Interessant:

Sony Ericsson Xperia Play versus Nokia N-Gage

test 9 april 2011 om 15:45

PortableGear vergelijkt de mogelijkheden van de eerste game-telefoon, de Nokia N-Gage uit 2003, met die van de Sony Ericsson Xperia Play, de eerste 'PlayStation Phone'. Het toont hoe razendsnel mobiele telefoons zich hebben ontwikkeld.

Introductie
In 2003 bracht Nokia met de Nokia N-Gage de eerste echte game-telefoon op de markt: een mobiele telefoon waarmee je kon bellen én gamen. Ondanks het goede idee erachter flopte de N-Gage hopeloos door onder meer de hoge prijs, het beperkt aantal verkrijgbare games, de lastige manier om een game in en uit het toestel te halen en de heftige concurrentie van de Game Boy Advance (waarmee je niet kon bellen, maar die wel een stuk goedkoper was en waarvoor meer games beschikbaar waren). Nokia heeft het daarna nog geprobeerd met enkele varianten op de N-Gage (zoals de N-Gage QD en een N-Gage downloadservice voor mobiele telefoons), maar de negatieve connotatie van de N-Gage merknaam bleef bestaan. Daarom maakte Nokia eind 2009 definitief een einde aan N-Gage.

Gezien het N-Gage fiasco is het niet verwonderlijk dat telefoonfabrikanten er niet erg happig op waren om opnieuw een game-telefoon uit te brengen. Sterker nog: we hebben tot dit jaar moeten wachten (hoewel de geruchten reeds enkele jaren de ronde deden), maar met de Sony Ericsson Xperia Play (ook wel 'PlayStation Phone') is er dan uiteindelijk een tweede mobiele telefoon op de markt die zijn naam 'game-telefoon' waarmaakt. PortableGear vergelijkt de mogelijkheden van de N-Gage en de Xperia Play om te bezien hoe snel de mobiele industrie zich in acht jaar heeft ontwikkeld.

Bediening / display
De Nokia N-Gage heeft een klein 2,1-inch display met een beperkt (4096) kleurenpalet. Het scherm is nogal klein - en in vergelijking met de huidige schermen niet bepaald scherp - om op te gamen. Een verademing (in 2003) was dat de N-Gage een aparte 5-point controller had en geschikt was om met twee handen vast te houden - als een echte gamehandheld dus. De N-Gage beschikt verder over aparte toetsen om de mp3-speler en FM-radio te activeren.

De Sony Ericsson Xperia Play heeft voor zijn design leentjebuur gespeeld bij de Sony PSP Go!. (Het apparaat heeft dan ook niet voor niets het 'PlayStation Certified'-certificaat). Net als de PSP Go! beschikt de Xperia Play over uitschuifbare game-controls die erg prettig in de hand liggen. Ook de van de PSP bekende schouderknoppen zijn aanwezig. In vergelijking met de PSP Go! beschikt de Xperia Play als extra over een 4-inch touchscreen (om de smartphone-functies te bedienen of voor touch-games) en een bewegingssensor (voor bewegingsgestuurde games). Het display van de Xperia Play is helder en scherp en de games zien er uitstekend uit.

Nokia N-Gage vs. Sony Ericsson Xperia Play
Nokia N-Gage vs. Sony Ericsson Xperia Play

Besturingssysteem
Het is nu nauwelijks voor te stellen, maar in 2003 bestond Android nog niet en spuugden critici nog niet massaal op het Symbian-besturingssysteem. Het Symbian Series S60 v6.1 van de Nokia N-Gage kon er in die tijd daarom prima mee door. De mogelijkheden van een besturingssysteem als Android 2.3 Gingerbread, waarop de Sony Ericsson Xperia Play draait, waren in de tijd nog niet voor te stellen. Een van de belangrijkste ontwikkelingen is de groei van app stores, in dit geval de Android Market, waar je allerhande applicaties voor de Xperia Play vindt. De N-Gage moest het doen met enkele beschikbare Java-toepassingen.

Opslaggeheugen
De Sony Ericsson Xperia Play heeft met 400MB niet bijzonder veel intern geheugen aan boord voor een moderne smartphone, zeker niet als je er al je gedownloade games op kwijt moet. Gelukkig is het geheugen van de telefoon via microSD (tot maximaal 32GB) uit te breiden en wordt een 16GB microSD-geheugenkaart meegeleverd. In vergelijking met de N-Gage is het interne geheugen van de Xperia Play echter overweldigend: Nokia's game-telefoon biedt slechts 3,4MB opslaggheugen. Games voor de N-Gage kocht je daarentegen los, dus die hoefde je niet op je telefoon op te slaan (gezien het beperkte geheugen ook onmogelijk). Het 3,4MB geheugen van de N-Gage is uitbreidbaar met een MMC-geheugenkaart, zodat je toch nog enige muziekbestanden (MP3/AAC) kan meenemen op je N-Gage.

Connectiviteit
Connectiviteit is ook al zo'n gebied waarop de ontwikkelingen in de mobiele wereld bijna niet zijn bij te houden. De Nokia N-Gage was in 2003 nog aardig bij de tijd met GPRS- en Bluetooth (1.1)-ondersteuning. Met GPRS is mobiel internet mogelijk, maar deze standaard is naar onze huidige maatstaven (en in 2003 eigenlijk ook al) erg traag. Verder ondersteunt de N-Gage i-mode. Dat was een webdienst voor GSM-telefoons waarmee ze - zolang ze aanstaan - een dataverbinding konden hebben met het internet. i-mode werd gebruikt om webpagina's en e-mail op daarvoor geschikte mobiele telefoons te bekijken. KPN nam in april 2011 definitief afstand van deze standaard in Nederland.

