Interessant:

Interesse in e-readers in twee jaar tijd gehalveerd

nieuws 13 november 2015 om 12:45

Uit onderzoek van Vergelijk.nl blijkt dat de interesse in e-readers in twee jaar tijd is gehalveerd. Ook de tablet verliest (in mindere mate) aan populariteit.

Uit het onderzoek van Vergelijk.nl blijkt dat in 2015 de interesse in e-readers met meer dan 40% is afgenomen ten opzichte van 2014. De vergelijkingswebsite maakte hiervoor gebruik van de eigen bezoekersdata van de afgelopen vier jaar. De dalende interesse in e-readers valt deels te verklaren door de opkomst van de tablet. Vanaf 2011 tot 2013 steeg deze interesse met meer dan 100%.

Ben Kerkhof, directeur van Vergelijk.nl, stelt dat de elektronische boekenlezer zijn beste tijd heeft gehad: "Vijf jaar geleden was de e-reader een product in opkomst. De mogelijkheden in vergelijking met andere devices is echter beperkt, waardoor steeds minder mensen geïnteresseerd zijn in dit apparaat." Daaraan kan toegevoegd worden dat de e-reader geen product is dat snel vervangen wordt en dat veel mensen e-books lezen op smartphone of tablet.

Kobo Touch 2.0 e-reader
Kobo Touch 2.0 e-reader

Niet alleen de vraag naar e-readers zakt, ook de vraag naar tablets neemt af. Deze daling is echter een stuk minder sterk dan die van e-readers. Uit de cijfers blijkt dat deze interesse dit jaar met 35% is afgenomen ten opzichte van 2014. Kerkhof: "De tablet is op dit moment nog populair, maar niet zo sterk als een paar jaar geleden. Het is goed denkbaar dat de smartphone, of een kruising (phablet) de rol van de tablet gaat overnemen. We zien namelijk nog wel steeds een stijgende interesse in smartphones. Rond de feestdagen laten zowel tablets als e-readers altijd een piek zien, dus wellicht dat beide producten eind dit jaar nog iets populairder worden."

Tot slot blijkt uit het onderzoek blijkt dat Groningers van alle provincies online het minst geïnteresseerd zijn in e-readers. Vooral de verhouding tussen de interesse in e-readers en tablets valt op. Groningers bekijken 8,9 keer vaker tablets online dan e-readers. In de meeste andere provincies ligt deze verhouding gemiddeld op het getal 6.

Vergelijk.nl