Interessant:

Samsung Galaxy S3 hands-on

test 6 juli 2012 om 11:15

De Samsung Galaxy S3 is Samsungs Android 4.0-topper voor 2012. PortableGear doet een hands-on.

De Samsung Galaxy S3 (i9300) heeft een groot en helder 4,8-inch SuperAMOLED-display, maar is ondanks zijn grootte toch licht (133 gram) en dun (8,6 millimeter). Het heldere scherm is van het krasbestendige Gorilla Glass 2, maar neemt wel snel vingerafdrukken op. Het toestel is van plastic, ook de achterzijde. De Galaxy S3 is voorzien van de nieuwe quad-core Exynos 4212 Quad-processor, waardoor het toestel duidelijk sneller is dan voorgaande Galaxy-modellen, zowel bij het multitasken als het laden van iconen en menuoverzichten.

Samsung Galaxy S3: 8,6 millimeter dun
Samsung Galaxy S3: 8,6 millimeter dun

De Galaxy S3 is aan de voorzijde voorzien van een 1,9-megapixel camera; aan de achterzijde bevindt zich een 8-megapixel camera met LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder. Helaas ontbreekt een aparte cameratoets. Aan de linkerzijde van de Galaxy S3 zit de volumetoets; rechts is de powertoets opgenomen. Aan de bovenzijde vind je de 3,5mm poort en aan de onderzijde een miniUSB-aansluiting. De fysieke hometoets is genomen tussen de 'touch'-toetsen voor 'Instellingen' en 'Back'. Het (16GB) geheugen van de Galaxy S3 is uitbreidbaar middels microSD; later volgen er ook edities met 32GB en 64GB geheugen. De batterij van de Galaxy S3 is uitneembaar; eronder bevindt zich het microSD-kaartslot. De batterijduur is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van het voorgaande Galaxy-model en het houdt 1 a 2 dagen vol bij regulier gebruik. Waar de Galaxy S2 nog was voorzien van een regulier SIM-kaartslot, heeft de Galaxy S3 een microSIM-kaartslot. De Samsung Galaxy S3 is verkrijgbaar in een witte of een blauwe uitvoering.

 

Samsung Galaxy S3: 4,8-inch SuperAMOLED-display
Samsung Galaxy S3: 4,8-inch SuperAMOLED-display

Qua connectiviteit is de Samsung Galaxy S3 uiteraard helemaal compleet met ondersteuning van WiFi & WiFi-hotspotfunctionaliteit, 3G/HSDPA, DLNA, push e-mail en Bluetooth 4.0. Met AllShare Cast koppel je draadloos je Galaxy S3 aan je TV, waardoor je filmpjes en foto's op je smartphone op een HD-scherm kan tonen. Via AllShare Play wissel je elk bestand direct uit met je tablet, PC of TV met DLNA, ongeacht de afstand tussen de devices. Het delen van content is eenvoudig door de voorgeďnstalleerde applicatie Dropbox te gebruiken. Je krijgt 50GB opslagruimte op Dropbox twee jaar lang gratis tot je beschikking. 

Samsung Galaxy S3: 3,5mm poort
Samsung Galaxy S3: 3,5mm poort

Met de 1,9-megapixel frontcamera kan je videochatten in 720p HD-kwaliteit en middels MHL is het toestel via de miniUSB-aansluiting aan een HD-televisie te koppelen; hier is wel een aparte kabel benodigd. De voorgeinstalleerde browser ondersteunt Flash en HTML5; tekstberichten zijn snel op te stellen met Swype. Navigeren doe je met aGPS (of in Rusland met GLONASS) via Google Maps (Navigation). 

Samsung Galaxy S3: Google Maps
Samsung Galaxy S3: Google Maps

De SmartStay-functie zorgt ervoor dat de Galaxy S3 met je meedenkt: als je bijvoorbeeld op internet zit te browsen of een e-book leest, ziet de smartphone door middel van de 1,9-megapixel frontcamera dat je actief bezig bent. Het display blijft dan helder verlicht en gaat niet in de standbymodus. Ook begrijpt de Galaxy S3 je bewegingen. Als je een bericht voor een vriend aan het typen bent, maar besluit hem of haar alsnog te bellen, breng je simpelweg je smartphone naar je oor: via Direct Call wordt dan meteen het juiste nummer gebeld van degene aan wie je een bericht wilde sturen. Daarnaast is er een Smart Alert-functie: als je de telefoon oppakt, trilt hij als je een bericht hebt ontvangen of oproepen hebt gemist. En met de nieuwe S Beam-functie wissel je razendsnel bestanden met elkaar uit. Een 1GB filmbestand draag je binnen drie minuten over en een 10MB muziekbestand binnen twee seconden. S Voice ten slotte maakt het mogelijk via spraakinvoer tegen de Galaxy S3 te praten, net als Siri op de iPhone. Dit is echter nog niet mogelijk in het Nederlands.

