menu sluiten
Hoofdpagina Nieuws tips testen
Telefoons Audio Tablets navigatie camera's e-readers Wearables
zoek

Samsung Galaxy Nexus vs. iPhone 4S: verschil

Samsung Galaxy Nexus vs. iPhone 4Sokt 11De Samsung Galaxy Nexus en de iPhone 4S zijn de belangrijkste high-end smartphones voor het najaar van 2011. PortableGear vergelijkt de mogelijkheden.

iPhone 4SSamsung Galaxy NexusEn de winnaar is...
Display
3,5-inch Retina multitouch-display (960 x 640 pixels)4,65-inch superAMOLED HD multitouch-display (1280 x 720 pixels)Samsung Galaxy Nexus
Besturingssysteem
iOS 5Android 4.0 Ice Cream Sandwichgelijkspel
Camera
8-megapixel sensor + LED-flitser + 1080p Full HD-videorecorder5-megapixel sensor + LED-flitser + 1080p Full HD-videorecorderiPhone 4S
Processor
1GHz dual-core Apple A5-processor (geklokt op 800MHz)1,2GHz dual-core TI OMAP 4460-processorSamsung Galaxy Nexus
Geheugen
16GB, 32GB of 64GB16GB of 32GBiPhone 4S
Connectiviteit
WiFi, WiFi-hotspot, Bluetooth 4.0, push e-mail, VGA-megapixel webcam, 3G/HSDPA, FaceTime, iMessage, iCloudWiFi, WiFi-hotspot, Bluetooth 3.0, push e-mail, DLNA, 1,3-megapixel webcam, 3G/HSDPA, NFC, Google Talk, People appgelijkspel
Bijzondere toepassingen
Siri virtual assistent, Apple App Store & iTunesGoogle Voice Search, Android Beam, Face Unlock, datameter, Android Market, Adobe Flash-supportSamsung Galaxy Nexus

Display
Apple stak lange tijd boven de concurrentie uit met het uitstekende heldere Retina-display. Het bedrijf zag dan ook geen reden voor verandering: de iPhone 4S beschikt, net als zijn voorganger, over dit schermtype. Het verschil is ditmaal echter dat de concurrentie niet stil heeft gezeten. Samsung heeft de Samsung Galaxy Nexus voorzien van haar uitstekende superAMOLED HD-display, die zich moeiteloos kan meten met de Retina-technologie van de iPhone 4S. Daarnaast is het display van de Galaxy Nexus met 4,65-inch flink groter dan de 3,5-inch iPhone 4S, wat de bediening ten goede komt. Het 3,5-inch formaat van de iPhone 4S is in vergelijking met de huidige generatie smartphones zelfs aan de kleine kant. Uiteraard ondersteunen beide schermen multi-touch.

Besturingssysteem
De iPhone 4S draait op iOS 5, dat standaard Apple's nieuwe iCloud-service ondersteunt. Handig is dat je hiermee al je iTunes-apparaten (Mac, PC, iPhone, iPad, iPod) draadloos met elkaar kan synchroniseren. iCloud biedt 5GB online opslagruimte, waarin je onder meer je documenten en mails kan opslaan. iOS 5 beschikt verder over een geintegreerde Twitter-toepassing en iMessage, Apple's WhatsApp-concurrent waarmee je gratis berichten kan uitwisselen. Uiteraard is Apple's eigen Safari-browser standaard voorgeinstalleerd. De Samsung Galaxy Nexus draait op Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Hierdoor kan je direct gebruik maken van alle bekende Google-(cloud)services, zoals Gmail, Google Calendar, YouTube, Google Docs en het Google+ (Google's sociale netwerksite). Chatten is direct mogelijk middels Google Talk. Browsen doe je met de voorgeinstalleerde Android Browser. Handig is dat bookmarks in Google Chrome op je PC of Mac eenvoudig met deze browser te synchroniseren zijn.

Camera
De camera's van de iPhone 4S en de Samsung Galaxy Nexus zijn vergelijkbaar, al heeft de 4S een hogere resolutie (8-megapixel) dan de Galaxy Nexus (5-megapixel). Dit hoeft echter niet per definitie te betekenen dat je er betere foto's mee maakt. Beide toestellen zijn voorzien van een LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder. Ook is het op beide toestellen mogelijk om de camera vanuit een lockscreen te activeren.

Processor
Net als de camera is de processor van de Samsung Galaxy Nexus en de iPhone 4S vergelijkbaar. Beide hebben een dubbele kern, waardoor je kan rekenen op snelle multitasing. De Galaxy Nexus heeft met 1,2GHz meer GHz dan de 1GHz iPhone 4S (die echter is geklokt op 800MHz).

