Interessant:

Review: een maand met de Honor 5X

test 30 maart 2016 om 14:42

Honor, dochterbedrijf van Huawei, kondigde begin oktober in China de Honor 5X aan. Het toestel is sinds half februari verkrijgbaar en PortableGear voelde het toestel ruim een maand aan de tand.

De Honor 5X is een budget smartphone met een 5,5-inch Full HD-display, een 13 megapixel camera en een sterke octa-core Qualcomm Snapdragon 615-processor met 2GB RAM. Met een winkelprijs van rond de €230 is de Honor 5X scherp geprijsd. In deze review bekijken we of de 5X zijn verwachtingen waarmaakt.

Design

Aan het design van de Honor 5X is niet te zien dat het in de prijsklasse onder €250 valt. Terwijl de meeste budget smartphones een plastic behuizing hebben, straalt de 5X in zijn lichtmetalen behuizing. Volgens Honor is het design geïnspireerd op het Guggenheim-museum in Bilbao. Waar die inspiratie uit bestaat is onduidelijk, de meeste elementen doen eerder denken aan de HTC One M9. Een onhandig nadeel van de verder prachtige achterkant van de Honor is dat de camera enigszins uitsteekt. Hierdoor is het niet handig om een bericht te typen terwijl de telefoon op tafel ligt, de telefoon wiebelt dan te veel. Een positieve uitzondering vergeleken met andere budget-smartphones is de vingerafdruksensor op de achterkant van de telefoon. Niet alleen levert deze sensor de mogelijkheid tot extra beveiliging, de sensor komt met meer functies. Veeg je op de vingerafdruksensor naar beneden dan komt het notificatiecentrum tevoorschijn, veeg je naar boven dan kom je terecht bij recente apps.

Honor 5X - Metalen body en vingerafdruksensor
Honor 5X - Metalen body en vingerafdruksensor

Display

Het 5,5-inch Full HD-display van de nieuwe Honor doet wat het moet doen. De kleuren en helderheid zijn prima, zeker vergeleken met andere telefoons uit dezelfde prijsklasse. Het scherm heeft genoeg kwaliteit en kracht om video’s te bekijken via YouTube of een aflevering te kijken op Netflix. Ook voor het spelen van mobiele games is dit scherm uitstekend. Het scherm is voorzien van een plastic screen protector, die nogal snel bekrast raakt. Na enkele weken gebruik zit de screen protector vol met kleine krasjes.

Honor 5X - User interface
Honor 5X - User interface

Camera

Met een 13-megapixel camera aan de achterzijde staat de Honor 5X zijn mannetje. Foto’s in daglicht komen vaak goed uit. De kleuren zijn goed en de scherpte is oké. Maar zodra het gaat schemeren of als je binnen en foto wil maken begint de kwaliteit van de foto’s snel te dalen. Waar de high-end telefoons met minder licht nog prima beelden maken, begint het bij de 5X korrelig en wazig te worden, wat overigens ook geldt voor andere telefoons in deze prijsklasse. De 5-megapixel camera aan de voorkant is geoptimaliseerd voor het maken van selfies met uitgebreide software om de huid gladder te laten lijken, wat met name in China een populaire optie is. Een foto nemen gaat nog makkelijker doordat de telefoon ook een foto neemt als je je vinger op de vingerafdruksensor legt.

Specificaties

De Honor 5X komt standaard met 16GB interne opslag ruimte. Voor een smartphone in 2016 is dit wat aan de lage kant, maar met ruimte voor een Micro-SD kaart is het geheugen uit te breiden tot 128GB. De Honor 5X is uitgerust met een 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon 615 octa-core processor met 2 GB RAM. Deze combinatie zorgt voor goede en snelle prestaties. Het openen en wisselen tussen verschillende apps gaat vlot en tijdens het spelen van games doet de 5X het zeker goed. In combinatie met de 3.000 mAh batterij houdt de telefoon het een goede dag vol. Het opladen kan lang duren vanwege het ontbreken van een snellaadfunctie. Naast een microSD-slot heb je ook de mogelijkheid twee simkaarten tegelijkertijd te gebruiken. Er is ruimte voor één nano-sim en één micro-sim. Met de Honor 5X kan je gebruikmaken van 4G netwerken, maar een 5Ghz Wi-Fi functie ontbreekt.

Honor 5X - Zijkant
Honor 5X - Zijkant

Software

Voorlopig draait de 5X op Android 5.1, maar een update naar Andriod 6.0 volgt. Van het feit dat de telefoon beschikt over Andriod 5.1 is weinig te zien. Alle Huawei telefoons (dus ook de Honor 5X) draaien op een EMUI-skin. Deze EMUI-skin voegt niet veel nuttigs toe. De app-iconen zien er kleurrijk (Chinees) uit, maar bij gedownloadde apps komt de skin er soms slecht uit, waardoor er op het scherm toch niet één stijl te herkennen is. Ook is er door de geskinde versie een gebrek aan een app-drawer: alle apps staan dus op het home-scherm, wat een rommelige indruk geeft.

Honor 5X - Onderkant
Honor 5X - Onderkant

Conclusie

Voor een telefoon met een prijskaartje onder €250 is de Honor 5X een zeer goede keuze. Met een goede processor, 5,5-inch Full HD-display en een grote batterij krijg je zeker waar voor je geld. De metalen behuizing en vingerafdruksensor voelen premium aan. Minpunten zijn de mindere camera, het ontbreken van NFC en de matige EMUI interface. In vergelijking met andere telefoons in deze prijsklasse is de Honor 5X echter by far de beste keuze. Geen enkele andere telefoon weet voor rond de €250 zulke goede specificaties te bieden als de Honor 5X.

portablegear.nl