Interessant:

Verspreiding smartphone virussen groeit explosief

nieuws 19 maart 2005 om 01:01

Werden virussen voor mobiele telefoons en smartphones tot voor kort als uitzonderingen afgedaan, nu lijkt het erop dat mobieltjes bijna net zo kwetsbaar zijn als computers. Anti-virusbedrijf F-Secure bevestigde vandaag twee nieuwe Symbian-virussen.

Symbian Series 60 is een van de meest gebruikte besturingssystemen voor mobiele telefoons en smartphones, onder andere moderne Nokia telefoons draaien op het Symbian Series 60 platform.

De twee nieuwste virussen blijken erg hardnekkig en zijn zelfs in staat om geïnstalleerde anti-virussoftware uit te schakelen.

F-Secure ontdekte het Locknut.B-virus en het Drever.A-virus. Locknut.B vermomt zich als een Symbian installatiebestand, eenmaal geïnstalleerd laat Locknut.B het toestel compleet vastlopen. Een door Locknut.B geïnfecteerde telefoon is pas te gebruiken nadat het virus met speciale software is verwijderd.

Evenals het Locknut.B-virus, vermomt het Drever.A-virus zich als een installatiebestand. Drever.A lijkt echter minder schade aan te richten dan Locknut.B. Het enige wat Drever.A doet is het uitschakelen van anti-virussoftware van Simworks en Kaspersky Labs. Hierdoor is een geïnfecteerde mobiele telefoon wel kwetsbaar voor andere mobiele virussen.

SlashPhone