Interessant:

HTC One: comeback van HTC

test 15 juni 2013 om 13:30

De HTC One is HTC's vlaggenschipmodel voor 2013 waarmee HTC hoopt veel succes te boeken. PortableGear bekijkt het toestel nader.

- Tekst en foto's: Marc Wielaert -

Met de HTC One slaat het Taiwanese HTC een nieuwe weg in, die uit het dal moet leiden waar het bedrijf zich al te lang in bevindt. En naar het zich laat aanzien met succes: er werd reikhalzend naar het toestel uitgekeken en het is op tal van websites met opvallend groot enthousiasme ontvangen.

Specificaties

De volledig aluminium behuizing van de HTC One springt het meest in het oog. Met de twee luidsprekers aan weerszijden van het 4,7-inch display, valt vooral de lengte van het design op: de HTC One is een rank toestel van 13,74 cm lang, 6,82 cm breed en 0,93 cm dun.

De HTC One heeft een quad-core 1,7GHz processor (Qualcomm Snapdragon 600). In Nederland is de One alleen beschikbaar met een intern geheugen van 32GB, maar het toestel biedt geen ruimte voor een micro-SD. Werkgeheugen is royaal met 2GB, de accu biedt 2.300 mAh.

De HTC One heeft een micro-USB 2.0 poort met mobiele high-definition videolink (MHL) voor een USB of HDMI-verbinding (daarvoor is wel een speciale kabel vereist). Verder vind je de inmiddels high-end standaard mogelijkheden als WiFi, Bluetooth 4, NFC, DLNA, het eigen HTC Connect en Miracast standaard voor draadloze beeldoverdracht. IrDa is terug van weg geweest als afstandsbediening.

HTC One
HTC One

De HTC One onderscheidt zich wat eigen content betreft op drie punten van de concurrentie: ten eerste de nieuwe HTC Sense-interface waarvan BlinkFeed het meest opvalt – daarin worden updates van je sociale netwerken en enkele sites, waar mogelijk geïllustreerd, op je homescreen getoond.

Ten tweede de stereo luidsprekers met ingebouwde versterkers aan weerszijden van het display (met "studiokwaliteit van Beats Audio"). Ten derde de ingebouwde "UltraPixel"-camera: HTC ontwikkelde een nieuwe technologie met minder MegaPixels (de sensor biedt "slechts" 4MP), maar juist grotere pixels voor maximale lichtopbrengst en softwarematige Optical Image Stabilistion.

De "BlinkFeed" wordt door sommigen als onoverzichtelijk ervaren, maar biedt wel degelijk een speels visueel overzicht van diverse nieuwsbronnen en je eigen sociale netwerken. Het herinnert aan Flipboard, maar het aantal beschikbare titels (tijdschriften, websites) doet nog beperkt aan.

Wel vind je allemaal praktische tips in dezelfde BlinkFeed die je zeker als je het toestel nog niet zo goed kent makkelijk op weg helpen. BlinkFeed is trouwens wel volledig in HTC Sense verwerkt – gebruik je een andere launcher kom je ook BlinkFeed in je toestel niet meer tegen.

HTC One
HTC One

De stereo luidsprekers van de HTC One klinken zonder meer fantastisch. De kwaliteit van de stereo geluidsweergave is – dankzij HTC BoomSound – zonder enige twijfel de allerbeste die een smartphone ooit geproduceerd heeft. Dat is niet alleen praktisch bij het beluisteren van muziek of de soundtrack van clips of filmpjes op YouTube, maar ook tijdens het voeren van handsfree gesprekken.

De vraag is in hoeverre je er in de dagelijkse praktijk gebruik van kunt maken – in het openbaar vervoer maak je er geen vrienden mee, en thuis zal het afhangen van de bezigheden van je huisgenoten. Afgezien daarvan: chapeau – het is een op zichzelf eenvoudige, maar bijzonder doeltreffende technische innovatie.

Een andere op geluidsgebied heeft HTC "Sense Voice" gedoopt: automatische geluidsonderdrukking van je omgevingsgeluid als je in een luidruchtige omgeving staat te bellen.

HTC One
HTC One

De kwaliteit van de camera van de HTC One laat echter te wensen over. HTC heeft hoog opgegeven over het "UltraPixel"-concept – minder MegaPixels (slechts 4MP), maar juist een groter pixelformaat voor meer lichtopbrengst. In de praktijk laat het resultaat zeker op detailniveau te wensen over – en dat is jammer omdat HTC juist zoveel meer beloofde. Maar daarbij mag niet onvermeld blijven dat de HTC One je met deze nieuwe technologie in minder gunstige lichtomstandigheden wel degelijk verrassend goede foto's laat schieten.

Net als Samsung (en Nokia) biedt ook HTC mogelijkheden je foto's te maken in een reeksopname, en wijzigingen aan te brengen zoals de beste gezichten binnen een groepsportret te kiezen of objecten te verwijderen – hier heet het HTC Zoe. Ook een "videopic" (bewegend beeld in je foto) behoort tot de mogelijkheden.

Apart is hoe het toestel zelfstandig een keuze maakt uit de foto's die je tijdens een evenement schiet en er een samenvatting van 30 seconden uit samenstelt. Die kan je ook nog eens voorzien van een van de al geïnstalleerde muziekthema's om het effect te versterken. Het resultaat kan je vervolgens delen via bijvoorbeeld email, Twitter of Facebook.

De frontcamera is 2,1MP met groothoeklens en is ook geschikt voor HDR – dat laatste geldt ook voor het maken van video-opnamen in ongunstige lichtomstandigheden (tegenlicht bijvoorbeeld). Ook kan je video in slow motion opnemen en met variabele snelheid afspelen.

