Interessant:

Wat moet ik doen als mijn telefoon gestolen is?

achtergrond 20 september 2018 om 11:34

Helaas worden er elke dag vele telefoons gestolen. Daarnaast worden er ook talloze telefoons per dag verloren. In dit artikel lees je wat je moet doen als je telefoon gestolen is, of als je je telefoon kwijt bent. Daarnaast ook aandacht voor preventie.

Preventie: wees op je hoede

Hou er rekening mee dat verlies of diefstal van je mobiele telefoon elke dag kan plaatsvinden. Vervelend gevolg is dat je alle gegevens, die je op je mobiele telefoon had staan, kwijt bent en dat een ander mogelijk deze gegevens kan inzien. Als je niet wilt dat anderen bij jouw informatie kunnen komen is het verstandig om te werken met een goede beveiliging van je telefoon. Daarnaast is het verstandig om van onmisbare informatie een backup te maken. In Android en iOS gaat dat gelukkig heel makkelijk in de cloud. Maar zelfs als er een beveiliging op zit kan je telefoon natuurlijk wel gekraakt worden. Zorg er dus voor dat je geen, of zo min mogelijk, wachtwoorden, pincodes en ander gevoelig materiaal op je telefoon hebt staan. Hetzelfde geldt voor pikante privé-foto's. Een grappenmaker kan deze binnen enkele seconden op internet zetten, met jaren van ellende tot gevolg. Zorg er tot slot voor dat je telefoonnummers van belangrijke contactpersonen ook ergens anders bewaart. Ook dat kan in de cloud. Deze heb je dan altijd bij de hand.

Beveilig je telefoon
Beveilig je telefoon

Preventie: Ken je telefoon

Ben je je telefoon eenmaal kwijt dan is het wel zo handig als je de telefoon goed kan omschrijven. Onthoudt dus merk en type, maar - nog belangrijker - noteer je IMEI nummer. Het IMEI nummer is vergelijkbaar met het chassisnummer van een auto en is een uniek nummer. Dit nummer is veelal eenvoudig op te vragen door *#06# in te toetsen op je mobiele telefoon. Het IMEI nummer verschijnt nu in beeld. Schrijf dit nummer op en bewaar het goed, dit nummer heb je nodig bij het doen van aangifte bij de politie. Lees hier meer tips om achter je IMEI-nummer te komen.

Preventie: loop er niet mee te koop

Onthoudt dat een mobiele telefoon overal ter wereld een kostbaar bezit is. Een high-end smartphone kost al gauw meer dan 500 euro, ook al heb je er zelf misschien niks voor hoeven betalen. Loop dus niet teveel met je telefoon te koop, zeker niet in landen, waar mensen veel armer zijn, of in gebieden waar zakkenrollers en gauwdieven actief zijn. Voor je het weet grist een dief de telefoon uit je handen. Verlies je telefoon ook niet uit het oog. Een telefoon op een terrastafel is zo meegenomen als je even afgeleid wordt.

Let op je bezittingen
Let op je bezittingen

Kwijt: bel jezelf eens op

Paniek! Je telefoon is kwijt. Ben je je telefoon kwijt blijf dan rustig. Hoe vervelend ook, er zijn ergere dingen. Bel eerst met een andere telefoon je eigen nummer. Misschien gaat je telefoon wel over onder een kussen of op het toilet. Dan is je probleem gauw opgelost. Een andere mogelijkheid is dat een eerlijke vinder opneemt. Maak dan afspraken om de telefoon terug te krijgen. Een beloning (vindersloon) is op zijn plaats. Tot slot is het natuurlijk mogelijk om een dief aan de lijn te krijgen. Soms heb je geluk, zoals een Chinese vrouw, die haar telefoon terug kreeg na 21 smeek-sms'jes. Soms wordt er ook losgeld geëist voor het wettelijke eigendom. Stap in zo'n geval direct na de politie en bespreek wat te doen.

Gestolen: blokkeer je telefoon

Ben je er zeker van dat je telefoon gestolen is wacht dan geen seconde en blokkeer je sim-kaart. Hoe eerder je dit doet hoe kleiner de schade is. De dief kan immers op jouw kosten bellen naar Spanje, ringtones downloaden, deelnemen aan belspelletjes, en noem maar op. Veelal zijn met het blokkeren kosten gemoeid van enkele tientjes. Hiervoor krijg je wel een nieuwe simkaart thuisgestuurd met je oude nummer zodat je weer kan bellen. Je kan je simkaart laten blokkeren via de klantenservice van je operator (Ben, hollandsnieuwe, KPN, Simpel, Telfort, T-Mobile, Vodafone, etc). Mocht je niet kunnen bellen omdat je bijvoorbeeld in een vreemde stad bent, dan kan je ook altijd een telecomwinkel binnenlopen en vragen of ze je willen helpen. Goed personeel zal zo'n verzoek nooit weigeren.

Blokkeer je simkaart
Blokkeer je simkaart

Gestolen: doe aangifte

Doe zo snel mogelijk na diefstal aangifte bij de politie, hoewel de kans klein is dat de telefoon wordt teruggevonden. Overhandig bij aangifte ook je IMEI nummer. Alleen zo kan je telefoon met absolute zekerheid herkend worden. Aangifte is ook noodzakelijk om een vergoeding te krijgen van je telefoon- of reisverzekering als je die hebt. Veelal sta je echter met lege handen. Je bent je telefoon kwijt en hebt nog wel dat (dure) abonnement. De enige mogelijkheid is om nieuw of tweedehands een simlock-vrije telefoon te kopen, zodat je weer lekker kan bellen en sms'en

Mobimy.info

Is je mobiele telefoons ondanks al onze tips toch gestolen? Dan kun je terecht op Mobimy.info (vroeger bekend als Telefooncheck.nu). Hier kan je het IMEI-nummer van je telefoon laten registreren als gestolen. je registratie wordt dan wereldwijd bekend gemaakt bij meer dan 95 telecomoperators. Tevens kunnen gebruikers die het toestel tweedehands willen kopen controleren of het toestel gestolen is. Je krijgt je toestel er niet direct mee terug, maar maakt de verkoop wel een stuk lastiger.

portablegear.nl