Interessant:

Afluister-smurf zit in je smartphone

nieuws 10 oktober 2015 om 12:23

Volgens klokkenluider Edward Snowden kan de Britse veiligheidsdienst GCHQ op afstand smartphones aftappen, volgen en zelfs aan- en uitschakelen. Hiertoe worden programma's met Smurf-codenamen gebruikt.

Edward Snowden, een voormalig CIA-medewerker, schokte in 2013 de wereld door als klokkenluider te openbaren dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, middels het het PRISM-programma, de belangrijkste internetbedrijven en honderden miljoenen telefoons zou hebben afgetapt.  In Nederland verklaarde minister Plasterk dat de AIVD geen gebruik maakt van PRISM, maar de NSA zou niettemin 1,8 miljoen telefoongesprekken in Nederland hebben onderschept. 

Snowden geeft zelden interviews, dus als hij dat wel doet, zorgt dat telkens voor nieuws. In een recent interview met de BBC verklaarde hij dat de QCHQ (de Britse veiligheidsdienst) mobieltjes kan aftappen, volgen en aan- en uitschakelen. ertoe worden programma's met Smurf-codenamen gebruikt. Met de Smurf-programma's achterhalen de QCHQ en NSA onder meer priveinformatie, internetgeschiedenis, e-mails, sms'jes, gesprekken en wachtworden.

Volgens Snowden is er onder meer een programma met de naam 'Nosey Smurf' (Nieuwsgierige Smurf), waarmee de veiligheidsdienst een microfoon van een smartphone kan aftappen en zo kan horen wat er allemaal in de omgeving speelt. Daarnaast is er een 'Tracker Smurf' (Opspoor Smurf), die de exacte locatie van een smartphone zou kunnen bepalen.

Daily Mail