiedenis van het mobiele spel Snake

achtergrond 16 april 2008 om 08:00

Iedereen heeft in een moment van verveling wel eens Snake op zijn mobieltje zitten spelen. PortableGear bespreekt de geschiedenis van het spel.

Snake is het, vooral van de mobiele telefoon, bekende spelletje waarbij de speler een lange, dunne slang bestuurt die eten (of andere items) moet oppeuzelen zonder zijn eigen staart te raken. Dat wordt steeds lastiger, want naarmate de slang meer eet wordt zijn staart steeds langer en dus moeilijker te ontwijken. De originele Snake kwam al uit in 1977 (onder de naam Hustle), maar de grote populariteit verwierf het spel toen het standaard op mobiele telefoons, voornamelijk van Nokia, werd opgenomen. De eerste mobiele Snake was er al voor monochrome (zwart/wit) mobieltjes: de graphics bestonden uit kleine zwarte blokjes en je kon vier kanten opbewegen. Een populair model mobiele telefoon waarop dit gespeeld was de Nokia 5510. Er zijn echter ook nog andere versies van het spel waardoor het grote populariteit verwierf. Daarover kan je verder lezen in de volgende paragrafen.

Introductie: Snake
Introductie: Snake

In 1991 bracht Rick Raddatz, in samenwerking met Microsoft, het spel Nibbles uit voor MS-DOS, het belangrijkste besturingssysteem voor PC's voordat Windows op de markt kwam. Nibbles was geprogrammeerd in de programmeertaal QBasic en maakte gebruikt van ANSI-karakters (standaard letters, cijfers en symbolen op de computer) om de graphics weer te geven. Door de grote populariteit van MS-DOS en de standaard aanwezigheid van Nibbles in het besturingssysteem, groeide het spel uit tot een culthit en zo verwierf Snake ook indirect weer enige bekendheid. Nibbles is later ook nog uitgebracht voor vroege versies van Windows NT. De populariteit van het spel voor de PC zal er ook voor gezorgd hebben dat er minder weerstand was om het spel standaard op mobieltjes op te nemen.

Nibbles
Nibbles

Snake 3D, ook bekend onder de titel Snakes of Snake III, werd in 2005 oorspronkelijk voor de N-Gage, Nokia's gametelefoon, uitgebracht en was de eerste 3D-variant van het spel. Het spel had fraaie graphics en multiplayer-mogelijkheden via Bluetooth. Helaas kwam de 3D-wereld de speelbaarheid niet helemaal ten goede. Nokia installeerde Snake 3D later standaard (maar zonder multiplayer-opties) op mobieltjes in de N-serie, zoals de N73. Op de Nokia N95 is standaard een nieuwere versie van het spel inbegrepen.

Snake heeft dus sinds 1977 al een lange geschiedenis achter zich en tot vandaag de dag blijven er nog verschillende transformaties van het spel het licht zien.

Snake 3D
Snake 3D

portablegear.nl