Interessant:

Test: Virtual Reality Bril van Action (voor 1,99 euro)

test 30 januari 2016 om 12:02

Afgelopen week lag bij budgetwinkel Action de '3D Reality Viewer' op de schappen voor een prijs van 1,99 euro. PortableGear bekijkt deze kartonnen 'VR-bril' nader.

De '3D Reality Viewer' is een variant van de Google Cardboard, een kartonnen opzetstuk die met behulp van een smartphone als VR-bril kan functioneren. Hiertoe moet je je smartphone (iOS of Android) in het opzetstuk plaatsen en vervolgens plaats je de kartonnen 'VR-bril' voor je ogen. Het is een zeer simpele en vooral goedkope manier om een eerste en eenvoudige indruk van virtual reality te krijgen.

3D Reality Viewer verpakking voorzijde
3D Reality Viewer verpakking voorzijde

3D Reality Viewer verpakking achterzijde
3D Reality Viewer verpakking achterzijde

In de verpakking van de 3D Reality Viewer vind je een klein bouwpakket met verschillende kartonnen onderdelen, twee plastic lenzen en enkele klitterbandstrips. Bij het in elkaar zetten blijkt al snel dat het hier om een bijzonder goedkoop pakket gaat, want alle elementen sluiten net niet helemaal goed aan elkaar aan, waardoor het geheel toch wat wankel blijft. De klitterbandstrips zijn gelukkig wel behoorlijk stevig, zodat deze de boel bij elkaar houden.

De lenzen moeten met de bolle zijde naar de voorkant worden geplaatst. Tussen deze lenzen komt weer een stukje karton, dat erg gammel zit en snel los laat. Als het geheel in elkaar zit, plaats je er een smartphone (iOS of Android) in en ben je klaar voor je eerste 'virtual reality'-ervaring. De Action belooft in haar advertentie zelfs "fantastische 3D-beelden met behulp van te downloaden apps". Speciale Cardboard-apps, die een VR-ervaring beloven, zijn te downloaden in de Apple App Store en in de Google Play Store. In het kartonnen opzetstuk zit ook een uitsnede voor de camera, want Google biedt ook een speciale Cardboard VR-camera-app aan.

3D Reality Viewer verpakking onderdelen
3D Reality Viewer verpakking onderdelen

3D Reality Viewer
3D Reality Viewer

Wij testen de 3D Reality Viewer door het bekijken van enkele video's op YouTube #360Video, een kanaal waarop 360-graden VR-video's zijn verzameld. Het karton van 3D Reality Viewer zit bijzonder oncomfortabel op de neus. Met een relatief zware smartphone (en dat is al snel, want je hebt een groot scherm nodig) snijdt het karton zelfs een beetje in de neus. Wij maakten gebruik van een Motorola Moto G3. Het beeld was in eerste instantie vaag en leverde snel hoofdpijn op. Zaten de lenzen wel goed? Ja, ook na ze omgedraaid te hebben bleef het beeld wazig en was het absoluut niet mogelijk om langere tijd naar het scherm te kijken zonder pijn in de ogen te krijgen. Wat bij enkele video's wél werkte was de ervaring van een 3D-omgeving. Je kan dan daadwerkelijk 360 graden om je heen kijken. Helaas is dit door het hoofdpijn-opwekkende beeld geen ervaring die lang leuk blijft.

Conclusie

De 3D Reality Viewer is uiteindelijk niet meer dan een goedkoop stuk karton om je smartphone in te plaatsen. Je hebt er wel een smartphone met een groot scherm voor nodig. Als je in het bezit bent van zo'n grote smartphone, kan je voor een paar euro een eerste, eenvoudige indruk krijgen van de 360-graden beleving in virtual reality. Het beeld is echter erg wazig, wat snel zorgt voor zere ogen en hoofdpijn. Er zullen daardoor uiteindelijk weinig mensen zijn die de 3D Reality Viewer met plezier langere tijd achtereen kunnen gebruiken.

Meer informatie Meer informatie over de 3D Reality Viewer vind je op http://www.3d-vr-viewer.com.

Action