Interessant:

Mobiele trends voor 2008

achtergrond 28 februari 2008 om 08:00

2008 wordt een spannend jaar op mobiel gebied. Tal van nieuwe technieken staan op doorbreken. PortableGear somt de belangrijkste trends voor je op.

Het is de fabrikanten van mobieltjes niet onopgemerkt gebleven dat touchscreen-producten aan de rand van het mobiele veld, zoals de iPhone en de Nintendo DS, ongelooflijk populair zijn en als warme broodjes over de toonbank gaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook de mobiele fabrikanten een graantje van dit succes willen meepakken. Veel van hun nieuwe mobieltjes hebben dan ook een touchscreen of gedeeltelijke touchscreen-ondersteuning; opvallend genoeg komt het laatste het vaakst voor. Een gedeeltelijke touchscreen-ondersteuning wil zeggen dat een mobieltje beschikt over een dynamische interface. Dat wil zeggen dat er naast de fysieke toesten ook virtuele toetsen zijn die naar gelang je gebruik van de telefoon veranderen. Als je bijvoorbeeld muziek speelt, past de handset automatisch het virtuele toetsenbord aan, zodat navigeren in je nummers lekker makkelijk gaat. Bij de nieuwste telefoon van LG, de LG KF600 (foto) en KF700, heet deze besturing de InteractPad. Andere bekende telefoonfabrikanten maken gebruik een soortgelijke techniek, zoals bij de nieuwe Samsung Soul, Sony Ericsson Xperia X1 en Sony Ericsson G700 en G900. Nokia is de enige grote fabrikant die nog geen mobieltje met touchscreen op de markt heeft gebracht.

Touchscreen
Touchscreen

Telefoonfabrikanten integreren steeds meer GPS in hun mobieltje, zodat je altijd direct een navigatiesysteem bij de hand hebt. Nokia introduceerde een mobiel met navigatie voor wandelaars, de Nokia 6210 Navigator. Sony Ericsson kwam met de Sony Ericsson C702 met geïntegreerde aGPS-chipset, waarmee je de C702 ook kan gebruiken als navigatiesysteem om te zien waar je foto's zijn genomen. Als opvolger van de G800 presenteerde Samsung verder de Samsung G810 - ook weer een telefoon met GPS. Een fabrikant van navigatiesystemen, Garmin, nam de omgekeerde en introduceerde de Garmin nüvifone (foto) - een navigatiesysteem met de functies van een mobiele telefoon.

GPS
GPS

Naast touchscreen en GPS wordt ook de mogelijkheid om televisie om je mobieltje te kijken steeds meer gepusht door de telefoonfabrikanten. Digitale televisie ontvangen, via ingebouwde DVB-H mobiele tuner, is mogelijk op high-end mobieltjes als de Nokia N96 en Glofiish V900, maar ook op een van Samsung nieuwe 'infotainment' mobieltjes, de Samsung P960 (foto). De hoge kosten die je moet maken om een abonnement voor mobiele televisie af te sluiten kunnen echter nog wel een belemmering zijn.

Televisie (DVB-H)
Televisie (DVB-H)

Ook het succes van de games-industrie is de mobiele fabrikanten niet ontgaan. Op de meeste mobieltjes is het al mogelijk om Java- en Flash-games te spelen, maar er komen ook steeds meer andere opties. Zo kwam Nokia met de mogelijk om spellen van het N-Gage platform (Nokia's gametelefoon) te draaien op de Nokia N82 (foto). Daarnaast zijn er op internet veel geruchten dat verschillende fabrikanten met een eigen gametelefoon komen. De meest onwaarschijnlijke geruchten betreffen een Samsung GamePhone, een Nintendo GamePhone en de Apple iGame. De laatste was zelfs een grap van een Amerikaans computermagazine. Waarschijnlijker is echter de PlayStation Phone van Sony. De nieuwste PSP's ondersteunen al Skype, zodat je er al mee kan bellen over internet. Ook kreeg de PSP al een officieel toetsenbord, dus het is niet onwaarschijnlijk dat de PlayStation Phone naar verloop van tijd ook werkelijkheid zal worden.

Games
Games

portablegear.nl