Interessant:

Sony Xperia Z5 hands-on test

test 27 oktober 2015 om 15:26

De Sony Xperia Z5 is Sony's nieuwste paradepaardje op de smartphone-markt voor het najaar van 2015. PortableGear bekijkt het toestel nader in een hands-on.

De Sony Xperia Z5 is een waterdichte en stofbestendige smartphone (IP65/68). De microUSB-aansluiting heeft zelfs geen klepje meer nodig om waterdicht te zijn, zoals eerder al te zien was bij de voorgaande Xperia Z3+. Het van kunststof vervaardigde toestel heeft een helder 5,2-inch Full HD (1.080 x 1.920 pixels) display en een behuizing die, in vergelijking met de concurrentie, relatief dik is met 7,5 millimeter. De bekende power-button aan de zijkant is uitgebreid en functioneert nu ook als een vingerafdruksensor voor extra beveiliging. Aan de zijde van de powertoets vind je verder de volumetoets en een aparte cameratoets. Aan de andere zijde van de Xperia Z5 vind je een luikje voor de nanoSIM-kaart en een microSD-geheugenkaart.

Sony Xperia Z5: 5,2-inch Full HD-display
Sony Xperia Z5: 5,2-inch Full HD-display

Sony Xperia Z5: nanoSIM/microSD-kaartslot
Sony Xperia Z5: nanoSIM/microSD-kaartslot

Sony heeft veel aandacht besteed aan de fotokwaliteit van de Xperia Z5. Het toestel beschikt aan de achterzijde over een gloednieuwe grote Exmor RS for mobile sensor van 23-megapixel. De lens is ontwikkeld in samenspraak met de ontwikkelaars van de succesvolle Sony Alpha-camera's. De autofocus kost slechts 0,037 seconden en dankzij de (digitale) Clear Image Zoom-functie kan je met minimaal kwaliteitsverlies vijf keer inzoomen. Daarnaast is er ook een optische stabilisatie (SteadyShot) aanwezig, waardoor trillingen in foto's en films worden geminimaliseerd. Video's zijn in 2160p (4K) kwaliteit vast te leggen. Aan de voorzijde van de Xperia Z5 vind je een 5-megapixel camera voor selfies en videogesprekken.

Sony Xperia Z5: 23-megapixel camera
Sony Xperia Z5: 23-megapixel camera

Sony Xperia Z5: powertoets met vingerafdruksensor
Sony Xperia Z5: powertoets met vingerafdruksensor

Dankzij Qualcomm Quick Charge 2.0-technologie is de (niet-uitneembare) batterij van de Xperia Z5 in 10 minuten voor een gebruiksduur van 5,5 uur op te laden (hiertoe moet je wel een aparte sneloplader aanschaffen). Als je daarbij ook goed gebruik maakt van de Ultra STAMINIA-modus kan je een batterijduur tot twee dagen behalen. Een optie voor draadloos opladen ontbreekt. Het toestel draait op Android 5.1 Lollipop, een update naar Android 6.0 Marshmallow ligt in de planning. De 64-bit octa-core Qualcomm Snapdragon 810-processor met 3GB RAM zorgt voor snelle prestaties, al wordt het toestel door deze processor - net als de voorgaande Xperia Z3+ - nog altijd bijzonder warm. Ondersteuning van 4G+ zorgt voor hoge datasnelheden en Sony's DSEE HX-technologie maakt audiokwaliteit in Hi-Res mogelijk. Het 32GB geheugen van de Xperia Z5 is uitbreidbaar middels microSD.

Sony Xperia Z5: camera-apps
Sony Xperia Z5: camera-apps

 

Conclusie

De Sony Xperia Z5, in Nederland verkrijgbaar voor een adviesprijs van 699 euro, is een prima toestel met een helder scherm, een uitstekende camera, een krachtige processor, uitbreidbaar geheugen, hoogwaardige audiokwaliteit en prima connectiviteit. Extra prettig is dat deze smartphone ook bestand is tegen water en stof. Alleen wordt ook dit Xperia Z-model nog altijd behoorlijk warm bij gebruik en is het toestel net iets dikker dan de concurrentie in zijn prijsklasse. Daarnaast moet je nog even wachten op een update naar Android 6.0 Marshmallow. Al met al weer een prima toevoeging van Sony aan haar Xperia Z-serie, al blijft de compactere (en goedkopere) Xperia Z5 Compact (tevens de officiele James Bond-telefoon voor de nieuwe James Bond-film Spectre) een aantrekkelijk alternatief.

Sony Xperia Z5: Android 5.1 Lollipop, Android 6.0 Marshallow-update volgt
Sony Xperia Z5: Android 5.1 Lollipop, Android 6.0 Marshallow-update volgt

portablegear.nl