Als moderne smartphone - wat de Sony Ericsson Xperia Play naast game-telefoon ook graag wil zijn - ondersteunt de Xperia Play alle moderne connectiviteitsmogelijkheden. Uiteraard kan je rekenen op ondersteuning van 3G/HSDPA, WiFi, push e-mail en Exchange ActiveSync voor onder meer snelle toegang tot internet en je mailaccounts. Daarnaast heeft Sony Ericsson ook de mogelijkheid toegevoegd om de Xperia Play als WiFi-hotspot te gebruiken. Tevens kan je rekenen op DLNA voor eenvoudig draadloos contact met andere elektronica.

Camera
In 2003 was een camera op een mobieltje nog geen standaard: de N-Gage is er bijvoorbeeld niet van voorzien. De Sony Ericsson Xperia Play biedt een degelijke 5-megapixel camera met LED-flitser, maar deze is niet zo indrukwekkend als van andere Sony Ericsson-modellen. Ook ontbreekt op de Xperia Play de mogelijkheid om video's in 720p HD-kwaliteit op te nemen.

Navigatie
Navigatiemogelijkheden op een mobieltje zijn inmiddels bijna net zo standaard als een camera. In 2003 hoefde je er nog niet op te rekenen: net als een camera ontbreekt op de N-Gage ook elke mogelijkheid tot navigatie. Op de Sony Ericsson Xperia Play kan je dankzij Android 2.3, aGPS en een digitaal kompas eenvoudig je positie op Google Maps bepalen. Ook Google Street View wordt ondersteund. Met Google Maps Navigatie kan je ook navigatie-instructies krijgen, maar deze dienst verkeert nog in een beta-fase en is (vooralsnog) alleen te gebruiken met een dataverbinding.

Games
Bij een game-device, of het apparaat nu ook als telefoon functioneert of niet, draait het natuurlijk om games. Voor N-Gage moest je games los in de winkel kopen. Het aanbod was echter - zeker in vergelijking met de gelijktijdig verkrijgbare Game Boy Advance - nogal beperkt en in Nederland waren de games niet erg goed verkrijgbaar. De N-Gage games waren daarbij ook kostbaar en om ze in en uit de N-Gage te krijgen moest je het halve apparaat uit elkaar halen. Nokia had wel een klein succesje met een eigen uitgegeven N-Gage game: Pathway to Glory. Verschillende N-Gage games ondersteunden multiplayer via Bluetooth of de N-Gage Arena service.

Sony Ericsson verkondigde bij de release van de Sony Ericsson Xperia Play trots dat er gelijk '60 games beschikbaar zijn'. Dit moet echter met een korreltje zout worden genomen, want een groot aandeel van deze 60 games betreft oude PlayStation 1-titels of weinig indrukwekkende, simpele mobiele spelletjes. Wel leuk is dat je meteen de beschikking krijgt over zes voorgeinstalleerde games (Bruce Lee Dragon Warrior, FIFA 10, Star Battalion, The Sims 3, Tetris en Crash Bandicoot) en dat je de racegame Asphalt 6 - in eerste instantie exclusief voor de Xperia Play - gratis kan downloaden.

Games voor de Xperia Play download je via de PlayStation Pocket/Suite-toepassing in de Android Market en multiplayer-games zijn mogelijk via internet. Zowel downloaden als multiplayer-games kan je beter alleen via WiFi doen, want anders verbruik je wel erg snel al je data uit je mobiele data-abonnement. Kritiekpunt is dat niet altijd duidelijk is waar gedownloade games in de interface terechtkomen. Verder is nog maar de vraag of gedownloade games en de aansluitende downloadservice net zo houdbaar blijven fysieke games - games voor de N-Gage zijn nu immers nog tweedhands verkrijgbaar, maar hoe staat het over enkele jaren met PlayStation Pocket en Suite?

Andere entertainment- en muziekmogelijkheden
Voor zijn tijd bood N-Gage bijzonder complete entertainmentmogelijkheden. Naast gamen is het apparaat ook te gebruiken als mp3-speler (MP3/AAC) en de RealPlayer-muziekspeler wordt eveneens ondersteund. Daarnaast kan je er FM-radio op luisteren en krijg je de beschikking over een voice-recorder en voice-dial. Voor het oproepen van de muziekspeler en FM-radio beschikt de N-Gage zelfs over aparte toetsen.

De Sony Ericsson Xperia Play overweldigt - net als andere moderne smartphones - met een groot scala aan entertainmentopties, waar die van de N-Gage schraal bij afsteken. Denk hierbij aan een uitgebreide mediaspeler, FM-radio, een document viewer/editor, een voice-recorder en voice-dial, Track ID (voor het herkennen van muzieknummers), SNS (Social Netwerking Service)-integratie, Google Voice Search, Sony Ericssons Timescape-app om eenvoudig al je sociale netwerk-updates bij te houden en de PlayNow-service (voor onder meer muziek en films). In de Android Market vind je daarnaast verder veel additionele applicaties.

portablegear.nl