Interessant:

LG G Flex hands-on test

test 17 april 2014 om 14:35

De LG G Flex is LG's high-end smartphone / phablet, die vooral opvalt dankzij zijn innovatief gebogen design. PortableGear bekijkt het toestel nader.

De LG G Flex (D955) is de eerste gebogen smartphone die in Nederland op de markt is gekomen. Leuk detail is dat de verpakking, evenals het toestel zelf, een lichte buiging heeft meegekregen. Toch is het niet het gebogen design dat als eerste opvalt, maar vooral het enorme formaat en het grote scherm: de G Flex is met een 6-inch display een echte phablet te noemen en past nog maar net in je broekzak. Het krasbestendige display (van Gorilla Glass 2) is licht meegebogen met het design en is dankzij de gebruikte Plastic OLED (POLED)-technologie bijzonder helder. Opmerkelijk is dat LG de keuze heeft gemaakt voor een HD-schermresolutie (720 x 1.280 pixels), waar vrijwel alle belangrijkste concurrenten een Full HD-display (1.280 x 1.920 pixels) hebben. Het grootste voordeel van het verticaal gebogen design is dat de afstand tussen je mond en de microfoon, als je de telefoon tegen je oor houdt, kleiner is, wat zorgt voor een betere belkwaliteit. De geboden vorm zou het geluidsvolume met 3 decibel opvoeren in vergelijking met traditionele, platte smartphones. Daarnaast noemt LG het als voordeel dat je op het licht gebogen display op "IMAX-achtige" wijze video's kan bekijken, maar in de praktijk blijkt het gebogen scherm bij het bekijken van media van weinig extra waarde. Bovendien bieden de ingebouwde speakers niet de topkwaliteit die je zou verwachten van een dergelijke multimediatelefoon.

LG G Flex: 6-inch HD-display
LG G Flex: 6-inch HD-display

LG G Flex: gebogen design
LG G Flex: gebogen design

Een ander opmerkelijk designpunt is het zogenaamde 'Rear Key'-ontwerp, dat LG voor het eerst toepaste op de LG G2, en dat nu ook is gebruikt op de LG G Flex. Dit design houdt in dat alle fysieke toetsen die normaal aan de zijkant van een smartphone zijn te vinden (powertoets, fototoets en volumetoets) nu aan de achterzijde, onder de camera, zijn geplaatst. Dit is even wennen, maar na enige tijd blijkt dit design toch soepel te werken. Tevens opmerkelijk is het "Self Healing"-coating op de backcover. Deze elastische coating zorgt ervoor dat de achterzijde van het toestel uit zichzelf kleine krassen en beschadigingen herstelt. Let wel: het gaat hierbij enkel om hele kleine krassen en beschadigingen. LG waarschuwt nadrukkelijk dat het niet de bedoeling is dat "je met de sleutel in het toestel gaat krassen", want dergelijke grote krassen zijn dus niét "self-healing" en zullen op het toestel blijven zitten. 

LG G Flex: Rear Key-desiign
LG G Flex: Rear Key-desiign

De LG G Flex kent krachtige camerafunctionaliteiten met een 13-megapixel camera aan de achterzijde en een 2,1-megapixel frontcamera. De 2,26GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 800-processor met 2GB RAM zorgt voor vlotte prestaties en ook de connectiviteit is dik in orde met ondersteuning van 4G, NFC, Bluetooth 4.0, DLNA, WiFi, WiFi-Direct en GPS. De G Flex komt met 32GB geheugen, maar dit kan helaas niet verder werden worden uitgebreid met een microSD-geheugenkaart.

De G Flex draait op Android 4.2.2 Jelly Bean (op moment van schrijven is er nog niets bekend over een update) en daarnaast heeft LG verschillende handige speciale functies toegevoegd. Dankzij de KnockOn-functionaliteit kan je door twee keer op het scherm te tikken direct aan de slag met de G Flex (vanuit slaapstand). Terug naar de slaapstand is net zo makkelijk: twee keer tikken op het startscherm en het beeld slaapt in. De QTheatre-functie biedt direct vanaf het lockscreen toegang tot foto's en video's (inclusief YouTube), zonder dat je het toestel uit de slaapstand hoeft te halen. Een aardigheidje is dat het lockscreen op de LG G Flex geen statisch beeld is, maar een vloeiende animatie die meebeweegt met de telefoon. Als je de telefoon naar boven houdt, toont het een fraaie lucht. Houd je het toestel naar beneden, dan zie je een fraai onderwatertafereel. 's Nachts krijg je vergelijkbare nachtbeelden op je lockscreen. Tot slot is er de handige Dual Windows-optie: hiermee kan je het display in twee stukken opsplitsen voor effectievere multitasking.

LG G Flex: Android 4.2.2 Jelly Bean
LG G Flex: Android 4.2.2 Jelly Bean

LG G Flex: leveringspakket
LG G Flex: leveringspakket

De LG G Flex is vooral dankzij zijn geboden design een bijzondere smartphone. Het toestel is met 6-inch echter zo groot dat het eerder als tablet dan als smartphone is aan te bevelen: voor vele gebruikers is dit formaat immers echt te groot. De G Flex is een prima multimediatelefoon met handige multitask-opties en goede videomogelijkheden. Het Rear Key-design is even wennen, maar blijkt wel functioneel. De 'zelfherstellende' achterzijde is beperkt tot slechts zeer kleine beschadigen. Tot slot biedt het toestel vlotte prestaties, maar het is jammer dat het geheugen niet uitbreidbaar is. Grootste minpunt van de G Flex is echter de prijs: LG heeft haar gebogen smartphone een adviesprijs van maar liefst 749 euro gegeven.

portablegear.nl