Interessant:

Qualcomm krijgt boete van 975 miljoen dollar

nieuws 11 februari 2015 om 10:00

De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm krijgt van de Chinese mededingingsautoriteit een megaboete van 975 miljoen dollar (860 miljoen euro) voor monopolievorming.

Qualcomm is een van de grootste producenten van chips en halfgeleiders voor smartphones ter wereld. De Chinese markttoezichthouder heeft veertien maanden onderzoek gedaan naar het Amerikaanse bedrijf, waarna is geconcludeerd dat Qualcomm Chinese anti-monopoliewetten heeft geschonden. De Chinese mededingingsautoriteit legt Qualcomm daarom een boete van  975 miljoen dollar (860 miljoen euro) op en stelt daarnaast nieuwe voorwaardes voor royalties op telefoons met Qualcomm-chips die in China worden verkocht. Qualcomm gaat niet in beroep tegen de boete.

Qualcomm haalt momenteel haar meeste inkomsten uit het verlenen van haar technologiepatenten voor smartphones. Van de Chinese mededingingsautoriteit mag Qualcomm alleen nog licenties op haar 3G en 4G patenten verlenen zonder dat ze daarbij verplichten ook andere patenten uit het portfolio af te nemen. Volgens de Chinese markttoezichthouder waren de licentiekosten van Qualcomm te hoog en gebruikte het bedrijf haar dominante positie om afnemers te verplichten door Qualcomm gestelde condities te accepteren.

"Het gedrag van Qualcomm beperkte de marktconcurrentie, vertraagde technologische innovatie en schaadde het belang van consumenten", aldus de NDRC (de Chinese mededingingsautoriteit). De NDRC doet momenteel ook onderzoek naar Microsoft en Symantec.

Qualcomm krijgt boete van 975 miljoen dollar voor monopolievorming
Qualcomm krijgt boete van 975 miljoen dollar voor monopolievorming

Bloomberg