Interessant:

Grootschalige lancering mobiele Linux versie in 2006

nieuws 4 mei 2005 om 19:42

Momenteel heeft Microsoft een monopolie op mobiele besturings-systemen, in 2006 krijgt het softwarebedrijf uit Redmond echter concurrentie van Linux. Microsoft en Linux bestrijden elkaar al op de markt voor personal computers.

MontaVista wil Linux ook mobiel laten doorbreken en heeft zelfs al een mobiele versie van het Linux besturingssysteem in Azië gelanceerd. MontaVista wil volgend jaar in Europa en Amerika doorbreken.

Motorola, NEC en Panasonic zijn momenteel de telefoonfabrikanten die een licentie van MontaVista in handen hebben. Het is nog niet bekend welke fabrikanten in Europa en Noord Amerika het Linux systeem op hun mobieltjes zullen leveren.

MontaVista stapt op een lastig moment in de markt van mobiele besturingssystemen. Microsoft en Symbian voeren al een hevige strijd om de PDA en smartphone, MontaVista moet zich staande zien te houden tussen twee grote kemphanen

In Azië heeft MontaVista al 2,5 miljoen apparaten die draaien op MobiLinux 4.0, naar eigen zeggen is MontaVista daar groter dan Microsoft en Symbian.

Een groot voordeel van MobiLinux 4.0 is de snelle opstarttijd van tien seconden en het besturingssysteem werkt al op PDA's of smartphones met slechts twaalf megabyte geheugen.

The Register