Interessant:

Samsung Galaxy S5 hands-on test

test 20 april 2014 om 11:32

De Samsung Galaxy S5 is Samsungs vlaggenschipmodel-smartphone voor 2014. PortableGear bekijkt het toestel nader.

De eerste veranderingen op de Samsung Galaxy S5 (SM-G900F) ten opzichte van de voorgaande Galaxy S4 (i9505) die direct in het oog springen zijn de vernieuwde backcover en het afsluitklepje voor de microUSB-aansluiting aan de onderzijde. De achterzijde is nog altijd van plastic (en per direct leverbaar in het zwart, wit, goud of blauw) maar is nu voorzien van een putjes-relief. Het toestel krijgt daardoor een kwalitatief hoogwaardig uiterlijk en daarnaast is het toestel daardoor minder glad, waardoor hij minder snel uit je hand glijdt. Het afsluitklepje voor de microUSB-poort aan de onderzijde is afgesloten in verband met de nieuwe waterbestendigheid van de Galaxy S5: het toestel heeft een IP67-certificatie, wat betekent dat hij bestand is tegen stof en water. Net als bij andere robuuste toestellen met afsluitklepjes voor de poorten, voelt dit klepje enigszins fragiel aan. Het enigszins gedateerde design lijkt verder veel op dat van de Galaxy S4, al is het display van de S5 met een afmeting van 5,1-inch een fractie groter dan het display van de S4.

Samsung Galaxy S5: plastic backcover met putjes-relief
Samsung Galaxy S5: plastic backcover met putjes-relief

Samsung Galaxy S5: waterbestendig, afgesloten microUSB-aansluiting
Samsung Galaxy S5: waterbestendig, afgesloten microUSB-aansluiting

Waar het design van de Galaxy S5 niet heel bijzonder is, overtuigt het toestel wel met hardware- en softwarefunctionaliteit. Qua hardware kan je onder meer rekenen op een bijzonder helder SuperAMOLED-display met een Full HD (1.080 x 1.920 pixels) schermresolutie van het krasbestendige Gorilla Glass 3 en een krachtige 2,5GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 801-processor met 2GB RAM. Dit is een verbeterde (en in feite overgeklokte) versie van de voorgaande Snapdragon 800-processor. Deze chipset kan data sneller opslaan op of laden vanaf het vaste interne geheugen, wat zorgt voor nog snellere prestaties. Daardoor verlopen processor-intensieve taken als het bekijken van hoge resolutie video's, het spelen van grafisch veeleisende games en uitgebreide multitasking nog vlotter dan voorheen. Het geheugen bedraagt 16GB of 32GB geheugen en is uitbreidbaar via microSD. De batterij is uitneembaar.

Samsung Galaxy S5: uitneembare batterij, microSD-kaartslot
Samsung Galaxy S5: uitneembare batterij, microSD-kaartslot

Daarnaast blinken vooral de geavanceerde camerafunctionaliteiten uit: de Galaxy S5 beschikt over een geavanceerde 16-megapixel camera aan de achterzijde. Deze camera biedt een uitgebreid menu, waarmee je snel foto's kan opnemen, bewerken en delen. De camera ondersteunt supersnelle autofocus (tot 0,3 seconden) en geavanceerde HDR (High Dynamic Range), waarmee natuurlijk licht en natuurlijke kleuren onder alle omstandigheden met veel intensiteit worden weergegeven. De nieuwe Selective Focus-functionaliteit biedt je de mogelijkheid om op een specifiek gebied van een object te focussen terwijl je tegelijkertijd de achtergrond vervaagt. Met deze camera (die uiteraard ook beschikt over een LED-flitser) kan je video's in 4K Ultra HD-kwaliteit opnemen met 30 beelden per seconden. Ingebouwde videostabilisatie helpt bewogen video's voorkomen. Aan de voorzijde van de Galaxy S5 bevindt zich een 2-megapixel camera, waarmee je niet alleen kan videochatten en 'selfies' (zelfportretten) kan maken, maar waarmee je ook video's in 1080p Ful HD-kwaliteit kan opnemen. De foto's die je met de Galaxy S5 maakt kunnen zich eenvoudig meten met de opnames van de beste compactcamera's en het is de smartphone met de beste camera van dit moment.