Geheugen
De Samsung Galaxy Nexus is verkrijgbaar in varianten met 16GB of 32GB geheugen. De iPhone 4S is ook met 16GB of 32GB verkrijgbaar, maar er is ook een 64GB-variant. En als je het kan betalen, is meer geheugen toch altijd prettig.

Connectiviteit
De connectiviteit van de Samsung Galaxy Nexus en de iPhone 4S is dik in orde - zoals je ook van moderne smartphones verwacht. Beide zijn voorzien van WiFi, WiFi-hotspotfunctionaliteit (tethering: het toestel is als modem te gebruiken), push e-mail en 3G/HSDPA-ondersteuning. De iPhone 4S ondersteunt Bluetooth 4.0; de Galaxy Nexus is voorzien van Bluetooth 3.0. Versie 4.0 is energiezuiniger, maar er zijn nog niet veel apparaten die deze standaard ondersteunen. De Galaxy Nexus heeft als extra DLNA en NFC-ondersteuning, dat op enkele terreinen de Bluetooth-technologie overbodig kan maken. De webcam van de Galaxy Nexus is met 1,3-megapixel beter dan de VGA (0,3)-megapixel camera van de iPhone 4S. De Galaxy Nexus biedt Google Talk Video Chat om mee te videochatten en de iPhone 4S is hiertoe voorzien van FaceTime. Beide smartphones ondersteunen ook Skype.

De ondersteuning van sociale netwerken op de iPhone 4S is beperkt. Het toestel heeft slechts een geintegreerde Twitter-functionaliteit. Instant messaging is direct mogelijk via iMessage (zie onder 'Besturingssysteem') en de iCloud-integratie zorgt voor naadloos (en draadloos) contact tussen alle iTunes-apparaten in huis. Andere sociale netwerk-apps moet je zelf downloaden uit de App Store. Een YouTube-toepassing is wel standaard voorgeinstalleerd. De Samsung Galaxy Nexus biedt een veel betere standaard integratie met sociale netwerken dan de iPhone 4S. Uiteraard is de integratie met Google's online services en netwerken (YouTube, Google+) optimaal, maar dankzij de People app in Android 4.0 heb je bij een contactpersoon ook direct een overzicht van alle updates in al zijn of haar sociale netwerken. Instant messaging is uiteraard direct mogelijk via Google Talk.

Speciale toepassingen
Bijzonder aan de iPhone 4S is de Siri virtual assistent. Hiermee kan je niet alleen het toestel via stemopdrachten besturen; ook kan je de telefoon vragen stellen. Dit is mogelijk dankzij de integratie met Wikipedia en zoekmachine Wolfram Alpha. Helaas is dit niet echt een pluspunt voor Nederland en Belgi๋, want deze functie is (vooralsnog) niet in het Nederlands beschikbaar. De Samsung Galaxy Nexus biedt met Google Voice Search een soortgelijke functie. Andere vergelijkbare functies zijn Find My Friends (iPhone 4S) en Google Latitude (Galaxy Nexus), waarmee je via GPS eenvoudig op je toestel kan zien waar je vrienden zijn. Bijzondere toepassingen op de Galaxy Nexus zijn daarnaast Android Beam (via NFC data naar een ander toestel doorgeven door twee toestellen tegen elkaar aan te houden), Face Unlock (toestel beveiligen en unlocken middels gezichtsherkenning) en een datameter (meet hoeveel MB je verbruikt tijdens internetten). In tegenstelling tot de iPhone 4S biedt de Galaxy Nexus ook standaard Adobe Flash-ondersteuning voor een completere internetervaring. Ten slotte bieden beiden telefoons een uitstekende ondersteunende applicatiewinkel: de Android Market (Galaxy Nexus) en de Apple App Store & iTunes (iPhone 4S), waarbij de laatste op dit moment toch nog net een streepje voor heeft.

Conclusie
Zowel de Samsung Galaxy Nexus als de iPhone 4S zijn uitstekende en zeer complete smartphones. De Galaxy Nexus biedt een groter display en een betere integratie met sociale netwerken; de iPhone 4S biedt perfecte integratie met alle iTunes-apparatuur in huis. De keuze is daarom vooral afhankelijk van aan welk besturingssysteem je de voorkeur geeft: iOS 5 of Android 4.0.

