Interessant:

Samsung Series 5 ULTRA impressie

test 22 februari 2012 om 13:03

De Samsung Series 5 ULTRA is de eerste Ultrabook van Samsung in Nederland. PortableGear geeft een impressie van deze stijlvolle 13,3-inch notebook.

De Samsung Series 5 ULTRA werd voor het eerst aangekondigd op de CES in Las Vegas, begin januari 2012; in februari volgde de officiele introductie in Nederland. Qua design wil Samsung met de Series 5 ULTRA duidelijk een MacBook Air-concurrent in de markt zetten; vooral de vormgeving van de toetsen (met kleine ruimtes ertussen) op het toetsenbord doet hieraan denken. Het toetsenbord is helaas niet verlicht. De Series 5 ULTRA heeft een robuust metallic aluminium design, meet 315,1 x 14,9 tot 17,6 x 218,9 milllimeter en is met 1,42 kilogram net iets zwaarder dan je op het eerste oog zou verwachten. Het 13,3-inch HD-scherm van de Series 5 ULTRA is dankzij het gebruik van Samsungs SuperBright- en Image Enhancer-technologie bijzonder helder. Daarnaast is het scherm ontspiegeld, zodat het ook in zonlicht goed is af te lezen.

Samsung Series 5 ULTRA
Samsung Series 5 ULTRA

De Series 5 ULTRA heeft een goed reagerend multitouch touchpad en is voorzien van een 1,3-megapixel webcam, een microfoon met ruisonderdrukking en 4 W-stereoluidsprekers. Aan de linkerzijde van de notebook vind je een internet (LAN)-aansluiting, een USB 3.0-aansluiting, een HDMI-poort, een inputpoort voor een headset of microfoon en een poort voor de VGA-adapter (welke gratis wordt meegeleverd). De LAN-aansluiting is slim vormgegeven; de onderzijde kan je uitklappen, zodat er een internetkabel inpast. Dichtgeklapt valt de aansluiting niet op in het fraaie design. Aan de rechterzijde van de Series 5 ULTRA vind je 2 USB 2.0-aansluitingen en de 4-in-1-carder (SD, SDHC, SDXC, MMC). Net als op de MacBook Air ontbreekt een CD-drive.

Samsung Series 5 ULTRA
Samsung Series 5 ULTRA

De Samsung Series 5 ULTRA die wij hier bekijken betreft het model met typenummer NP530U3B-A01NL. Deze uitvoering is voorzien van een 1,6GHz Intel Core i5-2467M-processor, 4GB DDR3 RAM-geheugen (optioneel te upgraden naar 8GB), een 500GB harde schijf, Windows 7 Home Premium, WiFi en Bluetooth 3.0. Qua voorgeinstalleerde software vind je onder meer Microsoft Office Starter 2010 en Skype. Deze Ultrabook biedt degelijke prestaties - vele malen beter dan een netbook -, maar qua snelheid kan de Series 5 ULTRA zich niet meten met echte high-end notebooks.

Samsung Series 5 ULTRA: 2x USB 2.0, 4-in-1-cardreader
Samsung Series 5 ULTRA: 2x USB 2.0, 4-in-1-cardreader

Bijzonder aan de Series 5 ULTRA zijn wat Samsung de 'snelle functies' noemt: 'Fast Boot', 'Fast Start' en 'Fast Browsing'. Met de 'Fast Boot'-functie duurt het opstarten vanuit de uitstand slechts 20 seconden en met de 'Fast Start'-functie ontwaakt Samsungs Ultrabook binnen 2 seconden uit de slaapstand. De 'Fast Browsing'-functie ten slotte zorgt ervoor dat vaakbezochte internetpagina's twee keer sneller laden. Verder belooft Samsung een accuduur van 6,4 uur (bij een volledig opgeladen batterij). Ook handig is dat de Series 5 ULTRA voorzien is van een zogenaamde 'free-fall sensor', die ervoor zorgt dat harddisk niet beschadigd raakt als je de Ultrabook laat vallen en je data dus altijd veilig is.

Samsung Series 5 ULTRA: LAN, 1x USB 3.0, HDMI, 3,5mm, VGA-adapter
Samsung Series 5 ULTRA: LAN, 1x USB 3.0, HDMI, 3,5mm, VGA-adapter

De Samsung Series 5 ULTRA is een Ultrabook met een zeer fraai en stevig design, al hadden we graag ook nog een verlicht toetsenbord gezien. De Series 5 ULTRA biedt daarnaast uitstekende aansluitingsmogelijkheid en connectiviteit en beschermt je data op je harddisk tegen vallen. De prestaties zijn degelijk, maar voor een lagere prijs vind je ook minder fraaie laptops met dezelfde mogelijkheden. En als je nog iets meer wil neertellen dan de 899 euro waarvoor de Series 5 ULTRA over de toonbank gaat, haal je al snel een krachtigere notebook in huis. Niettemin is de Series 5 ULTRA een prima en zeer portable model waarmee je dankzij het mooie ontwerp, het heldere scherm en snelle opstarttijden, zeker opvalt.

Plus- en minpunten Samsung Series 5 ULTRA + zeer fraai design + uitstekende aansluitingsmogelijkheden + start snel op en snel uit slaapstand - geen verlicht toetsenbord - geen cd-drive - prestaties geen match voor high-end notebooks

Samsung Series 5 ULTRA
Samsung Series 5 ULTRA

portablegear.nl