Samsung Galaxy S5: 16-megapixel camera & ingebouwde hartslagmeter
Samsung Galaxy S5: 16-megapixel camera & ingebouwde hartslagmeter

Wat betreft software draait op de Galaxy S5 op Android 4.4.2 KitKat met daar als interfaceschil omheen de verbeterde TouchWiz (6.0) Essence-interface, een 'schonere' en toegankelijkere versie van de voorgaande TouchWiz-interface, die zijn beste tijd gehad had. De Galaxy S5 biedt bijzonder snel mobiel internet en online prestaties dankzij de ondersteuning van 4G/LTE en WiFi. Dit vijfde generatie Galaxy S-model ondersteunt de vijfde generatie WiFi 802.1ac, 2X2 MIMO (Multiple-Input Multiple-Output: een techniek om, met behulp van meerdere ontvangst- en zendantennes, snel data draadloos over te dragen) en een groot scala aan 4G/LTE-frequenties met de laatste Categorie 4 LTE-standaard. Een handige nieuwe optie is Download Booster, een innovatieve WiFi-technologie om downloaddatasnelheden op te voeren door WiFi en LTE te koppelen en gelijktijdig te gebruiken: of je dat vaak gebruikt is echter maar de vraag. De IR Remote-technologie zorgt ervoor dat de Galaxy S5 als afstandsbediening is te gebruiken. Tevens wordt NFC ondersteund.

Samsung Galaxy S5: 5,1-inch SuperAMOLED Full HD-display
Samsung Galaxy S5: 5,1-inch SuperAMOLED Full HD-display

Samsung Galaxy S5: Android 4.4 KitKat & TouchWiz 6.0 Essence
Samsung Galaxy S5: Android 4.4 KitKat & TouchWiz 6.0 Essence

Andere bijzondere opties op de Galaxy S5 zijn de Ultra Power Saving Mode (scherm in zwart/wit weergeven en alle onnodige functionaliteiten uitschakelen om de batterij te sparen), de vingerafdrukscanner (dankzij deze scanner kan je de telefoon beveiligen middels een vingerafdruk) en de hartslagsensor (waarmee je direct je hartslag kan meten). De Ultra Power Saving Mode is leuk, maar zal in de praktijk weinig echt gebruikt worden en de omschakeling naar deze modus duurt langer dan gewenst. De vingerafdrukscanner is geintegreerd in de langwerpige homebutton onder het touchscreen en er kunnen meerdere vingerafdrukken voor worden ingesteld. Je moet je vinger niet stil op de hometoets leggen, zoals op de iPhone 5S, maar er met een swipe-beweging langs gaan om het toestel te unlocken. De vingerafdrukscanner blijkt soms enigszins kieskeurig: soms is meerdere keren swipen nodig om het toestel te unlocken. De hartslagmeter tot slot bevindt zich aan de achterzijde van de S5, onder de camera: je kan direct je hartslag meten door je vinger op de sensor te leggen. Ook dit is meer gimmick, waarvoor nog niet echt enige praktische toepassing is. Bovendien is het meten lastig en onnauwkeurig: als je je vinger op verkeerde legt, kan dat een verschil van 150 bpm (!) geven.

Samsung Galaxy S5: leveringspakket
Samsung Galaxy S5: leveringspakket

De Samsung Galaxy S5 heeft geen spannend design en in vergelijking met de concurrentie is het design niet innovatief en zelfs enigszins saai. Dat maakt Samsung echter ruimschoots goed met krachtige hardwarefunctionaliteiten en bijzonder uitgebreide software. De nieuwe softwarefunctionaliteiten zijn functioneel - al kan de beginnende smartphonegebruiker in het enorme scala aan mogelijkheden eenvoudig de weg kwijtraken. Tevens handige toevoegingen zijn de waterbestendigheid (al hoort daar ook het vervelende microUSB-afsluitklepje bij) en de vingerafdrukscanner (die echter kieskeurig kan zijn). De nieuwe Ultra Power Saving Mode en de geintegreerde hartslagmeter zijn (vooralsnog) niet meer dan gimmicks. De Galaxy S5 is tot slot de beste cameratelefoon van het moment: niet alleen krijg je zeer uitgebreide en geavanceerde camerafunctionaliteiten tot je beschikking, ook de opnames - bij slecht en goed licht - zijn fantastisch.

portablegear.nl