Samsung Galaxy Nexus Prime vs. iPhone 4S
Samsung Galaxy Nexus Prime vs. iPhone 4S

22 oktober 2011 - 16:14
Dossier: Smartphones
Bron: PortableGear

Reacties

we zitten hier te klagen over een te groot scherm. Ik durf te wedden als de iphone een 5" scherm zou krijgen dat je ze dan niet hoort.

Aan ferry siri is niet ontwikkeld door apple maar gekocht. Voice control is nog ouder dan 1985Leon - 23 apr 2012 11:22

Tn eerste is de iPhone processor underclocked om energie te besparen en zodat deze niet t้ warm wordt, ten tweede is iOS veel beter aangesloten op de hardware dan Android voorlopig zal zijn. Ik heb vaak genoeg Android-mobieltjes moeten resetten voor andere mensen terwijl ik dit bij een iPhone 3g(s)/4(s) nog NOOIT heb hoeven doen. Hoogsten even een reboot ofzo en een lastige app verwijderen.

Bovendien is het marktaandeel (net als Windows) zo groot geworden doordat het gepushed wordt naar meerdere fabrikanten.

Een derde punt voor mij is de witbalans/gele gloed bij de samsung schermen: het ziet eruit als er geen LED, maar gloeilampen in zitten ofzo. Echt afgrijselijk hoe geel het eruit ziet. Ga beide schermen maar eens kritisch testen en vergelijken op een witte pagina/foto.LNDN - 23 apr 2012 03:46

Kom op jongens. Ten eerste Apple heeft zelfs niets uitgevonden maar alleen patenten gekocht en dit in een jasje gegoten. Ten tweede android is op de goede weg. Niet meer vast zitten aan dingen die apple voor jou bepaald. 4s 1Ghz processor gedowngrade naar 800 Mhz omdat ze bij apple bang zijn dat hij vast loopt.....jammerTapeman - 28 jan 2012 07:55

iPhone:
Alles is heerlijk overzichtelijk, alles gemakkelijk maken of fun hebben met Siri, niet een overdreven groot scherm, gebruiksvriendelijk.

Android:
Te snel een nieuw toestel, het OS is een rommeltje en onoverzichtelijk, leuke extra's.

De app store is opgeruimd, er komt geen spam, reclame, porno e.d. doorheen en door de $100 p/j zijn het ook echt developers, en geen irritante kleuters.

De android store staat vol shit...
Onzinnige apps en rotzooi.
Om dingen in de android store te zetten is dan ook gratis.

Doch vind ik de HTC Sensation XL en de Samsung Galaxy Nexus niet verkeerd.

Als je geen Apple spullen hebt en dan een iPhone koopt gaat dit allemaal moeilijk samen. iPhone is overdreven afgescherm en dan sugereer ik dan ook Android.

Maar ben je een trotse iFan dan zeg ik:
Blijf g*dv*rd*mme waar je bent, neem een iPhone.Kasper - 27 dec 2011 00:12

ik kan niet kiezen tussen deze2 kan iemand mij helpen voor mij is het belangrijk om live scores van de voetbal te zien facebook en emailspittevils - 15 dec 2011 10:10

Ik wil juist geen iPhone omdat de iPhone net als de iPod een geldklop machine is. Je betaald voor elk klein app-je, liedje en wordt nog bestookt door reclames ook dat is te omzeilen bij Android en dat is ook wat waard want die 80 cent per app telt na 2 jaar op tot meer dan de waarde van de iPhone zelf.Martijn - 18 nov 2011 11:36

Marvin; Apple heeft gelijk in wat ze doen en de 4s hebben uitgebracht, de 4s is de best verkochte iphone ooit.

Je maakt ook een grote fout door altijd naar of met android te vergelijken. Hoeveel toestellen brengt apple per jaar uit en hoeveel toestellen komen er per jaar uit waar android opzit?

De 4s heeft een 3.5inch scherm, de nexus prime een 5.3 inch scherm, das meer dan 1inch en het verschil is wel heel groot. Ik vond de s2 nog te doen maar een nog groter scherm?Daar dank ik voor.

De iphone is ideaal om mee te smsen, met een hand en vinger (duim) kan ik perfect aan alle letters, ik hoef me niet te gaan inspannen of te gaan strekken. Ik heb dikke vingers, ik mistyp me wel eens maar had dat ook voor bij de s2.

De iPhone overrated? Het is dankzij steve jobs er een 1ste goeie smartphone op de markt kwam,nadien hebben de anderen gewoon afgekeken. Er was geen enkele touchscreen als besturingssysteem die zo goed was als de iPhone.

