Interessant:

Top 10 gadgets-flops van 2014

achtergrond 30 december 2015 om 14:12

Uiteraard waren niet alle uitgebrachte gadgets in 2014 even succesvol. PortableGear zet de top 10 grootste gadget-flops van 2014 voor je op een rij.

1. Amazon Fire Phone

De Amazon Fire Phone werd in de zomer van 2014 met veel tamtam aangekondigd, maar de 4,7-inch smartphone flopte uiteindelijk hopeloos, ondanks enorme prijsverlagingen. Amazon maakte in oktober bekend dat het in het derde kwartaal maar liefst 170 miljoen dollar had moeten afschrijven op onverkochte Fire Phones en daaraan gerelateerde kosten. Ook liet het bedrijf weten dat het aan het einde van het derde kwartaal van dit jaar nog voor 83 miljoen dollar aan onverkochte Fire Phones op voorraad had. Het is daarom niet te verwachten dat Amazon op korte termijn nog een smartphone op de markt brengt.

Amazon Fire Phone
Amazon Fire Phone

2. Samsung Z

Samsung kondigde in juni 2014 de Samsung Z aan, die in eerste instantie alleen in Rusland op de markt zou komen. De Samsung Z was de eerste officiele smartphone met het Tizen-besturingssysteem en had verder veel van dezelfde specificaties als de Samsung Galaxy S5, zoals een vingerafdrukscanner en een hartslagmeter. In augustus 2014 bleek echter dat Samsung van plan was het toestel helemaal te annuleren, omdat "het Tizen-applicatie-ecosysteem nog niet klaar was". Een flinke afgang voor het Tizen OS, dat al jarenlang in ontwikkeling is. Heel misschien brengt Samsung in de toekomst nog enkele low-end Tizen-smartphones uit op opkomende markten. Als Tizen er dan wel klaar voor is...

Samsung Z
Samsung Z

3. Nokia X-serie

Vrijwel iedereen was verbaasd toen Nokia begin 2014 de Nokia X-serie (bestaande uit de Nokia X, Nokia X+ en Nokia XL) introduceerde. Deze featurephones (aan de serie werd later in 2014 nog de Nokia X2 Dual Sim toegevoegd) draaiden alle op een sterk aangepaste editie van Android 4.1.2 Jelly Bean, zodat ze ook compatibel waren met Android-apps. De interface zag er echter uit als de interface van Nokia's Lumia Windows Phone-smartphone, met kleurrijke Live Tiles. De aankondiging was zeer opmerkelijk, omdat Microsoft net Nokia had overgenomen en het voor de softwaregigant bijzonder vreemd zou zijn om telefoons met toegang tot het besturingssysteem van de concurrentie (Google) zou aanbieden. Blijkbaar dacht Microsofts nieuwe topman, Satya Nadella, er uiteindelijk hetzelfde over, want in de zomer van 2014 (na slechts zes maanden) besloot hij alweer de stekker uit de Nokia X-serie te trekken. Microsoft zou zich weer volkomen gaan focussen op Windows Phone. Eind 2014 verdween zelfs de Nokia-merknaam van de Lumia-smartphones met de introductie van de Microsoft Lumia 535.

Nokia X
Nokia X

4. Yarvik-tablets

In 2014 was er ook een klein relletje bij een Nederlandse tabletfabrikant: Sweex, de fabrikant van de Yarvik-tablets ging failliet. Sweex had lange tijd succes met het aanbieden van accessoires van smartphones en tablets, maar het aanbieden van de eigen Yarvik-tablets (en -smartphones) werd het bedrijf fataal. Vooral het hoge aantal retourzendingen (liefst 15 procent werd teruggestuurd) werd een ondraaglijke kostenpost voor Sweex. Een nieuwe directeur kreeg de schuld voor de nieuwe koerswijziging (en werd terloops ook nog even uitgemaakt voor "psychopaat"). Het failliete Sweex werd uiteindelijk overgenomen door het elektronicabedrijf Nedis uit Den Bosch. Deze wilde echter niet de de tablet- en smartphonetak van Sweex van hebben, omdat deze producten "niet bij haar business pasten". Daarmee was het lot van de Yarvik-producten definitief bezegeld.

Yarvik-tablet
Yarvik-tablet

5. MTV Mobile

Nummer vijf in de lijst grootste gadgetflops van 2014 is geen gadget, maar een mobiele dienst: MTV Mobile. Sinds 2013 was MTV Mobile  verkrijgbaar via T-Mobile, daarvoor werkte MTV Mobile eerder drie jaar lang samen met Hi van KPN. De doelgroep (jongeren) van Hi bleek uiteindelijk toch te veel overlap te hebben met de doelgroep van MTV Mobile, waarop T-Mobile in 2013 de merknaam overnam. Dat is echter een flop geworden: dit jaar stopte T-Mobile alweer met de dienst, en gaat zich in plaats daarvan weer meer richten op prijsvechter Ben (dat vanaf 2015 weer onderdeel wordt van T-Mobile). MTV-rechtenhouder Viacom belooft echter dat de "diensten van MTV op een andere manier beschikbaar worden gemaakt".

