Interessant:

Sony Xperia Z1: hands-on test

test 16 oktober 2013 om 15:17

De Sony Xperia Z1 is Sony's nieuwste, waterbestendige, high-end 5-inch Android 4.2.2-smartphone. PortableGear bekijkt het toestel nader.

- Tekst en foto's: Marc Wielaert -

Introductie

Tal van geruchten gingen aan de Xperia Z1 vooraf - de codenaam Honami werd overal gefluisterd als Sony's antwoord op de sterk verbeterde camerakwaliteit van de concurrentie. Met een sensor van maar liefst 20MP zou het Japanse bedrijf de andere smartphone-camera's eenvoudig aan de kant schuiven. Gelukkig heeft de Xperia Z1 nog wel wat meer in huis.

Zijn directe voorganger was het startpunt van de nieuwe designstijl van Sony - strak, vrij hoekig zelfs, met een glazen achterkant. Dankzij een ingenieuze techniek kon Sony zelfs claimen dat de nieuwste smartphone waterdicht is - tot zelfs een meter onder water (zij het niet langer dan een uur). Tijdens het Mobile World Congress van dit jaar maakte het toestel indruk als één van de mooiste ontwerpen die er werden getoond.

Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1

Design

Voor de Xperia Z1 is in grote lijnen het design gehandhaafd, met als opvallende uitbreiding aan de buitenkant de (zeer welkome) fysieke camera button, en als opvallend "gemis" het klepje voor de audio-ingang: Sony heeft inmiddels kans gezien om die zelfs geopend nog waterdicht te houden, wat uiteraard veel praktischer is.

Daarnaast is de Z1 veel groter dan zijn voorganger - en dat was al geen kleine jongen. De Xperia Z1 is ruim 5mm breder, bijna 3mm hoger en 0,6mm dikker. Het display van 5-inch is overigens gelijk gebleven, dus het is onduidelijk waarom de behuizing zo stevig is gegroeid. Ook het gewicht is met 14 gram flink toegenomen tot 169 gram - dat is merkbaar zwaarder dan zijn directe concurrent de LG G2 van 143 gram, die met 5,2-inch zelfs een iets groter display heeft. Er zijn ook overeenkomsten met de Koreaanse concurrent: dezelfde quad-core QualComm Snapdragon 800 processor, en een 3.000 mAh accu.

De materiaalkeuze van de Xperia Z1 is wel veel mooier dan die van zijn voorganger - de behuizing is niet langer van plastic, maar van aluminium dat het toestel een veel chiquere uitstraling geeft. Ook de afwerking is subtieler. De speaker-grill is geen gaatje centraal in de onderkant van het display, maar een rooster onderin de behuizing - een detail, maar het geeft aan dat er met passie aan gewerkt wordt. Het is dan ook jammer dat Sony geen kans heeft gezien nog een slag te maken in de kwaliteit van dat display, dat weliswaar scherp is, maar nog altijd vrij vaal overkomt.

Sony Xperia Z1 vs. Xperia Z
Sony Xperia Z1 vs. Xperia Z

Camera

De camerasensor is verplaatst naar de linker bovenhoek (als je het toestel als camera vasthoudt, dus met het display naar je toe). Sony maakt - in navolging van Nokia - gebruik van oversampling: het rekent de beeldinformatie van de volledige 20MP sensor terug naar een 8MP resultaat. Dat is bij de "automatisch superieur" instelling, als je kiest voor handmatig kan je alsnog kiezen voor de volle 20MP, maar uitsluitend in 4:3 beeldformaat. Daarbij kan je ook de witbalans nog aanpassen, maar dat is dan ook alles (geen ISO bijvoorbeeld, geen sluitertijd).

Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1

Verder biedt het toestel je tal van andere manieren om te fotograferen - een reeksopname om de beste uit te kiezen bijvoorbeeld, een panorama, een "artistiek effect" (zoals kaleidoscoop). Het cameramenu is ingrijpend verbeterd vergeleken met dat van zijn voorganger. Nieuw is de "Info-Eye", een service waarbij je in je display informatie krijgt over bekende bezienswaardigheden, wijnen (?) en boeken. Verder kan je er streepjescodes, QR-codes en visitekaartjes mee scannen. Wellicht komt het door de torenhoge verwachtingen dat de kwaliteit van de foto's toch enigszins tegenvalt. Natuurlijk kan je met de Xperia Z1 prima foto's maken, maar het helpt de belangrijkste concurrenten niet uit het zadel. Zonder twijfel is het wel de allerbeste waterdichte smartphone-camera van nu.

Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1

Waterdicht

In een industrie waar naar hartenlust van elkaar gekopieerd wordt is het verbazingwekkend dat alle producenten het toelaten dat Sony nog altijd een unique selling point kan claimen met "waterdicht". Zeker, er is een waterdichte versie van de Samsung Galaxy S4 (de "Active"), maar dat is meer een lompe variant op het oorspronkelijke model (en één die bovendien nauwelijks actief gepromoot wordt).

De high-end smartphones van Sony zijn inmiddels allemaal waterdicht en het bedrijf weet die eigenschap ook met succes uit te buiten - de consument weet immers ook dat waterschade naast valschade het grootste gevaar is bij mobiele telefoons.

Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1

Conclusie

Samenvattend: vergeleken met zijn voorganger is de accu is veel sterker, de camerasensor groter, de processor sneller en de behuizing van chic aluminium. Maar het displayformaat is hetzelfde gebleven, dus waarom de Sony Xperia Z1 zo opvallend veel groter en zwaarder moet zijn - al is de wisseling van plastic naar aluminium behuizing hier deels voor verantwoordelijk - blijft onduidelijk. De fans zal het niet storen, en met de combinatie van een geperfectioneerd design én robuuste uitstraling kan Sony er ook nog nieuwe klanten mee verleiden. Bovendien is de Xperia Z1 al ver onder de (fikse) adviesprijs van € 699,- te vinden.

Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1

portablegear.nl