Ik vind ook nu apple nog steeds beter met hun ios 5, de iPhone is zo eenvoudig en gebruiksvriendelijk,vooral dat overtuigd me, ik vond daar minder mijn draai in in android, is belange zo overzichtelijk niet.

Maar ieder zijn ding.vroemm - 8 nov 2011 17:01

Haha geweldig alle reacties. Apple is zowieso de fout in gegaan om een 4s te lanceren ipv de 5 :/. Android heeft in amerika al het grootste marktaandeel (misschien nu zelfs al wereldwijd). En zeker met hun nieuwe, verbeterde OS gaan ze keihard vlammen.

Als je een 10 inch scherm hebt, zeg ik ok...das geen smartphone meer. Maar je gaat toch niet janken om ruim 1 inch verschil? En hoezo makkelijker typen met een kleiner scherm? Ik weet niet hoe klein jou handen zijn, maar over het algemeen kunnen de gemiddelde handen makkelijk 4.65 inch handelen ;). This toch alleen beter als je knoppen niet pal naast elkaar staan.

Ik ben een android-fan (al is de iPad geniaal) maar Apple heeft ze beste tijd gehad. Waarom denk je dat ze Samsung om ieder klein dingetje aanklagen? :D Ze weten dat ze de sneltrein genaamd "Google Samsung Express" niet tegen kunnen houden.

Respect voor de rest hoor voor Apple en zijn founding father, maar het is allemaal zwaaaar over-rated. Vooral die iPhoneMarvin - 4 nov 2011 17:19

wat jij zegt slaat ook nergens op. iPhone-killer, waarom zijn er dan weer records verbroken bij Apple en Nexus niet??? droom verder en laat het zo wezen, ieder zijn meug. Er zijn nu eenmaal iPhone-fan en Samsung-fan. Koop wat je zelf wil en kijk niet naar een ander!!!CK - 1 nov 2011 11:27

Harry; de nexus is gewoon te groot. Ne smartphone moet ne smartphone blijven. ?
En specs zeggen niet alles. En ik vind trouwens we allen een grote fout maken; mensen die bv samsanug hebbe deze moete vergelijken met een nieuwer toestel die samsung uitbrengt. Iphone mensen moete gewoon vergelijken met het nieuwste model. Het is in feite not done om een titaal verschillend toestel te gaan vergelijken, het besturingssysteem is ook totaal anders.
Sommige zaken zijn ook futuliteiten zoals deze smartphone z'n fotocamera gaat iets sneller open of trekt iets sneller foto's, slaat op niet veel vind ik, als ik een foto trek dan wil ik een goeie foto en ga niet zomaar snel snel 10 foto's na elkaar gaan trekken laat staan vanhetzelfde.
Van samsung zou ik gek worden; je koopt een nieuwe samsung aan bv 600-650 euro; nog geen 4-5maand nadien is deze al in prijs gezakt, nadien komen er op 1 zelfde jaar nog nieuwere en iets beter toestellen uit, ondertussen paar maand later is die samsung die je hebt in nieuwprijs nog eens gezakt, uiteindelijk krijg je er niet al teveel meer voor na 1jaar en willen mensen dan liever een toestel die recenter is.
Een iphone van1jaar ou 16gb krijg je altijd 400 euro voor, zelfs nu nog voor de iphone 4 16gb en met wat geluk soms nog ietsje meer. Als je de iphone 1-2-3 weken verkoopt voor de nieuwe uitkomt kan je er zelfs 450 van krijgen.
Aangezien ik ieder jaar de nieuwe koop is dat voor mij niet onbelangrijk, zo hoef ik geen te grote opleg te doen voor de nieuwe iphone.Vroem - 31 okt 2011 10:40

leuk al die vergelijkingen maar als de Nexus niet daadwerkelijk getest is doe dan geen vergelijk.
De camera in de Nexus is heel veel beter en sneller dan de 5041>iPhone 4s. Ook de batterijduur erg belangrijk is de reden dat de Nexus veel Apple fans gaat overnemen. Apple pas op voor Google en Samsung. Zij hebben eindelijk een aaifoonkiller kunnen maken!Harry - 30 okt 2011 09:44

Megapixel heeft niks te maken met je kwaliteit. Tenzij je je foto's als behang wilt gebruiken is alles boven de 5 MP vrijwel useless, het gaat om de kwaliteit van de lens en die is bij de iphone 4s toch echt erg hoog hoe die bij de nexus zit weet ik nietGlenn - 25 okt 2011 19:51