MTV Mobile
MTV Mobile

6. iPad mini 3

In 2014 was er met de iPad mini 3 eindelijk eens een nieuw Apple-product dat niet iedereen fantastisch vond. Sterker nog: men vond het eigenlijk onbegrijpelijk dat Apple een product op de markt bracht dat vrijwel geheel identiek was aan de voorgaande iPad mini 2 (afgezien van de toevoeging van de TouchID-vingerafdruksensor), maar daarvoor wel een meerprijs van 100 euro vroeg. "In essentie dezelfde tablet voor een hogere prijs", "nauwelijks enige progressie geboekt", "vrijwel identiek aan de iPad mini 2 en daardoor de meerprijs niet waard", waren dan ook de voornaamste kritieken.

Apple iPad mini 3
Apple iPad mini 3

7. Archos ArcBook

In 2014 had iedereen al besloten dat netbooks hun langste tijd hadden gehad, omdat consumenten massaal de voorkeur gaven aan tablets. Ondanks dat de populariteit van netbooks was gedaald tot het nulpunt, leek het de Franse fabrikant Archos in mei 2014 toch nog een goed idee een netbook op de markt brengen. Voor een prijs van 149 euro bood deze Archos ArcBook een 10,1-inch touchscreen en het Android 4.2 Jelly Bean-besturingssysteem. Aangezien niemand meer in netbooks geinteresseerd was, werd er daarna niets meer vernomen van de ArcBook.

Archos ArcBook
Archos ArcBook

8. HP Slate VoiceTab Phablets

Computergigant Hewlett-Packard (HP) - dat zich in 2014 opsplitste in een aparte PC-divisie en een businessprinter-divisie - was te laat om voet aan de grond te krijgen in de groeiende tabletmarkt en smartphonemarkt en bleef afgelopen jaar krampachtig proberen om deze achterstand goed te maken. Begin 2014 kondigde het Amerikaanse bedrijf in India de Slate7 VoiceTab en Slate6 VoiceTab aan - budgetvriendelijke tablets met belfunctie, Android 4.2 Jelly Bean en dual-simfunctie. In de zomer van 2014 kwamen de VoiceTab-modellen ook (op beperkte schaal) naar Nederland, waar ze door iedereen zoveel mogelijk genegeerd leken te worden. Eind 2014 volgde in India de Slate6 VoiceTab II, maar er is nog heel wat werk aan de winkel wil HP ooit een speler van belang in de tabletmarkt worden.

HP Slate6 VoiceTab
HP Slate6 VoiceTab

9. Samsung Gear VR

"Virtual Reality" was opeens weer een nieuw toverwoord voor fabrikanten (en marketingmensen) in 2014. Facebook kocht VR-headsetmaker Oculus Rift voor 1,5 miljard euro en verschillende fabrikanten brachten een "Virtual Reality"-headset op de markt. Hieronder waren de Carl Zeiss VR One en de Archos VR Glasses, maar de prominenste was zonder twijfel de Samsung Gear VR. Al deze "headsets" leden echter aan hetzelfde euvel: het waren geen echte standalone headsets, maar slechts opzetstukken voor (een beperkt aantal) smartphones. Deze toestellen fungeren dan als "VR"-scherm voor je ogen. Daarnaast is de beschikbare Virtual Reality-content nog altijd bijzonder gering (meestal beperkt het zich tot in een 3D-achtbaan zetten en enkele 3D-filmpjes). De Gear VR bood met onder meer een touchpad aan de zijkant wel iets meer mogelijkheden dan de concurrentie, maar het was nog altijd niet erg aantrekkelijk om een prijs van 199 euro neer te leggen voor een accessoire waarmee je eigenlijk bijzonder weinig kan.

Samsung Gear VR
Samsung Gear VR

10. Sony Xperia T2 Ultra

Sony kreeg in 2014 veel lof voor smartphonemodellen als de Xperia Z3 en Xperia Z3 Compact, maar de Japanners slaan de plank ook wel eens mis. Zo verscheen begin 2014 de Xperia T2 Ultra, een phablet met een 6-inch display, die daarna vrijwel is doodgezwegen en ook zeer beperkt beschikbaar was. De redenen hiervoor zijn niet helemaal duidelijk. Wellicht was het 6-inch scherm voor veel consumenten (en operators) een stap te groot en daarnaast verscheen de opvolger, de Sony Xperia T3 (met een kleiner 5,3-inch scherm), ook wel bijzonder snel na de T2 - er zat slechts een periode van zes maanden tussen. Ook in Nederland is de Xperia T2 Ultra niet aangeslagen, wat Sony de les leerde geen té grote toestellen op de markt te brengen.

Sony Xperia T2 Ultra
Sony Xperia T2 Ultra

portablegear.nl