Interessant:

iOS 4 versus Android 2.2

nieuws 3 juli 2010 om 16:30

Google's Android 2.2 en Apple's iOS 4 zijn twee van de belangrijkste nieuwe besturingssystemen voor smartphones van het moment; PortableGear vergelijkt de mogelijkheden.


* de hier besproken versie van iOS 4 betreft iOS 4.1. In november 2010 is iOS 4.2 uitgekomen, dat meer mogelijkheden biedt.

Conclusie:
Multitasking
Voor een moderne smartphone is het uiteraard belangrijk dat je er meerdere taken tegelijkertijd mee kan verrichten, oftewel dat multitasking tot de mogelijkheden behoort. Google's Android-besturingssysteem heeft altijd al multitasking ondersteund, terwijl iOS 4, waarop de iPhone 4 standaard draait, pas het eerste iPhone-besturingssysteem is dat multitasking ondersteunt. De multitasking werkt prima in iOS 4, het is gewoon mogelijk in een applicatie te werken terwijl een andere applicatie in de achtergrond draait. De multitaskingmogelijkheid is echter beperkt tot een door Apple aangegeven limiet. Voordeel hiervan is dat je niet (per ongeluk) heel veel applicaties hebt openstaan waardoor je iPhone traag wordt. Android 2.2 ondersteunt onbeperkte multitasking: je kan zoveel draaien als je wilt. Beter is om te zeggen: zoveel als je telefoon aan kan, want als je een toestel met een iets minder krachtigere processor hebt en een onbeperkt aantal applicaties op de achtergrond hebt draaien komt dat de snelheid niet ten goede.

Internet en browsen
iOS 4-gebruikers kunnen rekenen op de meegeleverde Safari-browser van Apple. Android-gebruikers browsen met de Android-browser of downloaden een andere browser naar keuze (bijvoorbeeld Firefox Mobile). Het belangrijkste verschil is dat iOS 4 geen Flash ondersteunt, waardoor veel websites niet of niet helemaal zijn te bekijken. Android 2.2 ondersteunt wel Flash 10.1 en biedt zodoende een completere internetervaring, aangezien websites met Flash wel volledig worden weergegeven.

Social networking
Eigenlijk doen iOS 4 en Android 2.2 wat betreft social networking niet voor elkaar onder: met beide besturingssystemen is het mogelijk onbeperkt contact te houden met sociale netwerken als Facebook en Twitter, maar hiervoor moet je wel aparte applicaties installeren, zowel op iOS 4 als op Android 2.2. Het grote voordeel van Android is de verregaande integratie met andere Google-applicatie. Android-toestellen komen standaard met applicaties voor GoogleTalk, Gmail en Google IM-messenger. Dankzij deze integratie met Google heeft Android net een stapje voor op iOS 4 wat betreft social networking. Daarnaast wordt Android vaak overlapt door een interface-schil van een toestelfabrikant (zoals Samsung TouchWiz of HTC Sense) waarin meestal wel directe toepassingen voor Twitter en Facebook zijn opgenomen. Beide besturingssystemen worden overigens standaard geleverd met een voorgeinstalleerde YouTube-applicatie.

Navigatie
Met iOS 4 en een toestel met GPS-ondersteuning (zoals de iPhone 4) kan je je locatie bepalen met behulp van Google Maps. Gesproken navigatie-instructies zijn echter alleen mogelijk met een speciale navigatie-applicatie (bijvoorbeeld van TomTom) en die zijn niet allemaal gratis. Android 2.2 ondersteunt standaard Google Maps Navigatie (hiervoor is wel mobiel internet benodigd), een gratis applicatie die niet alleen laat zien waar je je bevindt maar ook gesproken navigatie-instructies geeft. Dit betreft echter nog wel een beta-versie. Mogelijk komt Google Maps Navigatie in de toekomst ook beschikbaar voor de iPhone.

Muziek
Als je focus echt alleen op muziek ligt, dan is de keuze duidelijk: ga voor iOS 4 en niet voor Android 2.2. Voordeel van iOS 4 is de uitstekende integratie met iTunes (eenvoudig te synchroniseren) en met de iTunes Store (waarin heel veel muzieknummers te koop zijn). Daarnaast ondersteunt iOS 4 via iTunes de mogelijkheid om playlists samen te stellen en de Genius-functie waarmee automatisch mixen van bijelkaar passende muziek uit je iTunes-collectie worden gemaakt. Android speelt wel mp3'tjes af, maar een echt goede muziekspeler zal je via een derde partij moeten downloaden. Verder gaat bijna al het synchroniseren in Android via de 'cloud' (dat wil zeggen: online), waardoor een mobiel data-abonnement eigenlijk onmisbaar is.

Applicaties
De App Store van Apple is met meer dan 200.000 applicaties de grootste mobiele applicatiewinkel van het moment. De Android Market heeft op dit moment meer dan 70.000 applicaties, maar daar staat tegenover dat de Android Market wel de snelst groeiende applicatiewinkel van het moment is. Vooralsnog heeft Apple dus nog een voorsprong, maar Google komt snel dichterbij.

Toestellen
Een besturingssysteem moet uiteraard op een toestel draaien en liefst natuurlijk op een beetje fraai toestel. iOS 4 vind je vooralsnog alleen standaard op de iPhone 4 en de voor de iPhone 3GS en iPhone 3G is een iOS 4-update beschikbaar. Volgens sommigen kan deze update de 3G-editie overigens enigszins vertragen. Verder is het nog wachten op mobiele telefoons die zullen draaien op iOS 4. Bij Android 2.2 heb je een veel ruimere keuze uit toestellen. Veel Android 2.1-smartphones, zoals de Google Nexus One of de HTC Desire, hebben of krijgen een update naar de nieuwe 2.2-versie. Daarnaast zullen veel fabrikanten, waaronder Sony Ericsson, Samsung, HTC, Motorola en LG, in de toekomst standaard smartphones met Android 2.2 gaan leveren. Oftewel: als je gaat voor Android 2.2, heb je in elk geval een veel grotere keuze uit toesteltypes.

Verder lezen...
- iPhone 4 review
- iOS 4 update voor iPhone beschikbaar
- iPhone 4 versus HTC Desire
- iPhone 4 versus Nokia N8
- iPhone 4 versus Samsung Wave
- iPhone 4 versus Samsung Galaxy S
- iPhone 4 versus HTC Desire HD

Pocket-lint.com