Interessant:

Looppatroon verandert tijdens sms'en

nieuws 28 januari 2014 om 15:34

Uit onderzoek van de universiteit van Queensland blijkt dat sms'en tijdens het lopen je looppatroon verandert: zowel je houding als je balans wordt erdoor beinvloed.

De wetenschappers bestudeerden bij 26 personen het effect van het gebruik van de mobiele telefoon op de lichaamsbeweging tijdens lopen. Elke proefpersoon moest ongeveer 8,5 meter in een rechte lijn lopen. Dit moesten ze doen zonder mobieltje, terwijl ze tekst lazen op een mobiletje en terwijl ze een bericht tikten op een mobieltje. De lichaamsbeweging werd geanalyseerd met behulp van een 3D-bewegingsanalyse-systeem. 

Uit het onderzoek kwam naar voren dat sms'en tijdens het lopen (en in mindere mate ook het lezen) veel invloed heeft op de lichaamsbeweging. In vergelijking met de proefpersonen die zonder mobieltje liepen, liepen de sms'ende proefpersonen trager, weken ze eerder van een rechte lijn af en bewogen ze meer hun nek. De afwijkende bewegingen van de sms'ende personen kunnen een negatief effect hebben op het balanssysteem, wat weer een risico voor de veiligheid van voetgangers inhoudt, aldus de wetenschappers.

Eind 2013 ging in Nederland een overheidscampagne van start waarin automobilisten en fietsers via onder andere radio- en televisiespots werde gewezen op de risico's van het handheld gebruik van de smartphone in het verkeer.

Cellular-news