Interessant:

Samsung SH100 hands-on

test 31 maart 2011 om 11:16

De Samsung SH100 is een stijlvolle en compacte camera met een 3-inch touchscreen en WiFi. PortableGear onderwerpt de camera aan een test.

De Samsung SH100 (beschikbaar in het zwart of zilver) meet slechts 93 x 53 x 19 mm en is daarmee zeer compact. De camera past makkelijk in je broekzak en met een gewicht van enkel 110 gram ligt hij licht en prettig in de hand. De camera heeft een ingebouwde flitser en aan de bovenzijde bevinden zich de power-toets en de ontspantoets. Om de ontspantoets heen is een klein ringetje bevestigd waarmee je de optische zoom bedient. Aan de onderzijde vind je een schroefpoort voor de bevestiging op een statief en een vakje met daarin de (uitneembare) accu en plaats voor een microSD-geheugenkaart (een 2GB microSD-kaart wordt meegeleverd).

De SH100 bedien je grotendeels middels het 3-inch touchscreen. Dit is een zogenaamd resistive display en dat betekent dat het scherm niet reageert op warmte en je er behoorlijk hard op moet drukken - liefst met het meegeleverde pennetje of je nagels - voor een goede en snelle respons. Gezien de overzichtelijkheid van de menu's is dit echter prima te doen en niet erg hinderlijk. Helaas is er geen aparte opbergruimte voor het pennetje in de camera; deze moet je los aan de camera hangen. De opties zijn vormgegeven als iconen (maximaal acht op het scherm) met een beschrijving eronder. Naast het touchscreen zit een hometoets waarmee je direct naar het startmenu terugkeert. Dit is een zeer nuttige toets, die veel onnodig klikken voorkomt.

Samsung SH100
Samsung SH100

Samsung SH100
Samsung SH100

Samsung SH100
Samsung SH100

Camerafunctionaliteiten

Met de Samsung SH100 neem je, dankzij de 14,2-megapixel sensor, 26mm groothoeklens en de 5-voudige optische zoom, degelijke afbeeldingen. De camera is zeer geschikt voor beginnende fotografen dankzij eenvoudige en toegankelijke opties als 'Smart Auto' (vindt automatisch de juiste instellingen voor je) en 'Slimme Film' (hetzelfde als Smart Auto, maar dan voor video). Ook de naamgeving van de opties is duidelijk gericht op beginners (bijvoorbeeld 'close-up' in plaats van 'macro'). De aanwezige filters en kaders zullen eveneens vooral instap-fotografen aanspreken: een grappig 'magisch' kader (bijvoorbeeld een foto plaatsen in golven of in een volle maan) of een bijzonder filter (bijvoorbeeld miniatuur of 'oude film') is in een handomdraai toegepast. Een beetje verwarrend is dat als je de ontspantoets indrukt terwijl het homescreen actief is, je terecht komt in het laatst geselecteerde optiemenu (ook als je de camera hebt uitgezet) en niet in een standaard fotomodus. In vrijwel alle optiemenu's kan je echter ook foto's maken.

De SH100 biedt ISO-waarden tot en met 3200 voor degelijke afbeeldingen bij weinig licht en met camera kan je ook video's in 720p HD-kwaliteit opnemen. Meer ervaren fotografen die veel willen experimenteren komen met de SH100 minder aan hun trekken, want de handmatige instellingsmogelijkheden beperken zich tot het hoogstnoodzakelijke (waaronder ISO-waarde, witbalans, belichtingswaarde en focus). Ook zullen zij de aanwezige filters en kaders waarschijnlijk nogal kinderachtig vinden. Voor hen biedt Samsung echter genoeg (professionele) alternatieven, zoals de Samsung NX100, NX11 of WB700.

Connectiviteit

Echt bijzonder aan de Samsung SH100 zijn de vele connectiviteitsmogelijkheden, die je meestal niet op andere compactcamera's tegenkomt. Met de 'Remote Viewfinder'-functie koppel je je (Samsung)-smartphone aan de camera en kan je op afstand je opnames van tevoren bekijken en de zoom, flitser, resolutie etc. instellen. Ook kan je via het navigatiesysteem van je telefoon de foto 'geo-taggen', zodat je exact kan nagaan waar je de foto hebt gemaakt. Via de PC Auto Back-up functie zijn foto's automatisch te uploaden naar je PC, ook als deze uitstaat. Middels Samsung AllShare (op basis van de DLNA-technologie) is de SH100 te koppelen aan een Samsung TV. Hoogtepunt is echter de ondersteung van WiFi, waarmee je foto's en video's kan e-mailen of direct kan uploaden naar Facebook, PhotoBucket, Picasa, YouTube of Samsung.com. Dit werkt zeer eenvoudig en is met een druk op de knop gebeurd. Let er wel op dat je foto's die je onbewerkt uploadt ook op het eerste oog niet-zichtbare EXIF-data (datum, tijd, camerasettings en mogelijk GPS-locatie) bevatten die je wellicht liever niet met derden wil delen.

Samsung SH100
Samsung SH100

Samsung SH100
Samsung SH100

De Samsung SH100 is een uitstekende instap-camera met een prettig en compact formaat, die dankzij zijn vele connectiviteitsmogelijkheden fervente gebruikers van sociale netwerken zeker zal aanspreken. Ook is de camera prima geschikt voor beginnende fotografen dankzij de overzichtelijke en duidelijke opties en eenvoudig toepasbare filters en kaders. De bediening via het touchscreen werkt goed, al hadden we liever gezien dat je met een druk op de ontspantoets een standaard fotomodus zou activeren. Meer ervaren fotografen kunnen beter verder in Samsungs uitgebreide camera-assortiment kijken, want voor hen zijn de handmatige instellingsmogelijkheden van de SH100 beperkt. Al met al is de Samsung SH100 een uitstekende point'n'shoot-camera die je niet zal teleurstellen.

Samsung SH100
Samsung SH100

Samsung SH100
Samsung SH100

portablegear.nl