Interessant:

Uitleg IP-codering apparaten

achtergrond 30 januari 2017 om 13:59

Bij steeds meer producten zie je tegenwoordig een IP-code staan, zoals bijvoorbeeld IP-68 bij de Samsung Galaxy S7. Deze code geeft aan hoe stof- en waterbestendig een apparaat is. In dit artikel maken we je wegwijs in de wereld van de IP-codering.

De IP-codering (International Protection Rating, ook soms Ingress Protection) op een apparaat geeft aan hoe goed dat apparaat bestand is tegen water, stof en mechanische krachten. Bij draagbare consumentenelectronica zijn met name de bescherming tegen water en stof van belang.

Hoe is de IP-code opgebouwd?

De IP-code bestaat uit twee cijfers, waarbij het eerste cijfer de beschermingsgraad tegen stof (formeel beschermingsgraad tegen aanraking en binnendringende voorwerpen) en het tweede cijfer de beschermingsgraad tegen vocht aangeeft. Er geldt hoe hoger het cijfer, hoe hoger de beschermingsgraad. Soms staat er in de code ook een X, bijvoorbeeld IPX8. Vaak wordt dan gedacht aan een slechte score in de categorie met de X, maar dat is niet gezegd. Een X geeft enkel aan dat er geen classificatie in die categorie vastgesteld is.

Wat betekent waterdicht of waterbestendig?

Soms hanteert een fabrikant geen specifieke IP-code. Dan wordt er bijvoorbeeld gesproken over waterdicht of waterbestendig. Je kan de beschermingsgraad achterhalen door te kijken wat de fabrikant precies bedoelt door in de handleiding te kijken.

|TABEL=1458|

|TABEL=1459|

Wat betekent IP-68?

Medio 2016 is IP-68 de dominante IP-codering. Het gros van de producten met een IP-codering is IP-68 gecertificeerd. Deze producten zijn volledig beschermd tegen stof en minimaal 30 minuten bestand tegen onderdompeling tot 1 meter onder water.

portablegear.nl