Samsung Galaxy S3: verwijderbare accu, microSD-kaartslot, microSIM
Samsung Galaxy S3: verwijderbare accu, microSD-kaartslot, microSIM

Met de Burst shot-functie van de camera schiet je met een druk op de knop maximaal twintig foto's achter elkaar, terwijl de Best photo-functie automatisch het beste beeld uit een reeks van acht foto's voor je selecteert.

Samsung Galaxy S3: plastic achterzijde
Samsung Galaxy S3: plastic achterzijde

Ten opzichte van de voorgaande Galaxy-modellen is het overzicht van je apps op de Samsung Galaxy S3 eenvoudiger te wijzigen; voorgeinstalleerde apps zijn makkelijker te verbergen en widgets worden mooier weergegeven. Het lockscreen is daarnaast eenvoudig uit te schakelen. In vergelijking met de Samsung Galaxy Nexus biedt de Galaxy S3 weer snelle Facebook-synchronisatie. Met de functie Pop-up Play je een e-mail of sms'je versturen, terwijl je een ander venster tegelijkertijd een HD-video afspeelt. De Galaxy S3 draait op Android 4.0 Ice Cream Sandwich met daaromheen de TouchWiz 5.0-interfaceschil en ondersteunt dus de Google Play Store (voorheen Android Market), waarin je duizenden apps en games vindt. Een beetje verwarrend is dat je daarnaast ook nog apps kan downloaden via Samsungs eigen toepassingen, zoals de Samsung App Store, de Game Hub en S Suggest.

Samsung Galaxy S3: Google Play Store
Samsung Galaxy S3: Google Play Store

Voorgeinstalleerd op de Galaxy S3 vind je verder onder meer S Memo en S Planner (Samsungs notitie- en agenda-apps), Samsungs ChatON-app en de gebruikelijke Google-toepassingen (Google Talk, YouTube, Gmail). Ook de Polaris OfficeViewer is aanwezig; helaas zijn hiermee Office-bestanden alleen te bekijken en niet bewerken. Ten slotte krijg je ook de beschikking over Samsung GO, een multimedia-app waarmee je eenvoudig de headlines van De TelegraafNU.nlAlgemeen DagbladNOS of De Volkskrant volgt en de leukste tweets van BN'ers snel binnenkrijgt. Het is een leuke toevoeging die er fraai uitziet, maar de meeste gebruikers zullen waarschijnlijk de voorkeur geven aan het gebruik van hun eigen apps.

Samsung Galaxy S3: S Memo
Samsung Galaxy S3: S Memo

 De Samsung Galaxy S3 is met recht Samsungs nieuwe vlaggenschipmodel voor 2012. Het toestel ligt prettig in de hand, heeft een groot en helder display en biedt een uitgebreid scala aan mogelijkheden. Er zijn echter veel softwaremogelijkheden (en online stores) waardoor minder ervaren gebruikers er wellicht enigszins van gedesorienteerd kunnen raken. We missen aparte cameratoets, maar - in tegenstelling tot veel andere huidige, concurrerende smartphones - is de Galaxy S3 wel uitgerust met een verwisselbare batterij, een microSD-kaartslot en een zeer degelijke batterij. Al met al is het een uitstekend toestel, waarmee Samsung zeker heel 2012 vooruitkan, totdat in 2013 (ongetwijfeld) de Galaxy S4 het levenslicht zal zien...

Plus- en minpunten Samsung Galaxy S3

+ fraai design en groot, helder display + bijzondere functionaliteiten + degelijke accuduur + verwisselbare batterij & microSD-kaartslot - geen aparte cameratoets - hoeveelheid software kan onoverzichtelijk worden

 

portablegear.nl