Interessant:

Epson ET-4550 review

test 22 juni 2016 om 12:35

De  Epson EcoTank ET-4550 is een multifunctionele printer waarmee je ook goed kan printen van je mobiele telefoon of tablet dankzij de aanwezigheid van WiFi. Dankzij de navulbare inktreservoirs zijn de printkosten bijzonder laag. PortableGear voelt de ET-4550 aan de tand.

De Epson EcoTank familie bestaat uit een drietal multifunctionals, de ET-2550 (zonder fax), de ET-4500 (met fax) en de ET-4550 (met fax en dubbelzijdig printoptie). In deze test bekijken we de ET-4550 met een winkelprijs van rond de € 500. De Epson EcoTank ET-4550 is een all-in-one waar je mee kan printen, kopieren, scannen en faxen. Via de automatische documentinvoer gaat het scannen en kopieren extra makkelijk. De printer is aan te sluiten via USB, ethernet en WiFi. Dankzij de Airprint ondersteuning print je snel en makkelijk vanaf je iPad of iPhone. De specificaties zijn erg compleet. Minpunt is de kleine papierlade, met een capaciteit van 150 A4, die zeker bij veel gebruik regelmatig bijgevuld moet worden. De Epson ET-4550 is vergelijkbaar met de Epson Workforce WF-2630DWF, maar dan voorzien van een ethernet-aansluiting. De Workforce WF-2630DWF kost rond de € 80, daar waar de ET-4550 € 500 kost. Dat verschil wordt veroorzaakt doordat de ET-4550 geen inktcartridges gebruikt, maar een navulbaar inktsysteem. De prijs per afdruk is hiermee tussen de 10 en 20 x lager dan bij de eerder genoemde Workforce WF-2630DWF.

Epson ET-4550
Epson ET-4550

Aansluiten

Epson geeft je de mogelijkheid om de printer aan te sluiten via USB, WiFi en LAN. Aansluiten via USB en LAN is een kwestie van het aansluiten van de juiste kabel. Om met WiFi te verbinden selecteer je op de printer het goede netwerk en voer je het bijbehorende wachtwoord in. Bij alle aansluitmethodes is de printer binnen enkele minuten verbonden.

EcoTank bijvullen

Het bijvullen van de EcoTank reservoirs is eenvoudig. De inkt wordt geleverd in kleine flesjes die je in het juiste reservoir moet leeg gieten. Als je netjes werkt kan je bijvullen zonder morsen. Voor de zekerheid zou je plastic wegwerphandschoenen kunnen dragen, want zeker de eerste keer mors je geheid wat inkt. Je moet wel geconcentreerd werken, omdat elk flesje past op elk reservoir. Je zou de zwarte inkt dus leeg kunnen gieten in het gele inktreservoir. Op de flessen en op het reservoir staan de kleuren echter duidelijk aangegeven. Als je de inkt hebt bijgevuld gaat de printer de nieuwe inkt laden. Dit duurt ongeveer twintig minuten en is een lawaaiig proces.

Epson ET-4550 - Inktreservoir
Epson ET-4550 - Inktreservoir

Kosten

Grootste pluspunt van de EcoTank-4550 is de lage aanschafprijs van de inktflesjes. Een flesje zwarte inkt van 140 ml (T7741) kost € 15 en is goed voor 6.000 afdrukken in zwart / wit. Een flesje kleureninkt van 70 ml kost € 8 en is goed voor ongeveer 6.500 afdrukken in kleur in combinatie met de andere kleuren. Een afdruk kost hiermee tussen de 0,25 eurocent (zwart / wit) en 0,35 eurocent (kleur). Standaard worden er twee complete inktsets meegeleverd. Dit gaan om twee flesjes zwarte inkt van 140 ml en van elke kleur (cyaan, magenta en geel) twee flesjes van 70 ml. Alleen deze inkt heeft al een winkelwaarde van rond de € 80.

Voordeel

Ter vergelijking een HP inktcartridge (HP 950XL) met 53 ml kost rond de € 27 en is goed voor 2.500 afdrukken (opgave fabrikant). Hiermee komt een zwart/wit- afdruk op 1,1 eurocent, oftewel meer dan 4 x duurder dan een afdruk met EcoTank-inkt. Een HP kleurencartridge van (HP 951XL) kost € 21 per kleur en is goed voor 1.500 pagina's. Een kleurenafdruk komt hiermee op 4,2 eurocent, 12 x (!) duurder dan een afdruk met EcoTank-inkt. Met deze prijzen kosten de meegeleverde afdrukken meer dan € 500. Bij de eerder genoemde Epson WF-2630DWF kost de met de EcoTank meegeleverde inkt meer dan € 1.000 (!). Dat verklaart meteen de lage aanschafprijs van de WF-2630DWF. De rest van de prijs betaal je bij elke afdruk.

Als je weinig print weegt je voordeel bij het printen niet op tegen de hoge aanschafprijs van de printer. Om voordeel te hebben van de EcoTank dien je een hoog printvolume te hebben. Hoeveel je moet printen hangt af van de inktkosten van de alternatieve printers die je overweegt. Als je enkel zwart-wit print duurt het tienduizenden pagina's voordat je de hogere aanschafprijs ten opzichte van de HP Officejet Pro 8620 hebt terugverdiend. Bij de Epson Workforce WF-2630DWF ga je naar ongeveer 15.000 zwart-wit pagina's besparen. Bij kleur bespaar je veel sneller. Bij de HP ga je na 8.000 kleurenpagina's besparen en bij de WF-2630DWF al na 5.500 pagina's. Epson zelf berekent het omslagpunt bij 300 afdrukken per maand.

Epson ET-4550 - Display
Epson ET-4550 - Display

Gebruik

De kwaliteit van de afdrukken in zowel zwart als kleur is goed. De zwart/wit-afdrukken zijn vergelijkbaar met de kwaliteit van een laserprinter. De kleurenafdrukken zijn ook prima, hoewel de kwaliteit – net als bij andere printers – in grote mate afhankelijk is van de kwaliteit van het papier. De printer print zwart/wit-pagina's met een snelheid van ongeveer 10 tot 12 pagina's per minuut. In kleur haal je een snelheid van ongeveer 5 pagina's per minuut. Een pagina scannen kost ongeveer 20 seconden. Kopiėren via de automatische documentinvoer gaat met een snelheid van 3 tot 4 pagina's per minuut en levert geen problemen op. Enig minpunt is dat het afdrukken relatief lawaaiig is.

Conclusie

De Epson EcoTank-4550 is een uitstekende printer met erg veel mogelijkheden. Er zijn niet veel minpunten te benoemen, met uitzondering van de beperkte omvang van de papierlade en het geluid dat de printer produceert. Meest opvallende feature is natuurlijk de mogelijkheid om inkt zelf bij te vullen met goedkope inktflesjes. De aanschafprijs van de printer is hierdoor wel fors hoger. Als je heel weinig print zijn er goedkopere printers op de mark, die dan weliswaar duurder zijn per afdruk, maar in zijn totaliteit goedkoper zijn. Als je veel print, met een aanzienlijk gedeelte in kleur, dan wordt de EcoTank bij elke extra afdruk aantrekkelijker.

portablegear.nl