Interessant:

Filmindustrie wil verbod op mediabox

nieuws 7 augustus 2015 om 09:23

De filmindustrie wil een verbod op mediaboxen. Mediaboxen zijn mini-computers (waarvoor je slechts eenmaal hoeft te betalen), waarmee je zonder ingewikkelde installaties films en series via internet kan bekijken.

De NOS meldt dat Stichting BREIN inmiddels een rechtszaak is gestart tegen een aanbieder van mediaboxen. De zaak ligt nu bij het Europees Hof. De hoop is dat als de rechter de mediaboxen van deze aanbieder verbiedt, ook andere leveranciers onder het verbod zullen vallen.

De aanbieders van mediaboxen (met namen als Filmspeler, Ditistv en Allefilmskijken) bieden hun kastjes aan voor een (eenmalig) bedrag tussen de 80 en 160 euro en beloven dat klanten daarna geen kosten meer hoeven te maken om films, series of sportwedstrijden te bekijken. Daarmee suggeren zij dat klanten probleemloos gebruik kunnen maken van illegale diensten als Popcorn Time; de mediabox spoort de (illegale) content voor de gebruiker automatisch op. De mediabox-aanbieders zeggen dat ze niets fout doen, omdat als je een computer koopt je er ook films en series van internet op kan kijken. Volgens de leveranciers zijn er al tienduizenden kastjes in Nederland verkocht.

De filmindustrie vindt de mediaboxen een "hele slechte zaak" en wil een verbod. Tegenover de NOS verklaren zij dat zij de kastjes zien "als een vorm van downloaden uit illegale bron en dat mag niet in Nederland."

NOS