Interessant:

VoIP op mobiele telefoon

achtergrond 1 januari 2007 om 01:01

Mobiele telefoons bieden steeds vaker ondersteuning voor draadloos internet, hierdoor wordt het ook mogelijk om gebruik te maken van internettelefonie op mobiele telefoons. Het voeren van gesprekken via internettelefonie is in veel gevallen gratis en wordt steeds gebruiksvriendelijker. In dit artikel vind je meer informatie over internettelefonie op de mobiele telefoon.

Om gebruik te maken van internettelefonie heb je allang geen computer meer nodig. Internettelefonie (ook wel Voice over IP) maakte al zijn intrede in de huiskamer. Speciale modems zorgen ervoor dat je voordelig via het internet kan bellen, waarbij je gebruik blijft maken van je normale telefoon en telefoonnummer.

VoIP maakt het namelijk mogelijk om spraakgegevens te versturen via een internetverbinding. Aangezien breedband internetverbindingen altijd open staan, leidt het voeren van een telefoongesprek over deze verbinding niet tot extra kosten.

Inleiding
Inleiding

Steeds meer mobiele telefoons bieden ondersteuning voor draadloos internet. Bovendien is er steeds meer VoIP-software voor mobiele telefoons beschikbaar. Hierdoor is het in principe mogelijk om bijna gratis gesprekken te voeren met je mobiele telefoon. Let er wel op dat je vaak ook extra betaalt voor dataverkeer op je mobiele telefoon. Een flatfee data-abonnement kan dan uitkomst bieden, aangezien je dan voor een vast bedrag onbeperkt gebruik kan maken van mobiel internet.

Mobiele Voice over IP
Mobiele Voice over IP

Om gebruik te maken van VoIP op een mobiele telefoon, heb je een mobieltje nodig dat draadloos internet ondersteunt. De huidige smartphones zijn veelal uitgerust met draadloos internet, ook wel aangeduid als WiFi of WLAN. Draadloos internet komt ook steeds vaker voor op reguliere mobiele telefoons, dit is echter nog geen gemeengoed. Aangezien PDA's en Pocket PC's ook steeds vaker voorzien zijn van WiFi, is het mogelijk om ook met deze toestellen gebruik te maken van internettelefonie. Om te bellen met een PDA of Pocket PC is het wel nodig om een headset te gebruiken. Overigens is het ook mogelijk om via GPRS, EDGE of UMTS netwerken gebruik te maken van internettelefonie. Vanuit kostenperspectief is dit echter af te raden, aangezien het gebruik van dergelijke netwerken veelal niet goedkoper is dan bellen via het mobiele netwerk.

Hardware vereisten
Hardware vereisten

Naast de ondersteuning voor WiFi, heb je ook een VoIP-client nodig. Een van de bekendste VoIP-clients voor de computer is Skype. Er is ook een mobiele versie van Skype beschikbaar, welke te gebruiken is in combinatie met Windows Mobile 5 en Pocket PC 2003. Er zijn ook mobiele VoIP-clients beschikbaar voor toestellen die niet draaien op Windows Mobile of Pocket PC. Voor toestellen die draaien op het Symbian Series 60 zijn er talloze open source VoIP-clients beschikbaar. Om gebruik te kunnen maken van je VoIP-client, heb je ook een VoIP-account nodig. Er bestaan zowel betaalversies, als gratis alternatieven voor VoIP-accounts. Skype is een van de bekendste gratis VoIP-oplossingen.

Software vereisten
Software vereisten

Het grootste voordeel van internettelefonie via de mobiele telefoon, zijn de lage gesprekskosten. Maar om gebruik te maken van deze techniek, dien je eerst je VoIP-client correct in te stellen. Het invoeren van deze instellingen kan ingewikkeld zijn. Bovendien heb je een draadloze internetverbinding nodig om goedkoop te kunnen bellen via internet. Er bestaan nog geen landelijk dekkende WiFi-netwerken, waardoor je eigenlijk gebonden bent aan de locatie van de WiFi-hotspot waarmee je op dat moment in verbinding staat. Het is ook erg lastig om een naadloze overgang tussen WiFi-hotspots te creŰren. Dit houdt in dat een gesprek onderbroken zal worden, wanneer je wisselt van WiFi-hotspot. In de toekomst zullen er steeds meer WiFi verbindingen beschikbaar zijn, waardoor het steeds aantrekkelijker wordt om gebruik te maken van internettelefonie via de mobiele telefoon. Ook fabrikanten van mobiele telefoons zullen hun mobieltjes steeds vaker uitrusten met VoIP-software. Zo heeft Nokia zijn nieuwste mobiele telefoons die op het Symbian Series 60 platform draaien, voorzien de mogelijkheid om je eigen VoIP-account in te voeren. Hierdoor kun je, zonder extra software, goedkoop of zelfs gratis bellen met je Nokia-telefoon.

Voordelen en nadelen
Voordelen en nadelen

portablegear.nl