Handig als back-up of om foto's te delen: Dropbox is geïntegreerd in HTC Sense, zodat je al je foto's en video's er direct kunt opslaan. Als je je aanmeldt krijg je twee jaar lang 25GB opslagruimte. De service is niet uniek – ook Samsung werkt samen met Dropbox – maar wel praktisch.

HTC One
HTC One

HTC voorzag de HTC One van zijn nieuwste versie van HTC Sense, met het al genoemde BlinkFeed als meest opvallende vernieuwing. Veeg je het scherm naar rechts dan kom je in het bekende menu van schermen waarop je al je apps en widgets plaatst (een van deze schermen kan je natuurlijk ook als beginpagina instellen, waarna je BlinkFeed minder vaak zult tegenkomen).

Het scherm met alle op het toestel geïnstalleerde apps "blader" je deze keer in verticale richting door – dus van boven naar beneden (voorheen van links naar rechts). Hierbij valt bovendien op hoe ravenzwart het display van het toestel weer kan geven.

De user interface is erg helder en toegankelijk vormgegeven, al ontbreekt een pulldown-menu zoals je dat bijvoorbeeld bij de Android interface van Samsung en Sony vindt. Als je al eerdere Android-toestellen gewend bent zal je er tot slot wel flink aan moeten wennen dat HTC de home button niet centraal onder het display plaatste (bijvoorbeeld onder het HTC logo), maar rechts daarvan. Een aparte, maar niet zo praktische keuze.

HTC One
HTC One

Met enige vertraging betreedt HTC met de One een markt waar Sony de Xperia Z eerst lanceerde en Samsung niet veel later de Galaxy S4. Het zijn dé drie meest recente Android-toptoestellen, dus is een korte vergelijking op zijn plaats.

De One is wat langer en smaller dan de Samsung Galaxy S4, en met 143 gram is hij ook zwaarder. Hij is 3 gram lichter dan de Sony Xperia Z, die een vergelijkbaar formaat heeft, al is de Xperia Z wat dikker. Het scherm van de One is Full HD (1080p) met een pixeldichtheid van 468 ppi - meer dan dat van de Galaxy S4 (441 ppi) en de Xperia Z (443 ppi), maar met het blote oog zijn de verschillen niet werkelijk zichtbaar.

Wat de 1,7GHz processor betreft is de HTC One op papier iets trager dan de Galaxy S4 (1,9GHz) maar iets sneller dan de Xperia Z (1,5GHz). Het verschil zal in het dagelijks gebruik waarschijnlijk niet zo sterk opvallen. Wat wel als nadelig kan worden ervaren is dat de HTC One geen apart slot heeft voor een microSD, en de Xperia Z en Galaxy S4 wel. Als enige van de drie is het mogelijk om bij de Galaxy S4 de behuizing en accu zelf te verwisselen.

HTC One
HTC One

De Xperia Z heeft als voordeel dat het waterdicht is. Het toestel is bovendien wat goedkoper dan de HTC One en Galaxy S4, die elkaar wat prijsniveau niet veel ontlopen. De aluminium behuizing van de HTC One is bijzonder aantrekkelijk, maar ook kwetsbaar – waar je de plastic cover van de Galaxy S4 bij eventuele valschade eenvoudig kunt vervangen, zal een kras of deuk in de behuizing van de One zichtbaar blijven. Een extra hoesje is dus zeker aan te raden, temeer daar aluminium erg glad materiaal is en dus makkelijker uit je handen glipt.

Samsung bedacht niet de meest opwindende vormgeving voor de Galaxy S4, maar heeft wel een zo goed als perfecte balans tussen maatvoering en gewicht gevonden. Zo doet de Galaxy S4 inmiddels "klassiek" aan, waar de HTC One - zeker in de zilveren uitvoering - "modern" overkomt. De Sony Xperia Z komt zeker óók modern over, al is de glazen achterkant na de iPhone 4(S) niet helemaal "nieuw" en bovendien ook kwetsbaarder dan standaard plastic.

Samsung biedt in de Galaxy S4 een zeer uitgebreid pulldown menu met snel toegang tot maar liefst twintig (!) instellingen. Sony heeft dat ook zo'n pulldown menu, maar in veel beperktere vorm. HTC biedt er slechts twee mogelijkheden, een sneltoets naar het instellingsmenu, en het aan- of uitzetten van energiebesparing.

Tot slot: de HTC One heeft net als de Xperia Z slechts één button om het toestel te "wekken", en die zit bij HTC uiterst links bovenop de behuizing. Bij de Galaxy S4 en Xperia Z is die button rechts van het display veel makkelijker met dezelfde hand te bereiken. Het is een detail, maar het was praktisch geweest als HTC kans had gezien om er een in ergonomisch opzicht betere plek voor te vinden.

Al met al is HTC erin geslaagd een zeer aantrekkelijk toestel in de markt te zetten – één waar binnen het bedrijf alle hoop op gevestigd is en die de verwachting ook waar lijkt te kunnen maken.

In een markt waar iedereen het liefst met het nieuwste pronkt is de grote indruk die de HTC One maakt niet verwonderlijk: het is een modern, stijlvol en prima toestel met interessante technische innovaties, waarbij de ongelooflijke stereokwaliteit van de frontspeakers het meest opvalt. Afhankelijk van je eigen voorkeur zijn er echter ook redenen om te kiezen voor een van de andere huidige high-end toestellen.

HTC One
HTC One

portablegear.nl