Interessant:

SOS-ALARM-app maakt 112 bellen niet overbodig

nieuws 8 mei 2015 om 10:18

De deze week gelanceerde SOS-ALARM-app maakt het bellen van 112 niet overbodig. Het ministerie van Veiligheid en Justitie benadrukt dat het niet betrokken is bij de ontwikkeling van de app.

De SOS-ALARM-app is een burgerinitiatief van de non-profit organisatie Landelijke SOS Alarm Hulpdienst. Via de applicatie kunnen mensen vrijwillige hulpverleners waarschuwen die zich aangemeld hebben voor Het Nationale Register van Nederlanders met Hulpvaardigheden. Daarnaast is het mogelijk om via de app 112 te bellen. De informatie die de app genereert, wordt echter niet automatisch doorgestuurd naar de meldkamer van 112.

In Nederland kunnen hulpverleners zoals EHBO'ers, BHV'ers, brandweer, defensie en politie zich inschrijven bij Het Nationale Register van Nederlanders met Hulpvaardigheden via helplevensredden.nl. Zij worden via de Nationale SOS ALARM App op persoonlijke titel gealarmeerd en geïnformeerd als ze in de buurt zijn van een noodsituatie. Zij kunnen dan aangeven of ze in de gelegenheid zijn om te helpen. Momenteel zijn er volgens SOS Alarm er meer dan 32.000 geregistreerde hulpverleners.

SOS-ALARM-app
SOS-ALARM-app

Het ministerie van Veiligheid en Justitie, verantwoordelijk voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten, benadrukt echter dat de officiële hulpdiensten alleen kunnen worden gealarmeerd door te bellen met het alarmnummer 112. Er komt vervolgens spraakcontact tussen de 112-centrale en de melder tot stand. Er kan dan worden doorgevraagd en in voorkomende gevallen kunnen direct instructies worden gegeven aan de melder van de noodsituatie. Het gebruik van deze en andere apps komt daarmee niet in de plaats van het bellen met het alarmnummer 112. De overheid kan voor het gebruik van deze app niet in staan.

Rijksoverheid