Neem in het vergelijk eens een desktop PC mee die een 3g dongle heeft en een aangesloten dSLR camera, dan blijkt dat dat de beste telefoon is volgens jullie vergelijk:
scherm 30 inch 1080P winner PC
Besturingssysteem windows 7 winner PC
Camera dSLR winnaar PC
Processor Core i7 winnaar PC
Geheugen 2TB winnaar Pc
connectiviteit WiFi, WiFi-hotspot, Bluetooth 3.0, push e-mail, VGA-megapixel webcam, 3G/HSDPA, FaceTime, ethernet 1Gbit, USB 3.0, firewire, blueray, iCloud Winnaar PC
Bijzondere toepassingen: Office 2010, Google Voice Search,finger print Unlock, datameter, Adobe Flash-support, widows toepassingen Winnaar PC

toch denk ik dat een oude nokia 3310 een betere telefoon is.

Specificaties vergelijken zegt niet veel, probeer als je toestellen vergelijkt beide eens een week uit en zie welke je na die tijd het prettigst vond en waarom.Stef - 25 okt 2011 12:24

@Michael & @vroemm: de iPhone 4S heeft wel een 1GHz-processor, maar jullie hebben gelijk: deze is inderdaad underclocked naar 800MHz.PortableGear redactie - 25 okt 2011 11:53

Wat dat review betreft toch een opmerking over; je vergelijkt het scherm en omdat de andere een groter scherm heeft wint deze? Wat een grote fout men maakt in deze. Een kleiner scherm zorgt ervoor dat je makkelijker berichten kan typen, je makkelijker aan je letters kan en ga zo maar door, tot 4inch vind ik nog oke maar erboven, neen merci.

Dan de besturingssystemen; voor de ene is android beter voor mij en anderen is ios beter.

Dan bij de processor een gelijkspel klopt dus langs geen kanten; de iphone 4s heeft een lichtere processor en is under clocked naar 800mHz, Ik heb nog niet nagegaan of het verschil in snelheid nu groot is of gelijk maar zoniet wint de 4s ondanks z'n lagere processor en under clocking.

Dan bij bijzondere toepassingen ook alweer fout; siri is beter,dienen face unlock werkte niet eens op hun eigen voorstelling,rofflll en flash player is eerder een minpunt dan een pluspunt en ik ga u zeggen waarom; op de meeste pagina's is er geene flash, als dat bij de bv galaxy s2 aanstaat dan is de s2 duidelijk trager dan de iphone 4s, ik weet niet hoe het bij dit toestel zit, moet ik eerst eens nagaan. Je kan wel flash gebruiken via een app op de iphone of ipad en dat is wat ik wil,het gebruiken wanneer ik wil en wanneer ik het echt nodig heb ook en dat gebeurt maar zelden, html 5 is veel beter trouwens dan dienen stommen flash.

De android market vind ik maar niks, itunes/app store is way better man, veel duidelijker en overzichtelijker en apps installeren ook beter.

De 8MP camera bij de 4s is ook beter dan de galaxy s2 die nochthans ook een 8mp camera heeft maar de lens mss minder goed is ofzo?, hoe het in deze zit weet ik nog niet maar aangezien het een 5mp is en apple serieus wat goed werk geleverd heeft mee hun 8MP camera denk ik de 4s zal winnen.vroemm - 23 okt 2011 18:35

Ze praten over een groter scherm,niet over een grotere smaartphone.
Heb zelf de iphone 4, maar als iemand de opvolger wil dan wil hij ook een vernieuwd model zodat iedereen dit kan zien (ik ook).
Ben zelf een apple fan maar ik denk dat samsung te hard gaat voor apple,en ze uiteindelijk heel hard voorbij gaat.edjeapple - 23 okt 2011 13:49

Klein foutje: de A5 processor draait in de iPhone 4S op 800MHz, niet op 1GHz.

@Ferry, de Galaxy Nexus valt qua afmetingen best mee omdat deze geen hardware knoppen meer heeft onder het scherm.Michael - 22 okt 2011 20:56

Oke.. Wanneer leren mensen dat Siri echt iets anders is als voice control wat al sinds 1985 in de Macs zit...
Verder een interessant stuk, ik denk dat je voorkeur van scherm grootte ook afhangt van je kledingstijl. Draag je bijvoorbeeld losse skater kleding past daar prima een groot scherm in, draag je een spijkerbroek (ik weet het, dat dragen maar weinig mensen) wil je toch echt iets handzamers.Ferry - 22 okt 2011 17:00

Door PortableGear te gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies voor analyse, persoonlijke inhoud en advertenties. Klik hier voor meer informatie.
x akkoord