Interessant:

Nieuwe Lithium-batterij in ontwikkeling

nieuws 22 mei 2014 om 09:57

Japanse wetenschappers hebben een nieuw type Lithium-batterij ontwikkeld die niet alleen, zoals de huidige Lithium-Ion batterijen, oplaadbaar is, maar ook minder vatbaar is voor ontbranding.

De huidige generatie lithium-ion batterijen is bijzonder geschikt voor gebruik in onder meer consumentenelectronica, omdat ze heroplaadbaar zijn. Een nadeel is echter dat deze batterijen gebruik maken van vloeibare chemicalien waarbij lithium zouten opgelost worden in organsiche oplosmiddelen, waarbij een risico op ontbranding is. Dit risico zou er niet zijn als de batterijen een vaste kern zouden hebben.

Wetenschappers aan de Tohoku Universiteit in Japan hebben nu een nieuwe type lithium ion-geleider ontwikkeld die de basis kan zijn voor een nieuwe generatie batterijen met vast kern. De geleider maakt gebruik van lithiumboorhydride (LiBH4), een anorganische verbinding van lithium, boor en waterstof. Dit element werd al eens toepast, maar kon voorheen alleen bij hoge temperatuur of hoge druk worden toegepast. De Japanse wetenschappers hebben echter een methode gevonden om de verbinding te gebruik bij kamertemperatuur. 

De wetenschappers denken dat het nieuwe materiaal prima geschikt is om in de toekomst batterijen met een vast kern te ontwikkelen, die minder vatbaar zijn voor ontbranding.

Cellular-news