Interessant:

Legale muziekdiensten

achtergrond 1 januari 2007 om 01:01

Lange tijd zagen platenmaatschappijen internet als een bedreiging voor hun muziekverkopen. De Apple iTunes Music Store bracht daar verandering in; inmiddels zijn er veel online muziekwinkels. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de online muziekmarkt beschreven en is er aandacht voor de populairste online muziekwinkels.

De Europese markt voor online muziekwinkels wordt beheerst door twee spelers, namelijk On Demand Distribution (OD2) en Apple. Hoewel OD2 nauwelijks bekend is onder het grote publiek, is OD2 de drijvende kracht achter het grootste deel van de Europese online muziekwinkels. OD2 is namelijk de leverancier van digitale muzieknummers aan de verschillende online muziekwinkels. Apple is natuurlijk bekend van de iTunes Music Store. Het Russische ALLofMP3 is niet zo'n grote speler als OD2 en Apple, maar deze winkel verdient wel een vermelding.

Aanbieders
Aanbieders

In Nederland draaien onder andere Music Stream (Planet Internet), Tiscalli Music en MSN music op het OD2 platform. Bij OD2 winkels koop je eerst credits die je later gebruikt om songs of albums af te rekenen. Populaire nummers zijn duurder dan oudere nummers, en een album is weer goedkoper dan losse nummers. Per nummer ben je gemiddeld 1 euro kwijt.

OD2
OD2

Naast OD2 speelt Apple een grote rol met zijn iTunes Music Store, kortweg iTunes genoemd. Bij iTunes betaal je muzieknummers per stuk, iTunes hanteert een vaste prijs van 0,99 euro voor al zijn nummers. Ook bij iTunes geldt dat het aanschaffen van complete albums voordeliger is. De iTunes Music Store is de grootste online muziekwinkel ter wereld, In februari 2006 overschreed Apple de grens van 1 miljard verkochte nummers.

iTunes
iTunes

ALLofMP3 maakt slim gebruik van de Russische auteurswet, in Rusland is het namelijk voldoende om muziekrechten af te dragen aan de Russische belangenbehartiger van auteursrechten. Deze organisatie hanteert veel lagere royalty's dan de internationale auteursrechtenorganisaties, hierdoor zijn de prijzen bij ALLofMP3 bijzonder laag. Het muziekaanbod van deze Russische online muziekwinkel is uitgebreid. Bij ALLofMP3 hanteren ze een andere betalingsregeling dan bij iTunes of OD2 muziekwinkels. ALLofMP3 werkt met een downloadtegoed. Hoe meer geld je op je account hebt staan, hoe meer korting je krijgt.

ALLofMP3
ALLofMP3

De muzieknummers die verkocht worden via de OD2 shops en iPod Music Store zijn voorzien van kopieerbeveiligingen. De nummers die via OD2 winkels gekocht worden kunnen eenmalig gekopieerd worden, naar een cd of draagbare mediaspeler. Deze mediaspeler moet dan wel om kunnen gaan met Digital Rights Management (DRM). De meeste draagbare mediaspelers zijn geschikt om nummers af te spelen die zijn voorzien van DRM-beveiliging. Nummers uit de Apple iTunes Music Store kunnen alleen worden afgespeeld op de Apple iPod, het is dan ook niet mogelijk om nummers met DRM-beveiliging af te spelen op de Apple iPod. De nummers van ALLofMP3.com zijn niet voorzien van DRM beperkingen.

Beperkingen
Beperkingen

portablegear.nl