Interessant:

Doro 8040: fijne telefoon voor ouderen

test 10 april 2018 om 16:02

De Doro 8040 is een telefoon speciaal voor de oudere gebruiker. In deze review kijken wij, samen met een oudere gebruiker, of het toestel haar belofte voor hoog gebruiks- en bedieningsgemak waarmaakt.

Doro 8040 specificaties en leveringsomvang

De Doro 8040 (winkelprijs rond de 240 euro) is een midrange toestel, waarmee je zonder problemen kan fotograferen, WhatsAppen, internetten en Netflixen. De 8040 heeft een MT 6738 processor, met 2 GB RAM en 16 GB opslagruimte. De hoofdcamera heeft een 8-megapixel resolutie. Selfies maak je met een 2-megapixel resolutie. De fotokwaliteit is acceptabel voor dagelijkse kiekjes. Het toestel draait op Android 7.1 en heeft een helder 5-inch IPS scherm (720 x 1280). Het toestel wordt geleverd met een handig dock, waarin je het toestel draadloos kan opladen. Vreemd genoeg ontbreekt een uitgebreide handleiding, wat juist door kopers van dit telefoontype op prijs wordt gesteld. Het toestel heeft een plastic body en ligt daardoor goed en stabiel in de hand. Hoewel natuurlijk niet de bedoeling, zou het toestel een incidentele val moeten kunnen overleven. Helaas is het toestel niet waterdicht, wat nog voor extra robuustheid had kunnen zorgen. De toetsen op het toestel zijn groot en zonder al te veel moeite te bedienen. De 8040 heeft ook uitstekend te bedienen fysieke navigatietoetsen.

Doro 8040

Installatie Doro 8040

De installatie van het toestel hebben wij in eerste instantie overgelaten aan ons 70+ testkoppel. Na enige tijd gaven zij aan de installatie toch wat ingewikkeld te vinden. Doro probeert weliswaar de installatie zo eenvoudig mogelijk te houden, dat lukt echter niet altijd. Voor onze test-senioren was het moeilijk om de kleine simkaart in het toestel te krijgen. Ook de mogelijkheid om de taal in te stellen (klein vlaggetje) werd niet direct opgemerkt. Verder werden de grote hoeveelheid voorwaarden en de Google accountinstellingen als lastig ervaren. Uiteindelijk kreeg het testkoppel de installatie voor elkaar, maar wij adviseren om de installatie samen uit te voeren met bijvoorbeeld een zoon, kleindochter of een jongere buur.

Software Doro 8040

De Doro 8040 draait op Android 7.1. Belangrijker is echter de bedieningsschil die Doro op de 8040 heeft geïnstalleerd. Doro heeft er alles aan gedaan om de bediening van het toestel zo eenvoudig mogelijk te houden. Op het startscherm vind je drie grote knoppen: bellen, bekijken en verzenden. Daarboven kan je een aantal snelkoppelingen plaatsen naar een app of een groep apps, Bovenin het scherm staat de Google zoekbar. Met de bellen-, bekijken- en verzenden-optie kom je in een submenu waar Doro je stap voor stap een foto laat bekijken, een bericht laat versturen of iemand laat bellen. Voor jongere gebruikers zijn deze menu's veel te langdradig, maar voor oudere gebruikers bieden deze menu's veel gebruiksgemak.

Doro user interface

Noodknop Doro 8040

Aan de achterzijde van het toestel vind je een noodknop. Deze knop is vreemd genoeg wat moeilijk te bedienen. Enerzijds wil je niet te snel een noodoproep starten, anderzijds wil je in nood snel een noodoproep kunnen doen. Om een noodoproep te doen moet je de toets drie keer achter elkaar indrukken of lang ingedrukt houden. De feedback van de knop is echter matig, waardoor je niet weet of je al bent begonnen met de noodprocedure. Zodra je de noodoproep hebt geactiveerd hoor je een schelle toon en begint de telefoon 5 seconden af te tellen. Daarna belt de telefoon je vooraf ingestelde noodnummers en verstuurt eventueel een sms-bericht met GPS-locatie. Al met al is het nut van de noodknop beperkt. Bij echte nood is de procedure te ingewikkeld en te lang. Is de nood minder hoog dan kan je ook gewoon een nummer uit je lijst kiezen.

Doro 8040
Doro 8040

Mydoromanager.com

Via Mydoromanager.com is de Doro 8040 van afstand te beheren. Zo kan je op afstand alle instellingen wijzigen, contacten verwijderen of toevoegen, foto's en video's bewaren en delen, en de agenda beheren. Als deze standaardfuncties onvoldoende zijn, biedt Mydoromanager.com nog toegang op afstand aan. Op deze manier heb je via je laptop volledige controle over de telefoon van de senior. De installatieprocedure is helaas vrij onduidelijk, waardoor de installatie wat volharding vereist. Ook de remote control bediening van de telefoon vergt een aantal pogingen voordat een en ander werkt. Eenmaal geïnstalleerd is Mydoromanager.com echter erg handig.

Conclusie

De Doro 8040 richt zich op een specifieke, maar interessante niche. Voor senioren zijn er maar weinig telefoons geschikt. Vaak wordt er gekozen voor een eenvoudig toestel met druktoetsen, maar daarmee is het veelal niet mogelijk om te internetten, WhatsAppen of goede foto's te maken. Doro heeft met de 8040 een volwaardige smartphone voor senioren in huis. Zowel de hardware als de software is aangepast aan de doelgroep. Al met al is de Doro 8040 een uitstekende telefoon voor de doelgroep. De hard- en software zitten doordacht in elkaar en zijn door senioren goed te bedienen. Hou er wel rekening mee dat er ondersteuning nodig is bij het installatieproces en het opzetten van Mydoromanager. Ook de bruikbaarheid van de noodknop valt tegen. Voor de rest is de 8040 een fijne smartphone, waarmee je ook op late leeftijd goed connected kan blijven.

portablegear.nl