Interessant:

Tips: Gehackte apps herkennen en vermijden

achtergrond 24 september 2015 om 14:49

De laatste tijd komen er steeds meer berichten boven over malware-apps, gehackte apps die lijken op officiele apps, maar worden misbruikt door criminelen. PortableGear zet enkele tips op een rij om deze apps te herkennen.

1. Bekijk de populariteit van de app

Een app die bijzonder populair is en duizenden downloads in de Google Play Store heeft, maar weinig tot geen reviews, is altijd een verdachte app. Dit geldt ook als een app verdacht veel 5-sterren waarderingen heeft ontvangen. Als je veel positieve recensies ziet, bekijk dan of deze niet allemaal in een korte periode zijn gepost, wat ook dat moet de alarmbellen doen rinkelen. Daarnaast is het goed om te bekijken of de recensies niet teveel hetzelfde woordgebruik en grammatische fouten bevatten. Als de review en waarderingen er legitiem uitzien, maar je nog altijd twijfelt, ga dan naar de website van de ontwikkelaar van de app. Hierop moet je een link kunnen vinden naar de officiele pagina in de App Store van Apple of Google. Een app die alleen je data wil verzamelen zal waarschijnlijk op geen enkele manier aan een legitieme site verbonden zijn.

2. Bekijk de Permissie-pagina

Het is verstandig ook de Permissie-pagina (Toestemmingen) te bekijken om kwaadaardige apps te detecteren. Als apps te veel informatie van je willen, is dat verdacht. Lokale permissies komen vaak voor, ook gratis apps gebruiken dit voor de vertoning van gerichten advertenties. Toch zijn lokale permissies niet indicatief voor malware-apps. Deze apps vragen namelijk bijzonder veel permissies - voor je browsergeschiedenis, Google-accounts, contacten, internettoegang of telefoonidentiteit. Bedenk waar je de app voor gebruikt en als de permissies je niet noodzakelijk lijken, is twijfel gerechtvaardigd.

3. Wees altijd op je hoede voor namaak-apps

Het komt vaak voor dat er apps zijn met hetzelfde voorkomen (icoon) en bijna dezelfde naam als een bekende app. Deze malware-apps maken misbruik van bekende namen voor gebruikers die bij het downloaden niet goed opletten. Zo verschenen er eerder namaak-apps van BlackBerry Messenger en Angry Birds in de App Store. Let dus altijd goed op de officiele spelling en wees op je hoede als je wordt geconfronteerd met belachelijk beloftes, slechte reviews en twijfelachtige app-permissies.

4. Wees op je hoede voor verdachte e-mails

Een manier van hackers om ongewenst toegang tot je smartphone te krijgen is het versturen van e-mails, met het voorkomen van officiele mails, waarin gevraagd wordt om persoonlijke data, pinnummers of gegevens. Officiele instanties als banken zullen je deze informatie echter nooit per e-mail vragen. Daarnaast bevatten veel van deze verdachte e-mails een link naar een websiteadres. Als je ook maar een beetje twijfelt of een mail echt is, klik dan absoluut nooit op deze links. Hackers kunnen ermee ongevraagd malware op je smartphone installeren.

5. Download de laatste software-updates

Om virussen en malware zoveel mogelijk te vermijden is het altijd verstandig om de nieuwste versies van het Android- en iOS-besturingssysteem op je smartphone te downloaden. Google en Apple stellen je vrijwel altijd automatisch op de hoogte wanneer deze updates beschikbaar zijn.

Naschrift: bekijk hier de populairste iOS-apps die zijn getroffen door malware.

portablegear.nl