Interessant:

Voor- en nadelen gratis uitwisseldiensten

achtergrond 29 januari 2008 om 08:00

Lang voordat betaalde online muziekwinkels van start gingen, waren gratis downloaddiensten als KaZaa en Napster een belangrijke bron voor muziekliefhebbers. In dit artikel de voor- en nadelen van deze diensten.

Muziek- en filmbestanden zijn de populairste zaken die internetters met de rest van de wereld delen op uitwisseldiensten (p2p-diensten). Het gros van deze bestanden is auteursrechterlijk beschermd. Naast auteursrechterlijk beschermd materiaal is er natuurlijk ook veel materiaal dat niet auteursrechterlijk beschermd is. Veel – in het algemeen wat minder bekende - muzikanten zetten hun muziek royalty free op p2p-diensten om het publiek kennis te laten maken met hun muziek. Daarnaast bieden p2p-diensten nog de mogelijkheid om zeldzame muziek te vinden die zeer moeilijk te vinden is in winkels of legale downloaddiensten.

Aanbod
Aanbod

Voor het downloaden van bestanden kunnen gebruikers kiezen tussen verschillende programma’s. Al deze downloadprogramma’s maken verbinding met een specifiek p2p-netwerk. De populairste netwerken zijn FastTrack, eDonkey 2000 (ook bekend als ed2k) en Bittorrent. Om toegang te krijgen tot deze bestanden heb je zogenaamde clients nodig, programma’s die het mogelijk maken om je eigen bestanden te delen en toegang te krijgen tot andermans bestanden.

Protocollen
Protocollen

Het bekendste downloadprogramma is waarschijnlijk KaZaA, KaZaA maakt gebruik van het FastTrack-netwerk. Het grootste voordeel van KaZaA is de gemakkelijke zoekfunctie en het grote aantal gebruikers. KaZaA is echter aan zijn populariteit ten onder gegaan, het netwerk is bezaaid met kwalitatief slechte bestanden, bestanden met een verkeerde bestandsnaam en nog maar weinig gebruikers die hun bestanden delen. Ook de hoeveelheid spyware van KaZaA is veel gebruikers een doorn in het oog. Gnutella is ook een client voor het FastTrack-netwerk, dit programma werkt vrijwel hetzelfde als KaZaA. Gnutella is echter beter in staat om slechte bestanden te filteren dan KaZaA.

FastTrack
FastTrack

Om verbinding te maken met het eDonkey 2000 netwerk kun je onder andere gebruik maken van eMule, de populairste eDonkey 2000 client. Via eDonkey 2000 kun je zoeken in de gedeelde bestanden van andere gebruikers, door een speciale techniek is het eDonkey 2000 netwerk niet met zoveel corrupte bestanden vervuild als het FastTrack-netwerk. Wat eDonkey 2000 zo geliefd maakt, zijn de zogenaamde ed2k-links. Via deze simpele links, te vinden op speciale websites, kun je gemakkelijk een download starten. Ed2k-links maken het overbodig om uren te zoeken naar dat ene bestandje in iemands gedeelde map. Auteursrechtenorganisaties hebben echter gezorgd voor sluiting van veel ed2k-websites.

eDonkey 2000
eDonkey 2000

Bittorrent is momenteel het meest gebruikte p2p-protocol. Vooral de mogelijkheid om bijna geheel anoniem bestanden te downloaden en uploaden maakt Bittorrent populair. Het is niet mogelijk om via Bittorrent door andermans gedeelde map te spitten. Bittorrent werkt met zogenaamde torrent-bestanden, kleine bestanden die het mogelijk maken om veel grotere bestanden te downloaden. Deze torrent-bestanden worden aangeboden op torrent-websites. Bij Bittorrent is het eigenlijk onmogelijk om te downloaden, zonder te uploaden. Doordat iedereen die downloadt, ook direct aan het uploaden is, werkt Bittorrent erg snel. Populaire Bittorrent-clients zijn Azureus, uTorrent, Yet Another Bittorrent Client en Bitcomet.

Bittorent
Bittorent

De juridische status van deze diensten staat al vanaf hun start ter discussie. Vooral in Amerika maken belangenbehartigers van de entertainmentindustrie jacht op iedereen die muziek en films downloadt. Ook in Europa worden internetters geconfronteerd met rechtzaken als zij mediabestanden downloaden via p2p-programma’s. Over de juridische status van het down- en uploaden van auteursrechterlijk materiaal via p2p-programma’s bestaat veel onduidelijkheid.

Jacht op gebruikers
Jacht op gebruikers

Hoe je het ook wendt of keert, het is in Nederland en in vele andere landen niet toegestaan om auteursrechterlijk beschermd materiaal te verspreiden zonder de uitdrukkelijke toestemming van de artiest. Het is dus onrechtmatig om bestanden te delen met anderen. Hierbij moet opgemerkt worden dat uploaden, oftewel actief verspreiden, ernstiger is dan downloaden voor eigen gebruik. Belangrijk is in ieder geval om te realiseren dat zowel het uploaden en downloaden onrechtmatig zijn en eventueel kunnen leiden tot schadeclaims van betrokken artiesten en partijen. Dit geldt natuurlijk niet voor de eerder genoemde royalty free nummers. Ook een incidentele download van moeilijk verkrijgbare muziek zal – hoewel formeel onrechtmatig – niet veel stof doen opwaaien.

Onrechtmatig
Onrechtmatig

portablegear.nl