Interessant:

Motorola Moto Z review

test 2 februari 2017 om 15:22

De Motorola Moto Z is de eerste echt functionele modulaire smartphone na een halfslachtige poging van LG met de LG G5. PortableGear bekijkt of dit high-end toestel ook op andere vlakken de moeite waard is.

Motorola Moto Z Design

De Motorola Moto Z is een fantastisch ogende smartphone. Het toestel is bijzonder dun en is fraai afgewerkt. Dankzij het modulaire design (net als de LG G5) heb je de keuze uit verwisselbare back-covers. Motorola levert een zwarte plastic back-cover met een weefmotief mee. Zonder back-cover oogt het toestel een beetje raar, omdat de camera dan erg veel uitsteekt. Bovendien blijkt de achterkant dan een ware vingerafdrukmagneet. Je kan de Moto Z niet alleen uitbreiden met back-covers, maar ook met functionele modules. Zo breid je het toestel in enkele seconden uit met bijvoorbeeld een mini-projector, een camera met optische zoom of een betere luidspreker. De Moto Z is hiermee het eerste toestel met een nuttig en praktisch modulair design. Het toestel is niet waterdicht, maar wel voorzien van een waterafstotende coating. Enige designfout is de vormgeving van de vingerafdruksensor. Deze ziet er uit als een home-button en leidt zeker de eerste dagen tot veelvuldig misdrukken.

Motorola Moto Z
Motorola Moto Z

Motorola Moto Z beeldscherm en hardware

De Motorola Moto Z heeft een 5,5-inch Quad HD (2560 x 1440 pixels) AMOLED scherm. Het scherm is niet zo goed als bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S7, maar is zeker niet slecht. Het is een van de high-end-toestellen met één van de beste schermen. Qua specificaties heeft de Moto Z alles wat je van een high-end toestel kan verwachten, zoals 64 GB uitbreidbaar opslaggeheugen, 4 GB RAM en een Snapdragon 820 processor. De batterijduur is prima en is vergelijkbaar met de Huawei P9 en HTC 10. Ook de prestaties zijn prima in orde, waarbij de Moto Z in bijvoorbeeld de Futuremark Work 2.0 score alleen de Huawei P9 voor zich moet dulden. Muziekliefhebbers zullen de standaard koptelefoonaansluiting missen. Enkel USB-C-koptelefoons zijn geschikt voor de Moto Z. Nadeel is dat je dan tegelijkertijd niet de telefoon kan opladen.

Motorola Moto Z
Motorola Moto Z

Motorola Moto Z software

Het toestel draait op Android 7 en is vrij van bloatware. De afgelopen jaren levert Motorola bijna al haar toestellen met een bijna stock Android versie. Dit heeft als voordeel dat de toestellen in het algemeen ook snel updates krijgen naar eventuele nieuwere versies van Android. De Moto Z biedt wel Moto display. Zodra je het toestel naar je ogen beweegt springt het scherm automatisch aan in een energiezuinige stand, zodat je de tijd kan zien en notificaties kan bekijken. Het toestel is ook geschikt voor Daydream, het VR-platform van Google.

Motorola Moto Z camera

De Moto Z is uitgerust met een 13-megapixel hoofdcamera en een 5-megapixel selfiecamera. Beide camera's hebben een flitser en de hoofdcamera heeft een optische beeldstabilisator. De flitser op de selfiecamera zorgt voor goede selfies in het donker en de schemering. De camera-interface van de Moto Z vergt even gewenning, maar werkt daarna prima. De foto's die de Moto Z maakt zijn acceptabel, maar minder dan andere high-end toestellen. Met name in de schemering stelt de Moto Z teleur. In de schemering is er veel ruis te zien op de foto's. Ook het focussen gaat niet zo snel. De Hasselblad Mod biedt voor 250 euro een oplossing. Je krijgt dan én een betere camera én een tienvoudige optische zoom. Goedkoop is het echter niet.

Motorola Moto Z camera

Conclusie

De Motorola Moto Z is een innovatieve telefoon. Het is de eerste telefoon met een nuttig en praktisch modulair karakter. Dit in tegenstelling tot de halfslachtige poging van LG met de LG G5. Het toestel is flinterdun en oogt erg fraai. Minpunt is het ontbreken van een standaard koptelefoonaansluiting. De camera is niet de beste van de markt. De kwaliteit van de camera is met een optionele module te verbeteren, maar dat kost je wel 250 euro. Het toestel is met 600 euro ook niet goedkoop. De Moto Z Play biedt dezelfde modulaire voordelen in een iets dikker en minder krachtig toestel. De Z Play is echter wel 200 euro goedkoper.

portablegear.nl